Konya Aydınlar Ocağı’nın Selçuklu Salı Sohbetleri’nde; Vefatının 25. Yılı münasebetiyle gazeteci-yazar ve romancı Tarık Buğra dile geldi. Yazar Okumaları’nın kültürel bir hareket olduğunu belirterek açış konuşması yapan Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Projesi Konya İl Temsilcisi Atilla Yaramış, “Biz bu çalışma içerisinde öğrencilerimizin okumasını, yazmasını, konuşmasını ve yayınlaması olarak bu dört tecrübeyi elde etmesini arzuluyoruz. Konya’daki çalışmalarımızı dört yıldan beri yürütüyoruz. Mehmet Akif, Mustafa Kutlu, Cengiz Aytmatov ve Tarık Buğra ile Ahmet Hamdi Tanpınar okumalarını yaptık. Öğrencilerimiz Necip Fazıl okumalarını yapıyorlar” dedi. Yaramış, Yazar Okumalarına Hindistan ve Mali’den yabancı öğrencilerin de katıldığını belirterek Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü’ye teşekkür etti. Panel Başkanlığını Beyza Gümüş’ün yaptığı etkinlikte panelistler Anadolu Mektebi öğrencileri Merve Vardım, Tuğba Boncuk ve Zeynep Okuyacak, romancı Tarık Buğra’nın eserlerinde topluma, politikacılara, gençliğe, Osmanlıya, milli mücadeleye nasıl baktığı konularını dile getirdiler.
“TARIK BUĞRA’NIN POLİTİKAYA BAKIŞ AÇISI”
Selçuk Üniversitesi Sağlık Yönetimi son sınıf öğrencisi olan Panel Başkanı Beyza Gümüş, Anadolu Mektebi olarak 2018’de 21 farklı okulda program gerçekleştirdiklerini belirterek “Tarık Buğra’nın Politikaya Bakış Açısı” konulu konuşmasını yaptı. “Tarık Buğra milletimizin büyük sancılar çektiği savaşın açtığı yaraların hâlâ taze olduğu toplumumuzda siyasi, ekonomik, kültürel olayların insanlar üzerindeki etkisini en güzel şekilde anlatmıştır. Memleketini, değerlerini, kültürünü seven ve bunun için yazan bir insandır” diyen Beyza Gümüş, Tarık Buğra’nın “Politika Dışı” adlı eserinde politikayı “devleti yönetme usul ve felsefesi”, politikacıyı ise; “bu usul ve felsefeyi oy sahiplerine anlatıp kabul ettirme mesleğinin adamı” olarak tanımladığını söyledi. Buğra’nın hiçbir zaman basmakalıp düşünceler ile ideolojilerin takipçisi olmadığını, edebiyatta, sanatta ve siyasette “kafa bağımsızlığını” savunduğunu ifade eden Gümüş, “Buğra’nın asıl eleştirdiği ve karşısında durduğu konu; kötü politikacı ve yanlış politika olmuştur” dedi.
BUĞRA, KÖTÜ POLİTİKACIYI ELE VERİYOR
Buğra’nın bir yazısında kötü politikacıyı “Kötü ve yeteneksiz politikacı insanlar arasındaki düşünce, inanç ve anlayış ayrılıklarından beslenir. Bu yüzden de anlaşmazlıklarımızı körükler ve onları husumetlere, düşmanlıklara dönüştürmeye çalışır” diye açıkladığını kaydeden Gümüş, bir diğer yazısını ise şöyle aktardı: “Politika elbette önemli. Hem de çok önemli. Buna inanıyorum. Ama ben, politikadan ibaret değilim. Yaşayışıma yaptığı etkiler yüzünden kendimi politikaya kaptırıp gidersem herşey politika olup çıkar. Bende politikanın esiri, politikacının uydusu olur çıkarım. Bir millet herşeyi politikaya veya politikacıya bağladı mı politikacıya da herşey vız gelir. Oy içindir artık herşey. İktidar olmak veya iktidar yıkmak veya iktidarda kalmak içindir herşey. Biz bunu yaşadık, gördük. Geçmişe dönüp baktığımızda da toplumumuzda yaşanan ayrışmaların, kardeşin kardeşe kırdırıldığı yıkıcı ve yıpratıcı olayların, sağ-sol çatışmalarının temelinde kötü politika olduğunu görebiliyoruz.”
TOPLUMU KÖTÜ POLİTİKACILAR POLİTİZE EDİYOR
Gümüş, konuşmasını şu söylerle tamamladı: “Yapılan kötü politika ve kötü politikacılar yüzünden insanlar politize olmakta. Yani hayatın her alanında edebiyatta, sanatta, evde, kahvehanede, okulda, sokakta her yerde herkes politika kavgasına düşmüştür. Buğra’nın tabiriyle “ülkeyi kurtarma seferberliği”ne girişerek hem kendimize hem de milletimize zarar vermekteyiz. Buğra, aklımızı başımıza devşirip kötü politikacının kuklası olmamamızı söylemiştir. Bunun içinde gerekli olanın ilme, fene, sanata yönelmek olduğunu belirtmiştir.”
Konya Halk Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panelden sonra Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, genç panelistlere çiçek ve kitap takdim etti.
HABER MERKEZİ