Köylünün alışveriş merkezi

Eski Garaj bölgesinde bulunan esnafın müşterisi köylüler oldu. Konya’nın uzak köylerinden gelen vatandaşlar, bu gıda dükkanlarından en az birkaç aylık ihtiyacını karşılayacak alışverişini yapıyor

Bir zamanlar Konya’nın ticaret merkezi olan Eski Garaj civarı, az da olsa etkinliğini günümüzde de devam ettiriyor. Şehirlinin artık ihtiyaçlarını alışveriş merkezlerinden gidermesiyle birlikte esnafların potansiyel müşterisi köylüler oldu. Konya’nın farklı köylerinden gelen vatandaşlar buradaki gıda dükkanlarında birkaç aylık ihtiyacını alıp köyüne dönüyor. Eski Garaj’dan köy arabalarının hareket etmesinden dolayı ulaşım sorunu yaşamayan köylüler, perakende satış yapan dükkanlardan alışverişini ucuz bir şekilde gideriyor.

Bölge esnaflarından Göksu Gıda Sahibi Ecirhan Tutar, “Müşterimizin yüzde 90’ı köylü olduğu için bir seferde 300 ila bin lira arasında alışveriş yapıyorlar. Kredi kartı da kullanılmıyor. Alışverişini yapan nakit bir şekilde parasını verip gidiyor. Bu da önemli çünkü, kredi kartı işin bereketi kaçırıyor. Bu civarda, bütün yem çeşitlerini bulabilmek mümkün.  Un fiyatında ise biraz artış var ama yemlerin fiyatı geçen yıllara göre aynı. 50 kilogramlık bir un çuvalı 65 liradan başlıyor. Bu sistem köylüye daha ekonomik geliyor. Bunun diğer bir nedeni de köylünün Konya merkeze ayda bir gelmesinden kaynaklanıyor. Köylü Konya’ya geldiğinde en az 2-3 aylık alışverişini yapıyor. Buradaki esnafların geneli oldukça köklü çünkü 1970’li yıllarda buralarda bu tarz dükkanlar açıldı. Her dükkanın kendisine has müşterisi var” dedi.
ESGİ GARAJ KONYA’NIN TAHTAKALESİ
Köylünün pazara gitmesine gerek kalmadığını ve burada düğün alışverişlerini bile tamamladığını söyleyen Tutar, “Alışveriş merkezindeki ürünlerden çok daha fazlası bizde mevcut. Çünkü köylünün ihtiyacı olabilecek her şeyi satıyoruz.  Burasını İstanbul’un Tahtakalesi olarak adlandırabiliriz. Köylü aldığı zaman 5-10 arası 18 kilogramlık yağ alıyor. Kuruyemişleri de en az 5 kilogram alıyor. Paket burada nadir satılır. Makarna burada en az 5 paket satılır. Köy garajı da burada olduğu için ulaşım sorunu da ortadan kalkıyor” diye konuştu.


TAKAS SİSTEMİ DEVAM EDİYOR
Bir zamanların en büyük pazarlama yöntemi olan takas sistemi Eski Garaj’da dükkanlarda devam ediyor. Köylü şehre alışverişe geldiğinde ihtiyaç fazlası ürünü esnaflara satmak yerine dükkanlardan ihtiyacı olan başka bir ürünü alıyor. Genellikle toz şeker, yoğurt ve mercimekleri esnaflara satan köylüler bu şekilde para harcaman alışverişini tamamlıyor. “Köylüden hem alıyoruz hem de satıyoruz” diyen tutar, “Bu durumdan bizde karlı çıkıyoruz köylü de karlı çıkıyor. Önemli olan güven eşliğinde ticaret yapmak. Allah’a şükür bizde ekmeğimizi bu şekilde kazanıyoruz” ifadelerini kullandı. Bölge esnafı ise kendilerinin unutulduğunu ileri sürüyor. Belediyeden beklenti içerisinde olduklarını kaydeden tutar, “Konya’nın en önemli projelerinden biri olan Bedesten Projesi buraya yansımadı. Dükkanlarımızın önünü topladık. Ama bir çöp konteyneri koyulmadı. Belediyenin dışlanmış bölgesi olarak görülüyor. Tenteleri geçen yıl Karatay Belediyesi söktürdü ama ürünlerimiz şimdi güneşin altında kalıyor. Bu da gıdaların raf ömrünü kısaltıyor. Biz hatta tenteleri kaldırdığımız için bize plaket verildi” diye konuştu.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ - merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri