Kosova Tiyatrosu’nda Türkçe’yi yaşatıyoruz

Kosova Kısa Devre Tiyatro Topluluğu Müdürü Deniz Dadale, Kosova’da Türkçe olarak sahneledikleri oyunları Türkçeyi yaşatmak için gerçekleştirdiklerini söyledi

Yaptıkları işin sadece Türkçe’yi yaşatmak için olduğunu ve bu Uğurda bir çok şeyden fedakarlık yaptıklarını aktaran Dadale, “İnsanlar dışarılarda eğlenirken bizler prova yapmak için saatlerce dört duvar arasında kapalı kalırdık. İnsanlar evlerinde televizyon izleyip aileleriyle oturup sohbet ederken bizler ise dekor kostüm müzikle uğraşıp Türkçe’yi yaşatmak için çalışıyorduk” dedi.

FESTİVALDE DİĞER OYUNLARI TAKİP EDİYORUZ

Devlet Tiyatroları tarafından düzenlenen Bin Nefes Bir Ses Tiyatro Festivali’nden çok şey öğrendiklerini aktaran Dadale, “Biz Türkçe’yi yaşatma adına bu tür etkinliklere sürekli katılıyoruz. Özellikle Bin Nefes Bir Ses tiyatromuzu geliştirmemiz adına bizim için eşsiz bir nimet. Buraya geldiğimizde diğer oynanan oyunları takip ediyoruz ve onlardan bir şeyler kapmaya çalışıyoruz. Ne kadar kapabilirsek artık, mesela bir oyun, bir dekor, aksesuar, ışık, müzik gibi şeyleri gözlemliyoruz. Oraya döndüğümüzde buradaki gözlemlerimizle bir şeyler yapmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

KOSOVA ADINA MÜTHİŞ BİR BAŞARI

Dadale, Kosova’nın zor bir süreçten geçtiğini ve tiyatro alanında eğitimin yeterli olmadığını ifade ederek, “Biz tiyatroyu okula gidip öğrenmedik. Okullarda öğrenmiş, eğitimini almış olsaydık bugün çok farklı yerlerde olurduk. Türkiye’de tiyatro ile ilgilenenler o yüzden şanslı. Devlet Tiyatroları var. Burada tiyatro ve oyunculuk için her şey mevcut” diye konuştu. Kısa Devre Tiyatrosu’nun Kosova’daki Türkçe tiyatrolara öncülük ettiğine değinen Dadale, “Kosova’da başka Türkçe tiyatrolar var ancak son zamanlarda Kısa Devre Tiyatro Topluluğu Türkçe tiyatro anlamında ipi göğüslüyor. Daha önce çalıştığım tiyatro topluluğundan ayrıldıktan sonra tiyatroya hevesli gençlerle birlikte Kısa Devre Tiyatrosu’nu kurduk ve 6 yıl içinde 12 oyun yaptık.  Bu Kosova için gerçekten müthiş bir başarıdır” dedi.

KONYA’DA OLMAKTAN MUTLUYUZ

Konya’ya ilk olarak 2007’de davet edildiklerini ve Konya’da kendilerine buranın bir parçası gibi davranıldığının altını çizen Dardale, “Biz Konya’ya ilk kez 2007’de davet edildik. O günden bu yana sürekli gelip gidiyoruz. Burada müthiş dostluklar kurduk. Yani biz de buranın bir parçasıymışız gibi davranıyorlar. Ekibimize mihmandarlar çok çok yardımcı oluyorlar. Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Tiyatro Festivali zaten eşsiz bir festival. Biz Kısa Devre Tiyatro Topluluğu olarak burada olmaktan çok mutluyuz” diye konuştu.

HABABAM’A YOĞUN İLGİ VAR

Sahneledikleri şiir, roman ve öykü yazarı Rıfat Ilgaz’ın ölümsüz eseri Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı oyununa Konyalıların göstermiş olduğu ilgiden memnun kaldıklarını kaydeden Dadale, şunları söyledi: “Biz Kosova’da yaşıyoruz fakat Türk kültürünü yakından biliyoruz. Hababam Sınıfı’nı biz de çok izledik, şimdiki çocuklarımız da severek izliyor. Tiyatromuzda Hababam Sınıfı’nı 2005’te yapmıştık. Sonrasında Kısa Devre Tiyatro’sunu kurduktan sonra arkadaşlarımızın yoğun ısrarı üzerine tekrardan bir ‘Hababam Sınıfı yapalım’ dedik. Sonrasında Hababam Sınıfı’nda büyük yeri olan Mahmut Hoca’yı yani Münir Özkul’u kaybettik ve çok üzüldük. Arkadaşlar ‘Tekrardan farklı bir versiyonunu yapalım’ dediler. Konya’da gerçekleştirdiğimiz oyun da üçüncü versiyonu. Burada seyircilerimiz oyun sonunda bizi ayakta alkışladı. Konyalı tiyatro severlere gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ediyorum.” Daldale Konya’ya geldiği günden beri burayı evi gibi gördüğünü belirterek, sözlerini şu şekilde noktaladı: “2007’den bu yana Konya’yı geziyorum. Güzel yerleri var. Hz. Mevlana burada yatıyor aynı şekilde Şems-i Tebrizi de. Ve Selçuklu Devleti’ne başkentlik yaptığı için Türk tarihi açısından da oldukça önemli. En önemlisi de devlet tiyatrosu. Benim evim gibi burası, buraya gelince kelimelerle ifade edilemeyecek kadar büyük bir güç alıyorum.”

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri