Korsan değil Reis!

Gişe rekortmeni Karayip Korsanları filminde, Johnny Depp'in canlandırdığı çılgın kaptan Jack Sparrow'un sonradan Müslüman olup Yusuf Reis adını alan John Ward olduğu iddia edildi.

Filmdeki Hector Barbossa karakterinde de Barbaros Hayrettin Paşa'dan esinlenildiği tahmin ediliyor.

İlki 2003 yılında seyirciyle buluşan Karayip Korsanları filmi, iyi gişe yapması üzerine peşpeşe yenileri çekildi. Serinin şimdilerde beşincisi bekleniyor. Filmin başarısının ardında Johnny Depp'in canlandırdığı çılgın kaptan Jack Sparrow karakterinin olduğunda herkes hemfikir. Derin Tarih Dergisi, Mart sayısında, Jack Sparrow ile ilgili çarpıcı bir dosya yayınladı. Araştırmacı yazar Hasan Bulut'un kaleme aldığı dosyada Sparrow'un sonradan Müslüman olup Yusuf Reis adını alan John Ward olduğunu tarihi vesikalarda ortaya koyuyor.

KARA OSMAN HİMAYE ETTİ
1606 yılında Tunus'a yerleşen Yusuf Reis'in, kendisinden evvel Hızır Reis'in, nam-ı diğer Barbaros Hayreddin Paşa'nın yaptığı gibi Tunus Beyi Kara Osman'ın himayesinde korsanlığa başladığı ve sadece üç yıl içinde Türkler ve İngilizlerden oluşan adamlarının sayısının 500'ü geçtiği ifade ediliyor. Bulut, senaristlerin ve korsanlık tarihi danışmanı Stuart Beattie'nin, Kaptan Hector Barbossa karakterini yazarken Avrupa'da Barbarossa lakabıyla meşhur Oruç Reis ve kardeşi Barbaros Hayreddin Paşa'yı göz önünde tuttuklarına işaret ediyor. Jack Sparrow'a da Yusuf Reis adlı Türk korsanının ilham verdiğini anlatan Bulut, Jack Sparrow'dan Yusuf Reis'e giden öykünün İspanyolların Yahudi ve Müslümanları sürdükleri, İngiliz Protestanların da İrlandalılara soykırım uyguladıkları Rönesans devrinin sonlarında başladığını ifade ediliyor.

Bulut'un anlattıklarına göre, John Ward, 1558'de İspanyolların İngiltere'yi işgale kalkışması üzerine Kraliçenin izniyle korsanlığa başladı. 1602'de Katolik rehinelerle dolu Danimarkalı bir gemiyi yağmaladığı için Karayiplerde hapse atıldı. 1603'te tahta çıkan I. James İspanya ile barış ilan edince ordudan ayrılan John, bir Fransız gemisini ele geçirdi. Adamlarıyla Akdeniz'e açılan John, burada Osman Dayı adında, başka bir korsanla tanıştı.

TÜRBANLI KORSAN
Bir süre sonra da mürettebatıyla beraber Müslüman oldu ve Yusuf adını aldı. Başındaki şapkayı çıkardı ve yerine türban (sarık) sardı. Yusuf Reis'in samimi bir Müslüman olduğunu ve evvelden bağımlısı olduğu şarabı artık içmediğini, kendisini Tunus'ta ziyaret eden İskoç seyyah William Lithgow'un hatıralarında da görmek mümkün.

Akdeniz'e korku saldı
1606 yılında Tunus'a yerleşen Yusuf Reis, kendisinden evvel Hızır Reis'in, nam-ı diğer Barbaros Hayreddin Paşa'nın yaptığı gibi Tunus Beyi Kara Osman'ın himayesinde korsanlığa başlar. Tunus'ta kendisine mermerden ve kaymak taşından muhteşem bir saray inşa ettirir. Kendisi gibi sonradan Müslüman olan Jessimina adında Sicilyalı bir hanımla evlenir. 1622 yılında Tunus'ta vebadan öldüğünde 70 yaşındadır. Günümüzde memleketi İngiltere'de kimileri onu Türk değerlerini kabullenen hain bir korsan olarak görürken, özellikle Müslüman İngilizlerin gözünde Türklere korsanlığı öğreten, alçakgönüllü, korkusuz ve büyük İngiliz denizcidir.

YENİ ŞAFAK

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri