Korona hassasiyeti sigaraya gösterilmedi!

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Konya Şube Başkanı Kadir Dikici, “Koronaya karşı gösterilen mücadele, sigaraya gösterilseydi hastalıkları en aza indirme konusunda çok daha başarılı olurduk” dedi

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Konya Şube Başkanı Kadir Dikici, Merhaba Gazetesi'ne sigara kullanımına dair önemli açıklamalarda bulundu. Sigara kullanımının koronavirüsten daha çok risk ve tehlike barındırdığını vurgulayan Kadir Dikici, “Sigaranın neden olduğu dolu hastalık var. Bu hastalıklar da günde 300 kişinin ölümüne sebebiyet veriyor. Koronavirüs ilaç firmalarını zengin etmek için çıkarılmış bir hastalık. Oysa sigara kullanımı uzun zamandan beri insanların ölümüne neden olan ciddi bir hastalıktır” dedi.

İZMARİT GETİRMEYENE SİGARA SATILMAMALI

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Konya Şube Başkanı olarak bir gece aklına ciddi bir projenin geldiğini söyleyen Dikici, “Sigarayla olan mücadelem 20 yılı aşkın bir süredir devam ediyor. Dernek olarak da her mecrada bu mücadelemizi dile getiriyoruz. Bizim bu ülkeye ve bu ülkenin insanlarına bir vefa borcumuz var. Bu borcu ödememiz lazım. İçilen sigaraların izmaritleri çevremizi ciddi oranda kirletiyor. Bu çevre bizlere emanet. Bu emaneti en iyi şekilde korumamız gerekir. Ben de izmaritlerin ve sigara paketlerinin çevremizi kirletmesini engellemek adına bir fikir sunuyorum. Bu fikrimi Çevre ve Şehircilik Bakanı ile de paylaşacağım. Sigara içen bir vatandaş sigara almak için içtiği sigaraların izmaritlerini ve paketini geri getirmek şartı ile sigara alabilmeli. Bu şekilde yere atılan ve çevreyi kirleten izmaritleri ortadan kaldırabilmemiz mümkün. Aksi halde günde akşama kadar 20 sigara içen birisi içtiği her sigarayı farklı noktalara atıyor. Bu da çevremizi ciddi oranda kirletiyor. Vatandaş sahile iniyor izmarit dolu, tarlaya iniyor izmarit dolu, ormana gidiyor izmarit dolu. Her gün 5 milyon sigara paketi alınsa 100 milyon izmarit yere atılır. Peki ne oluyor bu izmaritlere? Rüzgarlar ve yağmurlarla bu izmaritler akarsulara, göllere, barajlara taşınıyor. Sularda yaşayan canlılar bu izmaritleri yem zannedip yiyor ardından ölüyor. Bu durumu engellemek zorundayız. Ben de Sigarayla Savaş Derneği Başkanı olarak diyorum ki sigara içen kişi izmaritlerini atmasın. Bu izmaritleri toplasın ve sigara alabilmek için topladığı bu izmaritleri marketçiye teslim etsin. Bu izmaritler benim ülkemi neden çöplük haline getiriyor! Bunu engellemeliyiz. Depozito sistemi ile bunu başarabiliriz. 20 izmariti götüreceksin sigaranı öyle alabileceksin. Yetkililerden de bu konuya destek verilmesini istiyorum. İnsan olan herkes bu işe sahip çıkmalı. Korona hakkında sürekli konuşuluyor ama sigara hakkında konuşan yok. Eğer bir konuda dertlenirsen ortaya bir şeyler çıkar” şeklinde konuştu.

SİGARA KULLANANLAR ÖMÜR BOYU MASKE KULLANMALI

Türkiye’de sigara ile ilgili getirilen tüm yasakların Sigarayla Savaş Derneği'nin girişimleri sonucu hayata geçirildiği vurgulayan Dikici, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kafelerin açılması halinde sigara ve nargileler tüketilmeye başlanacak. Kapalı alanlarda yasaklar var ama bu yasağa uyan işletmeler çok az. Bu yasaklamalar için senelerce mücadele edilmesine rağmen kapalı mekânlarda sigara içilmemesi için ciddi bir başarı sağlanamadı. Ben de diyorum ki işletmelerden bir taahhüt alınmalı. Taahhüt alındıktan sonra bu işletmeler açılmalı. İşletme sahibi işletmesinde asla sigara içirtmeyeceğini yazılı bir beyanla taahhüt etmeli. Eğer bu beyanına uymazsa işletmesinin 3 ay kapatılmasını kabul etmeli. Bu konudaki denetimler de artırılmalı. Bu taahhüt olayı zaten işletme sahibini diken üstünde tutacaktır. Bu işi bu şekilde çözersek inanın insan sağlığı konusunda ciddi bir adım da atarız. İşletme sahipleri bu karara elbette olumlu yaklaşmayacaktır. Ama ben biliyorum ki bu şekilde bir taahhüdün ardından müşteri oranı da artacaktır. 4207 nolu sigara yasağı geldiğinde de işletme sahipleri itiraz etmişlerdi ama inanın müşterileri daha da arttı. Aileler sigara içilmeyen mekânlara gönül rahatlığı ile gidiyor çünkü. Sigaraya karşı sürdürdüğümüz mücadeleye ara vermeden devam edeceğiz. Sigaraya karşı olan mücadelemizde kararlıyız. Koronaya gösterdiğimiz mücadeleyi inanın millet olarak sigaraya karşı sürdürseydik hastalıkları aza indirme konusunda çok daha başarılı olurduk. Sigara zaten bu ülkede günde 300 kişinin ölümüne sebep oluyor. Korona zaten bir proje. İlaç firmaları zengin olduğunda virüs bitecek ama sigara ile olan problemlerimiz devam edecek. Bu konuda da çalışmalarımız olmalı.”

EYYÜB KARAKUZU

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri