Konya’ya yakışır proje

İstanbul Konyalılar Vakfı, İstanbul Yeşilyurtta Selçuklu mimarisini yansıtan Konya Kültür Merkezinin kaba inşaatını bitirdi. Konyanın İstanbuldaki tanıtımı için büyük önem taşıyan merkez için Konyalıların desteği bekleniyor
İstanbul’daki Konyalılar arasında birlik ve beraberliği sağlamak, Konya’nın kültürel varlıklarını ortaya çıkarmak, korumak, geliştirmek ve gelecek nesillere ulaşmasını sağlamak amacıyla İstanbul Konyalılar Derneği kuruldu. 1994 yılında kurulan derneğin bünyesinde 2007 yılında İstanbul Konyalılar Vakfı kuruldu. Yoğun bir çalışma içerisinde bulunan dernek ve vakıf, Konya’nın İstanbul’daki imajı olarak üzerine düşen görevi fazlasıyla yerine getiriyor. Bu kapsamda İstanbul’da üniversitelerde okuyan Konyalı öğrencilere burs imkanı sağlanıyor. İstanbul’daki Konya imajı için büyük önem taşıyan önemli bir projeye de imza atan İstanbul Konyalılar Vakfı, Selçuklu mimarisini yansıtacak olan Konya Kültür Merkezi’ni yapmak için harekete geçti. Kaba inşaatı biten Konya Kültür Merkezi’nin hizmete açılması için Konyalı herkesin katkı sağlaması bekleniyor.
* Öncelikle İstanbul Konyalılar Vakfı Başkanı Oktay Özaydın’ı kısaca tanıyalım?
1945 Konya merkez doğumluyum. 1964 yılına kadar Konya’daydım. İlkokulu Gazi Mustafa Kemal’de okudum. Arkasından Konya Maarif Koleji’ni bitirdim. 1964 yılında ailemle birlikte İstanbul’a göç ettik. Burada üniversitede Diş Hekimliği okudum. 1971’den beri serbest diş hekimi olarak çalışıyorum. Eşim Konyalı. Konya eski Belediye Başkanı Ahmet Hilmi Nalçacı’nın kızıdır; onun damadı olurum. İki yönden de Konyalı sayılırız. Konya’da hiç yakın akrabam olmamasına rağmen her zaman Konya bana heyecan verir. Elimizden geldiği kadar burada Konya’ya hizmet etmek istiyoruz. Bu amaçla 1994 yılında İstanbul Konyalılar Derneği’nin kuruluşunda rahmetli Bayram Camcı başkanlığında yönetim kurulu başkan yardımcılığını yaptım. 1997 yılında Bayram abinin bırakmasıyla görevi ben aldım. 2007’ye kadar başkanlık yaptım. 2007 yılında İstanbul Konyalılar Vakfı’nı kurduk. Vakfı kurunca oraya geçtik, başkanlığını yapmaya başladık. Konyalılar Derneği Başkanlığını da arkadaşımız devam ettiriyor.
* Öncelikle İstanbul Konyalılar Vakfı Başkanı Oktay Özaydın’ı kısaca tanıyalım?
Bu vakfı kurmamızın sebebi, İstanbul için bir hayalimiz var. İstanbul’daki Konya derneklerini bir çatı altında toplamak. Konya’ya yakışır Konya Kültür Merkezi binası yapmak. Onunla ilgili olarak Ali Müfit Gürtuna döneminde Yeşilyurt-Yeşilköy arasında bir arsa aldık. Derneklerin fazla yasal güvencesi olmuyor. İhtilallerde kapanıyor. Başka birisi geldiğinde birden şekil değiştirebiliyor. Onun için daha güvence altında olması için vakfı kurduk. O projemiz başladı. Büyük bir proje, aşağı yukarı 3 bin 600 metrekare kapalı alan. Yeraltında 3, yerüstünde 4 kat. Şu anda kaba inşaatı bitti. Ama maalesef ekonomik kriz bizi etkiledi. Bağışlarda duraklama oldu. Bir de Konya’dan hiçbir şekilde fazla destek alamadık. O kadar dolaşmamıza rağmen odalardan, kurumlardan destek alamadık. Sağolsun, Recep Konuk bize destek verdi. Onun dışında önemli bir katkı sağlanmadı. Bu binayı bitirmek için çaba sarf ediyoruz. Kaynak bulabilsek 6 ay gibi bir kısa zamanda bitirebiliriz.

* İstanbul’da ne kadar Konyalı dernek var?
İstanbul’da İstanbul Konyalılar Derneği ve Vakfı var. Bir tane yeni kuruldu, Konyalı Sanayici ve İşadamları Derneği var. İlçelerimizin dernekleri var. Yanılmıyorsam 11 ilçe derneğimiz var. Köy derneklerimiz var. Bozkır’ın 15 tane köy derneği var. Tabi yavaş yavaş hemşehrilerimiz bu işin ehemmiyetini kavradı. Büyükşehirde örgütlü olanın, dayanışma içinde olanın sözü daha fazla geçiyor.

* Dernekleşme noktasında Konyalılar ne durumda?
Dernekleşme noktasında kat edilmesi gereken epey bir mesafe var. Bu da zaman istiyor.
İstanbul’a göç eden Konyalılar, Karadeniz ile Doğu ve Güney Doğu’dan gelenler gibi işsiz olarak buraya gelmedi. Buraya gelen insanlarımızın iyi kötü işi var. Öyle olunca burada fazla bir dayanışma ihtiyacı hissetmediler. Şimdi olay değişti. Büyükşehirde yaşamanın yalnız ekonomik şartların iyi olması yetmiyor. İnsanlar aynı zamanda bir dayanışma, güç birliği içinde siyasette sosyal hayatta sözlerinin geçmesini istiyor. Bunun için dernekler çok önemli. İnsanlar bunu gördüler, hissetmeye başladılar.
Şu an da en organize olanı Bozkır ve köy dernekleri. Bayağı kalabalık durumdalar ve toplu olarak belli semtlerde yaşıyorlar. Öyle olunca dayanışmaları daha kuvvetli. Bizim arzumuz bu; yapacağımız binada bunların hepsini bir çatı altında toplayacağız. Toplantı odaları hazırlıyoruz. Bütün yönetim toplantılarını orada yaparlar. Herhangi bir masrafları olmasın. Ayrıca Konyalı işadamları iş görüşmelerini burada yapabilecekler. Büro kuracağız, içinde her türlü imkan olacak.

* Eğitim yardımları?
Derneğimiz 12 yıldır İstanbul’da eğitim gören Konyalı üniversite öğrencilerine eğitim yardımı yapıyor. 150 öğrenciye ayda toplam 15 bin TL burs veriyoruz. Hedefimiz sayıyı her geçen yıl artırmak.

ALİ ÖZCAN
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Merhaba Şehir Haberleri