‘köyümüze Hes İstemiyoruz’ Diyerek Müdürlük Önünde Eylem Yaptılar

Bursa’nın Kestel ilçesi Aksu köyü sakinleri, "Köyümüze hidroelektrik santrali (HES) yapılmasını istemiyoruz." diyerek, Çevre ve Şehircilik Bursa İl Müdürlüğü önünde eylem yaptı. Köy Muhtarı İbrahim Özcan, köy sakinlerinden topladığı...

Bursa’nın Kestel ilçesi Aksu köyü sakinleri, "Köyümüze hidroelektrik santrali (HES) yapılmasını istemiyoruz." diyerek, Çevre ve Şehircilik Bursa İl Müdürlüğü önünde eylem yaptı. Köy Muhtarı İbrahim Özcan, köy sakinlerinden topladığı 140 imzayı müdürlüğe teslim etti.

Öğle saatlerinde Çevre ve Şehircilik Bursa İl Müdürlüğü önünde toplanan Aksu köyü sakinleri, köylerine yapılmak istenen Balkaya Regülatörü ve HES projesine karşı olduklarını ifade ettiler. Bursa Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin geniş güvenlik önlemleri altında proje aleyhine slogan atan köylüler adına muhtar İbrahim Özcan bir açıklama yaptı.

Aksu Deresi’nde yapılmak istenen HES’e karşı olduklarını vurgulayan Muhtar Özcan, şunları kaydetti: “Yıllardır köyümüzde yaşadık, bundan sonra da burada yaşamak istiyoruz. Kısa süre önce Aksu Deresi üzerine HES projesi başlatıldığını öğrendik. Artı Enerji AŞ tarafından yapılmak istenen Balkaya Regülatörü ve HES projesi, Aksu Deresi’nden akan suyu toplayarak dere yatağı içine 1,5 metre çapında, 4 kilometre uzunluğunda çelik borular içine alınacak, yani deremizi, suyumuzu hapsedecekler. Aksu köylüleri olarak her ne gerekçeyle olursa olsun HES projesini asla kabul etmiyoruz. Aksu deresinin her iki yanında tarlalarımız var. Aksu Deresi’nden akan suyla sulanan tarlalarımız var. Tarlalarımızın bir bölümü göletle sulansa da göletin suyunun gelecekte azalması, kuruması ve kirlenmesi durumunda Aksu Deresi bizim imdadımıza yetişecektir. Aksu Deresi bizim tarlalarımızın sigortasıdır. Bugüne kadar deremizle var olduk. Bundan sonra da ancak bu dere ile kendi yatağında özgürce aktığı sürece köyümüz var olacaktır. Balkaya Regülatörü evlerimizin, tarlalarımızın yanına kurulacak olması, bizim bu tür yoğun yağışlı taşkın anlarında yeni sel felaketleriyle yüz yüze bırakacaktır. Bu tehlikeyle yaşamak istemiyoruz. Suyumuzu vermeyeceğiz. HES projesini istemiyoruz. ÇED sürecinde değerlendirilmek üzere hazırladığımız 140 adet itiraz dilekçisini Şehircilik ve Çevre Müdürlüğü’ne verdik.”

Kalabalık, açıklamanın ardından toplanan dilekçeleri müdürlüğe teslim etti. Köy sakinleri de gazetecilere yaptıkları açıklamada, HES'e karşı olduklarını söylediler. Ardından köylüler olaysız şekilde dağıldı.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri