KPSS’de sınav ücreti ayarlaması

ÖSYM, geri adım attı. Sınav ücretlerine yönelik yapılan artış, tepkileri büyüttü. Tepkilerin ardından yapılan açıklamaya göre oturum bazlı ücretlendirme yapılmasına, ücretin ise 40 TL olarak belirlenmesine karar verildi.

Geçtiğimiz yıllarda A Grubu memurluk sınavlarında bir olan “Maliye, Hukuk, İktisad, İşletme” gibi derslerinin hepsi, bu yıl ayrıldı. Artık her ders için ayrı ücret ödenecek. Geçtiğimiz yıl 165 TL olan sınav ücreti, bu yıl 420 TL'ye çıkarıldığı duyurulmuştu.  A Grubu memurluğa hazırlanan öğrenciler, 2017 yılının sınav ücretleri açıklandıktan sonra şoke oldu. Sınava girecek öğrenciler, ücretlerin yükseltilmesine büyük bir tepki gösterdi. Öğrenciler, “İktisadi İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) senede 450 bine yakın mezun veriyor. Milyonlarca insan arasından sadece  bin 500 kişi istihdam ediliyor. KPSS'nin geçerliliğini de 2 yıldan bir yıla düşürdüler. Bir yere yerleşemeyen ve 2016 puanı iyi olan öğrencilerin hakkı da yandı. Zaten Gelir Uzman Yardımcılığında 2015'ten beri sınav açılmıyor. Yazıklar olsun” dedi. Tepkiler büyüyünce sınav ücretleri yeniden açıklandı. Oturum başına ücretin 40 TL olarak belirlenmesine karar verildi.  Öğrenciler ise fahiş sınav ücretlerinden dolayı ÖSYM'ye büyük tepki göstermişti. Yeni düzenlemeyle ALES, YDS 90 TL, Hakimlik Sınavı 225 TL, Kaymakamlık 150 TL, Sayıstay Denetçiliği 150 TL ve TUS ücretleri 300 TL oldu.

 

DEVLET KAR ETMEYİ AMAÇLAYAMAZ

KPSS A Grubu memurluk sınav ücretlerinin artırılmasına yönelik değerlendirmelerde bulunan Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, “Devlet, kar etmeyi amaçlamamalı” dedi. Sınav ücretinin artırılmasını eleştiren Dinç, sınav ücretlerini gelir kapısı olarak görmemek gerektiğini de vurguladı. Dinç, “KPSS'ye büyük bir talep var. Aslında yükseliş enflasyon ile alakalı. Devletin masrafı geçen yıl da aynıydı bu yıl da aşağı yukarı aynı olacak. Sınav ücretlerinde yüzde 160'lık bir artış var. Maliyeti çıkardıktan sonra elde kalanlar kardır. Bu sistem yanlış. Zarar görenler, dava açarlarsa kazanırlar” açıklamalarında bulundu.

MEMUR ADAYLARINDAN ÖSYM'YE TEPKİ

Memur adayları, fiyatların yükselmesi ile birlikte mağduriyet yaşadıklarını ifade etti. Başvurunun çok fakat istihdamın az olduğunu söyleyen adaylar, sınav ücretlerinin yükseltilmesiyle sarsıldıklarını aktardı. Adaylar, “Yaşımız neredeyse 30'a geldi. Sınava giriyoruz fakat devlet memuru artık çok zorlaştı. Geçen yıl 165 TL'yi bile çok görüyorduk. Bu yıl, 420 lira olacağı söyleniyor. 165 TL'ye şükür etmeliymişiz. 420 TL'yi bu yıl da çöpe atacağız ama bizim için yine de küçük bir umut” dedi.

HER BÖLÜM İÇİN AYRI ÜCRET ALINACAK

KPSS alan sınavları başvuru tarihleri de açıklandı. Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, İşletme, Muhasebe, Hukuk, İktisat, İstatistik, Maliye, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümlerine başvurular, 27-31 Mart 2017 tarihleri arasında yapılacak. Ücret ödeme için son gün ise 3 Nisan olacak. Sınavlar ise 21-28 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Genel Kültür ve Genel Yetenek sınavları için de başvurular, 13-23 Mart tarihleri arasında yapılacak. Yine ücret ödeme için son gün ise 24 Mart olarak belirlendi.

TEPKİLER SINAV ÜCRETLERİ DÜŞÜRDÜ

Ücretlerin artırılmasına tepki geldikten sonra ÖSYM tarafından yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada; “13.03.2017 tarihinde 2017 KPSS kılavuzunda kamuoyuna açıklanan tüm bu iyileştirmeler korunarak sadece test bazlı ücretlendirme konusu ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından yeniden değerlendirilecek, yeni ücretler KPSS Alan Bilgisi sınav başvurularının başlayacağı 27 Mart 2017 tarihinden önce adaylara duyurulacaktır” denildi. Kısa süre içinde de ücretler oturum başı 60 TL'den 40 TL'ye düşürüldü.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Eğitim Haberleri