Konya’ya yakışmıyor

Dünyanın dört bir yanından ilimizin tarihi ve kültürel eserlerini görmeye gelen turistleri, dilenci çocuklar karşılıyor. Bu konuda yerel yönetimler ve ilgili kurumların tedbir almaması tepki topluyor



Tur otobüslerinden iner inmez turistlerin etrafını saran bir şeyler satmaya çalışan veya dilenen bu çocuklar hem ilimiz hem de ülkemiz turizmine zarar veriyor.  
Tarih ve kültür turizmi acısından Konya önemli bir yere sahip. UNESCO'nun 2007 yılını Mevlana Yılı ilan etmesi Konya'nın önemini de arttırdı. Her yıl Konya’yı gerek yurt içinden gerekse de yurt dışından 1 milyon 500 bin turist ziyaret ediyor. Gelen turistler özellikle Mevlana Müzesi, 744 yıllık tarihe sahip İnce Minare Müzesi ve Karatay Müzesi’ne büyük ilgi gösteriyor. Ancak, buralara giden turistleri dilenci çocuklar karşılıyor. Tur otobüslerinden iner inmez turistlerin peşine düşen dilenci çocuklar, ısrarla para isteyerek turistleri canından bezdiriyor. Bu durum hem ilin hem de ülkenin imajına büyük zarar veriyor. Mevlana Müzesi çevresinde gerekli tedbirleri alan zabıta ekipleri, Zafer Meydanı, İnce Minare ve Belediye Alt Geçidi çevresinde yeterli önlemi alamıyor. Konya Turizm Platformu Başkanı Bekir Şahiner, bu kişilerin ilimiz turizmine büyük zarar verdiğini söyledi. Bu çocukların müze önlerinde beklediklerini ifade eden Şahiner, “Turist, otobüsten iner inmez üstlerine çullanıyorlar. Ya bir şeyler satmaya çalışıyorlar ya da para dileniyorlar. Bu yüzden bize bir çok şikayet geliyor. Ayrıca turist, ülkesine kötü izlenimle dönüyor. “Konya’ya gelen turist sayısını arttırmak istiyorsak asayişi ve çevre temizliğini sağlamalıyız.” diyen Şahiner, “Bir zamanlar turizm polisi vardı. Turistin güvenliğini sağlamada bu polislerin büyük etkisi oluyordu. Ama kaldırıldı” diye konuştu.    
Bu manzaradan vatandaş da şikayetçi oluyor. Üniversite öğrenimi için İzmir'den Konya'ya gelen Utku Döker, satıcılık yapan çocukların ısrarcı tutumlarından yakındı. Sokak çocuklarının kendisine bazen mendil bazense gül satmaya çalıştığını anlatan Döker, şunları kaydetti: "Çocuklara, 'almak istemiyorum' dediğim halde ısrarla mendil almam için diretiyorlar. 'Para verinceye kadar yanından gitmem' diyorlar. Para veriyorum 'bu para az daha çok ver' diye tepki gösteriyorlar. Yetkililer bu konuda daha duyarlı olmalılar ve gerekli önlemleri almalılar.”
MUSTAFA TURAN    
Foto Altı: Dünyanın dört bir yanından ilimizin tarihi ve kültürel eserlerini görmeye gelen turistleri, dilenci çocuklar karşılıyor

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Kültür Sanat Haberleri