KOP Projesine 50 milyon lira ödenek çıktı

Konya İl Genel Meclisi'nin Mayıs ayı toplantılarının dördüncü birleşimde, KOPa 2011 yılı için ayrılan 50 milyon TL'lik ödeneğin çıktığı ve kullanıma hazır olduğunu müjdesi verildi

İl Genel Meclisi 2011 yılı Mayıs ayı toplantılarının dördüncü birleşimi açılış ve yoklama ile başlandı. Komisyon çalışmalarının gündemi oluşturduğu birleşimin açılışında konuşan Meclis Başkanı Selvi, üyelere müjdeli bir haber verdi. Asırlık proje Konya Ovası Projesi'ne (KOP) 'un 50 milyon TL'lik ödeneğinin Konya'ya geldiğini müjdeleyen Selvi, 31 milyon TL'si Konya'nın olan ödeneğin bu ay içinde çalışmaya başlayacak Tahsisat Komisyonu tarafından değerlendirileceğini kaydetti.
KOP Projesi'nin 2011 Yılı Yatırım Programı kapsamında yer üstü sularının kapalı sisteme alınması için kullanılacak ödeneğin Vali, Meclis Başkanı ve Genel Sekreter'den oluşan Tahsisat Komisyonu tarafından bütçe dahilinde değerlendirilmesi için önümüzdeki günlerde çalışmaya başlayacaklarını dile getiren Selvi, ayrıca Meclis'in ilgili komisyonu ile de çalışılacağını bildirdi. Selvi, "Bu Meclisimizin ve İdaremizin başarısı. Para kullanıldığında sulama göletleri hayata geçecek ve ova suya doyacak. Konyamıza hayırlı olsun" dedi.
Tarım Komisyonu'nun silajlık mısır ve yonca tohumu desteği sağlanmasına yönelik raporunun okunduğu Meclis gündeminde, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cennet Oğuz da Konya ilindeki süt hayvancılığını geliştirmede kaba yem problemi ve çözümü üzerine bir sunum yaptı. Konya'da 198 bin 268 baş sağılan hayvandan günlük olarak 2 bin 612 ton süt üretimi yapıldığını anlatan Prof. Dr. Oğuz, kaliteli kaba yem ihtiyacını karşılama oranının köy bazlı işletmelerde yüzde 15 iken nitelikli işletmelerde yüzde 24 olduğuna değinerek, teknolojiyi kullanmanın önemine dikkat çekti.
Hayvancılık ve süt inekçiliğinin kaliteli kaba yemden yoksun yapıldığına işaret eden Prof. Dr. Oğuz, "Bu durum hem verimliliğin düşük olmasına hem de sütün maliyetin artmasına neden olmaktadır. Hayvancılık aydınlatması ve havalandırması yetersiz, tekniğine uygun planlanmayan sağlıksız ahırlarda yapılmaktadır. Çözüm ise işletme büyüklüklerinin arttırılması, üreticilerin eğitilmesi, örgütlü hale getirilmesi, ahırların iyileştirilmesi, kaliteli kaba yem probleminin çözülmesi, sütün soğutulmuş olarak fabrikalara ulaşmasının sağlanması ile olacaktır. Mevcut hayvanların kaliteli kaba yem açığı varken Konya'ya yurtdışından ve diğer illerden gelen hayvanlarla birlikte kaliteli kaba yem açığı had safhaya ulaşmıştır. Bunun sonucunda önümüzdeki 3-6 ay içerisinde hayvancılık sektöründe bir krizin yaşanması kaçınılmaz olacaktır. Bu krizi en fazla tetikleyecek olan faktör kaba yem açığıdır ve hemen acil bir çalışma yapılarak bu problemin giderilmesi gerekmektedir" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri