Köylere Hem İlçe Hem De Büyükşehir Belediyesinden Bütçe Ayrılacak

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel, yasa kapsamında köylere hem ilçe hem de büyükşehir belediyesinden bütçe ayrılacağını söyledi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel, yasa kapsamında köylere hem ilçe hem de büyükşehir belediyesinden bütçe ayrılacağını söyledi.
Büyükşehir Yasası kapsamında köylere daha büyük kaynaklar ayrılacağını dile getiren Türel, 90 milyon lira bütçesi olan Alanya Belediyesi'nin yüzde 10 ve 1 milyar lira bütçesi olması beklenen Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin yüzde 10 oranında kaynak ayırmak zorunda olduklarını kaydetti.

AK Parti Alanya İlçe Teşkilatı'nın Alanya Öğretmenevi'nde köy muhtarlarıyla düzenlediği kahvaltıya AK Parti'nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Menderes Türel de katıldı. Kahvaltıda Alanya Belediye Başkan Hasan Sipahioğlu, Üst Klasman Hakemi Kuddusi Müftüoğlu, İlçe Başkanı Hüseyin Güney, İl Genel Meclis üyeleri ve belde belediye başkanları ile ilçe teşkilatı üyeleri de yer aldı. Büyükşehir Yasası hakkında muhtarlara bilgi veren Türel, Antalya’nın tüm köylerine İl Özel İdarenin 2012’de 10 milyon lira yatırım bütçesi olduğunu söyledi. Alanya Belediyesi'nin geçen yıl bütçesinin 90 milyon lira olduğunu ifade eden Türel, bu yasayla birlikte sadece Alanya Belediyesi'nden köylere yılda 10 milyon liralık bir bütçe ayrılacağını vurguladı. Bunun mecburi olduğunu belirten Türel, belediye bütçesinin yüzde 10’unu ayırmak zorunda olduğunu kaydetti. Belediye Başkanı bunu ayırmazsa, harcamazsa suç işlemiş olacağını ifade eden Türel, dolayısıyla belediye başkanı hakkında soruşturma açılıp hesabının sorulacağını aktardı.

Eskiden Antalya'nın Gazipaşa'sından Kaş'a kadar 10 milyon lira ile hizmet götürüldüğünü ifade eden Türel, bu kanun yürürlüğe girdiğinde Antalya'nın tüm köylerine ayrılan bütçe kadar sadece Alanya Belediyesi'nin köylere de bunu ayıracağını kaydetti. Büyükşehir belediyesinin de bütçesinden köylere yüzde 10 ayırmasının zorunlu olduğunu dile getiren Türel, bu kanunla büyükşehir belediye bütçesinin de artacağını kaydetti.

Antalya'nın yaklaşık 1 milyar lira olması beklenen bütçesinin 100 milyon lirası Antalya'nın köylerine harcanmak zorunda olduğunu ifade eden Türel, şöyle konuştu: "Biz bu yasayı çıkarmak istediğimizde muhalefetin tepkisiyle karşılaştık. O zamanlarda Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı çıktı dedi ki 'Ben bu kanunla Antalya'ya zor hizmet ediyorum. Bu kanun çıktıktan sonra Alanya'nın köylerine nasıl hizmet edeceğim?' Bunlar internette var. İnternete girin bunların hepsi çıkar. Şimdi o gün Alanya'nın köylerine nasıl hizmet ederiz, diyenler seçimler yaklaştı. Sizlerin köylerine gelecekler, kapınıza gelecekler ve diyecekler ki Alanya'nın köylerine en iyi hizmeti ben getiririm' diyecekler. Oysa 6 ay önce dediklerini halk unuttular sanıyor. Bunlar başarısızlığa mazeret aramanın kılıflarıdır. Seçildiklerinde bu kadar büyük coğrafyaya nasıl hizmet götürürüm diyeceklerdir."

Türkiye'de yerel yönetimde hizmet yapısının değiştiğine dikkat çeken Türel, Türkiye’de 1930 yılında yazılmış yerel yönetimler kanunuyla AK Parti iktidarına kadar idare edildiğini hatırlattı. Antalya’da 2002’de başkanlığa aday adayı olduğunda detaylı bir şekilde belediye kanununu okuduğunda hiçbir şey anlamadığını dile getiren Türel, 1930’da yazılmış belediye kanunuyla Türkiye'nin 2004 senesine kadar idare edildiğini hatırlattı. Çağın değişimine ayak uyduran günün koşullarına ihtiyaç duyulan bir belediye kanununa 2004 yılında AK Parti iktidarıyla kavuştuklarını ifade eden Türel, bu reformların ardı ardına devam ettiğini kaydetti.

ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ŞARKIYA TÜRKÜYE 1 YILDA 50 MİLYON LİRA HARCADI

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin gerçekleştirdiği sanat etkinliklerine çok fazla para harcadığına dikkat çeken Türel, 1 senede festivale, panele, konsere, şarkıya, türküye 50 milyon lira nakit para harcandığını söyledi. Eğlenceye para harcayan Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ondan sonra 'haciz geldi' diye ağladıklarını dile getiren Türel, "Sen kendi yandaşlarına milyonları ödüyorsun, oraya parayı buluyorsun, ama memleketin hizmetine gelince yok. Benim dönemimde yapılan o kavşakların hepsinin maliyeti şimdiki parayla 5 milyon Türk lirasıdır. Yani biz şarkıya o kadar para harcamak yerine o kavşaklardan 10 tane yapabilirdik. Hem de bir senede harcanan parayla. Şimdi Antalya'nın önceliği şarkı, türkü, konser mi yoksa ulaşım sorununun çözülmesi mi?" diye konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri