Konya'ya mülteci akını bekleniyor!

Suriye'nin İdlib bölgesinden Türkiye'ye yine yoğun bir mülteci akını yaşanıyor. Güvenilir kaynaklardan alınan bilgilere göre bu mültecilerin önemli bir kısmının yakın akrabalık ilişkileri sebebiyle Konya'ya gelmesi bekleniyor.

Suriye'deki iç savaşın üzerinden neredeyse 8 buçuk 9 yıl geçti. Suriye'de bu süreç içerisinde zulüm, gözyaşı ve akan kan eksik olmadı. Milyonlarca Suriyeli iç savaşta hayatını kaybederken, milyonlarca Suriyeli de kendisine bir tek kapı açan Türkiye'ye sığındı. Türkiye'de gayriresmi sayıya göre 5 milyondan fazla Suriyeli mülteci yaşıyor. Bu mültecilerin yaklaşık 150 bini ise resmi ve gayriresmi Konya'da yaşıyor. Suriyeliler'in en fazla tercih ettiği illerin başında Gaziantep, Kilis ve çevre illerden sonra Konya'da geliyor. Yeni mülteci akımından sonra Suriyeliler'in önemli bir kısmının da yine Konya'ya gelmesi bekleniyor.

SURİYELİLER'İN ÖNEMLİ KISMI KONYA'YA GELECEK

Güvenilir kaynaklardan alınan bilgilere göre Konya'da resmi ve gayriresmi 150 bin Suriyeli yaşıyor. Konya'da yaşayan Suriyeliler'in ise önemli bir kısmını İdlibliler oluşturuyor. Gelen bilgilere göre mülteci akınının önemli bir kısmından Konya'da nasibini alacak. Her ne kadar sınırlar açılmayacak dense de resmi yollarla yine Türkiye'ye girişlerin olabileceği öngörülüyor. Ayrıca yine güvenilir kaynaklardan alınan bilgilere göre Türkiye sınırında şuanda 1 buçuk milyon Suriyeli'nin Türkiye'ye giriş için beklediği belirtildi. İdlib'ten Türkiye'ye doğru gelen mülteci sayısının belirtilenden en az 10 kat daha fazla olduğunu aktaran kaynaklar, İdlib'ten Türkiye'ye mülteci akınının yaklaşık 3 aydır sürdüğünü söyledi.

3 SEBEPTEN DOLAYI KONYA'YI TERCİH EDECEKLER

Yine İdlibli mültecilerin neden en fazla Konya'yı tercih etmek istediğiyle ilgili de bilgilere ulaşıldı. Alınan bilgilere göre Konya'da yaşayan Suriyeliler'in önemli bir bölümünün İdlib asıllı olduğu, bu sebepten ötürü de mültecilerin barınma ihtiyacını çözebilmek için öncelikli olarak akrabalarının yanını tercih edeceği kaydedildi. İkinci bir neden olarak da sınıra yakın illerin artık yeni bir göç dalgasını kaldırabilecek gücünün olmadığı belirtildi. Son olarak Konya'nın hayırsever bir il olduğu kanaâtinin de kabul görmüş bir gerçek olmasının da Konya tercihi için önemli olduğu ifade edildi.

EMRE ÖZGÜL

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (8)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri