Yeni Tip Koronavirüs ( KOVİD-19) akciğerler başta olmak üzere birçok organda büyük hasarlar bırakıyor. Bazı hastalarda hastalık yenilmesine rağmen vücutta büyük hasarların oluşmasına neden oluyor. İngiltere'de bulunan Oxford Üniversitesi bilim adamları, yeni bir manyetik görüntüleme tekniği kullanarak KOVİD-19'u atlatan kişilerin akciğerlerinde görüntüleme yaptı. Uzmanlar KOVİD-19 teşhisi koyulan hastaların akciğerlerinde üç ay sonra bile anormallikler tespit etti.
HASARI KAPSAMLI BİR ŞEKİLDE GÖSTERDİ
Oxford Üniversitesi'nde 10 hasta üzerinde araştırma yaptı. İngiliz uzmanlar yeni tarz EMAR tekniği ile ksenon (zenon) gazı kullanılarak akciğerdeki hasarı kapsamlı bir şekilde tespit etti. Akciğer uzmanları, uzun vadeli hasarı ortaya koyan bu testin KOVİD-19 hastaları için çok önemli olduğunu söylüyor.
AKCİĞERLERDEN KANA OKSİJEN GİTMİYOR
Yeni tarz EMAR görüntüleme tekniğinde, hastalardan ksenon gazını içine çekmesi isteniyor. Ksenon gazının etkisiyle akciğerlerdeki hasar gözler önüne seriliyor. Araştırma ekibinin başında Prof. Fergus Gleeson, bulunuyor. Yeni EMAR tekniği 19 ila 69 yaş arasındaki 10 hasta üzerinde denedi. Bu hastalardan sekizi, yoğun bakıma kaldırılmamış ve solunum cihazına bağlanmamış olmalarına rağmen, koronavirüse yakalanmalarının üzerinden üç ay geçtikten sonra bile nefes darlığı ve yorgunluktan şikayet eden kişilerden oluşuyordu. Standart akciğer taramalarında herhangi bir soruna rastlanmazken, ksenon gazıyla yapılan taramalarda ise akciğerlerde ciddi hasar belirtilerine rastlandı. Akciğerlerde kana rahat oksijen akışı olmayan bölgeler tespit edildi.
Gleeson, taramalar sonucunda hastalarda ortaya çıkan hasar boyutunun beklediklerinden fazla olduğunu kaydetti.
DAHA KAPSAMLI ARAŞTIRMA YAPILACAK
Prof. Gleeson, koronavirüse yakalanmış olduğu halde ciddi belirti göstermeyen ve hastaneye kaldırılmayan farklı yaş gruplarından 100 kişi ile denemeler yapmayı planlıyor. Bu hastalarda akciğer hasarı meydana gelip gelmediğine ve böyle bir hasar oluşmuşsa bunun kalıcı mı olduğuna yoksa zamanla iyileşen bir özellik gösterip göstermediğine bakacak.
60 yaş üzeri hastalarda ağır hastalık ve ölüm riski büyük ölçüde artıyor. Fakat denemelerde akciğer hasarının farklı yaş gruplarında ve hastanede tedaviye ihtiyaç duymayanlarda bile tespit edilmesi halinde "hedeflerin gözden geçirilmesi gerekecek".
Gleeson, ksenon gazıyla saptanan akciğer hasarının, koronavirüsün uzun vadeli etkisini ifade eden ve uzatmalı Kovid olarak adlandırılan sorunun kaynağı olabileceğini söylüyor.
Öte yandan tarama tekniği Sheffield Üniversitesi'nden Prof. James Wild'ın başkanlık ettiği bir ekip tarafından geliştirilmişti. Wild, bu tekniği Kovid-19'dan kaynaklanan akciğer hasarını ve etkilerini gösterecek "biricik" yöntem olarak niteledi.