Kovid-19 aşısında domuz yağı mı var? Yapılacak olan aşı helal mi?

Yeni Tip Koronavirüs'e karşı geliştirilen aşılarda raf ömrünün uzaması için domuz yağından üretilen jelatinlerin kullanıldığı iddia ediliyor. Kovid-19 aşısı helal mi?

Yeni Tip Koronavirüse karşı geliştirilen aşılar tam umut oldu derken yeni bir tartışma ortaya çıktı. ABD merkezli New York Post gazetesi Kovid-19'a karşı geliştirilen aşılarda daha uzun süre depolanabilmesi için domuzdan üretilen jelatinlerin kullanıldığını iddia etti. Gazetenin bu iddiasının ardından Kovid-19 aşısı ile ilgili helal-haram tartışması başladı.

İÇİNDE DOMUZ YAĞI VAR!

İngiltere, ABD ve Rusya gibi birkaç ülkede başlayan toplu aşılanma çalışmaları devam ederken, koronavirüs aşılarında domuz yağı kullanıldığı iddia edildi. Tartışmaların fitilini ateşleyen New York Post, İslamiyete kesin olarak haram ilan edilen domuzun Kovid-19 aşılarının içnide kullanıldığını öne sürdü. Gazete, "Şirketler Kovid-19 aşısı geliştirmek için yarışırken ve ülkeler de aşılara sahip olmaya çalışıyor. Ama aşılarda domuz ürünleri kullanılıyor" ifadelerini kullandı.

Pfizer, Moderna ve AstraZeneca’nın sözcüleri yaptıkları açıklamalarda Covid-19 aşılarında domuz ürünü kullanılmadığını iddia ederken, kısıtlı tedarik ve milyonlarca dolarlık anlaşmalar dolayısıyla Müslüman nüfusun yoğun olduğu ülkelerde henüz “helal” olduğu tescil edilmemiş aşıların kullanılacağı öne sürüldü.

AŞININ İÇİNDE JELATİN KULLANMAYANLARDA VAR

Domuzdan elde edilen jelatinin aşının güvende kalması ve depolama ve nakliyat sırasında etkisini yitirmemesi adına kullanıldığını yazan gazete bazı şirketlerin bu ürünü kullanmadıklarını belirtti. New York Post, “Bazı şirketler domuz ürünü kullanılmayan aşı geliştirdiler. İsviçreli Novartis, domuz ürünü yer almayan aşıyı tanıtırken Suudi Arabistan ve Malezya merkezli AJ Pharma da bu maddenin bir alternatifini geliştirmek için çalışıyor." şeklinde belirtti.

AŞI FİRMALARI DÜRÜST OLMALI

Konu hakkında konuşan İngiliz İslami Tıp Birliği Genel Sekreteri Dr. Salman Waqar, “Domuz ürünü kullanılmaya devam edecek çünkü bu ürünü kullanmamak daha kısa bir raf ömrüne ve daha çok maliyete sebep olacaktır. Aşılar hakkında ne kadar açık, şeffaf ve dürüst olurlarsa, ürüne güvenen o kadar insan artar” diye konuştu.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (5)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri