Konya'ya gelen turistler artık Şems'i de arıyor

Son popüler romanlar ''Aşk'' ve ''Bab-ı Esrar''ı okuyarak Konya'ya gelenler artık Mevlana Müzesi'nin yanı sıra Şems-i Tebrizi'nin türbesini de ziyaret etmek istiyor.

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan yaptığı açıklamada, günümüzden yüzlerce yıl önce yaşamış Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin, aradan geçen zamana rağmen bugün de insanlara yol göstermeye devam ettiğini söyledi.

Mevlana'nın evrensel mesajlarının yurt dışında, özellikle de ABD'de büyük ilgi gördüğünü belirten Çıpan, Mevlana ve eserlerine olan ilginin Türkiye'de de son yıllarda artığına işaret etti.
Elif Şafak'ın ''Aşk'', Ahmet Ümit'in ise ''Bab-ı Esrar'' isimli romanlarının önemli satış rakamlarına ulaştığını dile getiren Çıpan, ''Her iki romanda da Mevlana Celaleddin-i Rumi ile bir anlamda hocası olan derviş Şems-i Tebrizi'nin, düşünceleri ve hayat hikayelerine yer veriliyor, Mevlana ve Şems, günümüzdeki karakterlerle birlikte anlatılıyor'' dedi.
Bu romanların Mevlana ve Şems'in daha iyi anlaşılmasını sağladığını dile getiren Çıpan, şunları kaydetti:
''Romanlar, Şems-i Tebrizi türbesine yapılan ziyaretleri daha da artırdı. Ayrıca artık Mevlana odaklı Konya'ya gelen turist profili de değişmeye başladı. Şimdi daha çok okumaya meraklı, genç kesim geliyor. Elif Şafak ve Ahmet Ümit, Aralık ayında Konya'ya gelerek etkinliklere katıldılar. Kendileriyle Konya'da önümüzdeki dönemde de çeşitli etkinlikler yapmayı planlıyoruz. Ayrıca, Mevlana ve Şems ile ilgili yeni romanlar piyasaya çıkabilir. Bu edebi eserler, aynı zamanda Konya'ya gelen turist sayısını artırıcı etki yaptığı için önemsiyoruz.''  
Mevleviliğe ilgi duyan Aşk ya da Bab-ı Esrar isimli romanları okuyarak Konya'ya gelen yerli turistler içinde Şems-i Tebrizi'nin sandukasının da bulunduğu Şems-i Tebrizi Camii'ne büyük ilgi gösteriyor.
Özellikle İstanbul'dan gelen turist grupları, önce caminin de içinde bulunduğu parkta dinleniyor, dua ediyor. İsteyenler, ibadete açık olan türbe camiye girerek namaz kılıyor, dua ediyor.
Şengül Arslan, İstanbul'dan Konya'ya özellikle Şems'i ziyaret etmek gelenlerden biri...
''BÜYÜK BİR ENERJİ HİSSETTİM''
Şems'in türbesini ziyaretin ardından duygularını anlatan Arslan, şunları söyledi:
''Mevlana ve Şems'i daha önce de seviyordum. Ancak özellikle Aşk romanını okuduktan sonra bir kez daha etkilendim. Bu kitap Mevlana ve Şems'e olan ilgimi tetikledi. Çevremdeki herkese bu romanı tavsiye etmeye başladım. Özellikle Şems için buraya geldim. Türbesinden içeri girdiğim an büyük bir enerji hissettim, 3 saat orada kaldım. Buraya girmeden önce çeşit çeşit dualar etmeyi düşünüyordum. Namaz kıldım, ardından duaya başladım. Ancak bu manevi atmosferden o kadar etkilendim ve şoktaydım ki, sadece 'Allahım sana şükürler olsun' duasını tekrarlayabildim. Aklıma başka bir şey gelmedi.''  
Arslan, Konya'da çektiği fotoğrafları ve Şems'te yaşadığı duygu yoğunluğunu sosyal paylaşım sitelerinde yazdığı ve yayınladığını, çok sayıda kişiden ''Tur düzenle, birlikte gidelim'' teklifi aldığını sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri