KOP için 5,6 milyar TL

DSİ 4. Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan Eylem Planı'na göre Konya Ovaları Projeleri için 2023 yılına kadar 5,6 milyar TL harcanacak ve toplamda 645 bin 205 hektar alan sulu tarıma kavuşacak.

2008 yılı yaz aylarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Doğu Anadolu Projesi (DAP) ve Konya Ovaları Projesi (KOP) hızlandırıldı. 
Bu çerçevede Temmuz ayında Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in katılımıyla Konya'da düzenlenen geniş çaplı toplantıyla KOP, masaya yatırıldı. KOP'un tamamlanması için her türlü desteğin sağlanacağı belirtildi. 
Toplantıda, DSİ 4. Bölge Müdürlüğü Nazım Ekren'e Konya Ovaları Projeleri kapsamında neler yapılacağını, ne kadar ödeneğe ihtiyaç duyulacağını, maliyetleri ve kazançlarını içeren geniş bir rapor sundu. 
DSİ 4. Bölge Müdürlüğünün hazırladığı bu Eylem Planı'na göre, KOP, Konya ve Karaman illerinde yer alan 12 projeden oluşuyor. 
Konya-Çumra, Ereğli, Ilgın, Karaman, Ayrancı, Yunak-Akgöl, Sarayönü-Beşgözler, Beyşehir-Damlapınar, Akşehir-Eber, Konya ve Karaman Kenti İçme Suyu Projeleri, Göksu Havzası Enerji Projeleri ve Küçük Su Projeleri'ni kapsayan KOP için çalışmalar aralıksız sürüyor. Bu projelerden ilk 9'u büyük önem taşıyor. 
KOP'un sağlıklı yürüyebilmesi için 2009 yılında 426 milyon 500 bin, 2010 yılında 546 milyon 500 bin, 2011 yılında 731 milyon 530 bin, 2012 yılında 770 milyon TL kaynağın Konya'ya gönderilmesi gerekiyor. 
2013-2023 yılında aktarılacak 3 milyar 125 milyon 470 bin TL ödenekle birlikte KOP'un toplam maliyeti 5,6 milyar TL'yi buluyor. Bu paranın 450 milyon TL'sinin kamulaştırma, 5 milyar 150 milyon TL'sinin ise proje ve inşaat için harcanması planlanıyor. 
GETİRİSİ ÇOK YÜKSEK OLACAK 
KOP kapsamında bugüne kadar yapılan, devam eden ve gelecek yıllarda hayata geçirilecek yatırımlarla toplamda 645 bin 205 hektar alan sulu tarıma kavuşturulacak. 
Tarım ve meyvecilikte çeşitlilik, üretimde artış, tarımsal sanayide kalkınma, güvenli üretim, iç ve dış piyasada rekabet gücü sağlanmış olacak. Yem bitkileri ekimleri, hayvancılık ve entegre tesislerde gelişme meydana gelecek. 
Yöre insanını göçten kurtaracak KOP'un, yaklaşık 100 bin kişiye istihdam sağlaması bekleniyor. KOP sayesinde milli ekonomiye yılda 600 milyon TL katma değer sağlanmış olacak. 
Konya ve Karaman kentlerinin uzun vadeli içme-kullanma ve endüstri suyu ihtiyaçları temin edilecek. 
Sulanabilir tarım alanlarının çoğalmasıyla Konya'nın tarımsal üretimi, büyük oranda artacak. Tarımsal gelir, birkaç kaç katına ulaşacak.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri