Koronavirüs (Covid-19) nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 170 bini aştı. Hastalığa yakalananların sayısı ise 2.5 milyona dayandı.
Son yıllarda insanlığın karşılaştığı en büyük sağlık sorunu olan Covid-19'un akciğerlerde neden olduğu tahribat biliniyor ancak sadece akciğerlerde değil çok sayıda organa yerleşen bir virüs ile karşı karşıyayız.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Hasan Özkan, koronavirüsün ACE2 reseptörleri aracılığıyla yapışıp vücutta kaldığını belirterek, ACE reseptörlerinin vücutta en çok hangi organlarda tutunduğuna dair detaylı bilgiler verdi.
"Koronavirüs damlacık yoluyla alındığı zaman akciğerlerde sorun yaratarak ilgili klinik tabloyu oluşturuyordu ama literatüre baktığımız zaman ACE2 reseptörleri aracılığıyla virüsler yapışıp vücutta kalıyordu" diyen Özkan, ACE reseptörlerinin vücutta hangi organlarda bulunduğuna dair şu açıklamayı yaptı:
1. İnce bağırsaklarda
2. Kalın bağırsaklarda
3. Onikiparmak bağırsağı
4. Böbrekler
5. Testisler
6. Safra yolları ve safra kesesi
7. Kalp kası
8. Tiroid
9. Pankreas
14. Rektum
15. Yumurtalıklar
16. Özofagus / Yemek borusu
17. Karaciğer
22. Akciğer
Özkan sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:
"Genelde klinik serilerde yaklaşık yüzde beş ila 30 hastada semptomlar çıkmadan karın ağrısı ve ishal oluyor. Devam ettiği müddetçe ciddi ishaller oluyor. Daha sonra ilk başlarda bildirilmeyen fekal/oral yol dediğimiz bulaş ortaya çıktı. Rektal salgılarda ve gaita numunelerinde canlı virüse rastlandı. Hatta hastalarda semptomlar başladıktan, PCR testi negatif olduktan sonra yani 30 gün sonra bunlar görülebiliyor. Dolayısıyla buzdağının tepesini şimdi görüyoruz. İleride ne olacak bilmiyoruz."