Konyasporsuz basketbol öksüz

Son yıllarda Konya'da basketbola olan ilginin giderek arttığını belirten Basketbol İl Temsilcisi Mehmet Berk Torun Konya basketbolunun gelişimini ve önündeki engelleri anlattı

Konya'da basketbola olan ilgi her geçen gün artıyor. Özellikle minik, genç ve yıldızlarda sporcu sayılarında büyük artış yaşanırken her yıl liglere katılım başvurusu yapan takım sayıları da yükseliyor. Konya Basketbol İl Temsilcisi Mehmet Berk Torun ile Konya basketbolunu, Konya basketbolunun gelişimini, problemlerini ve Selçuk Üniversitesi'nin Beko Basketbol Ligi'ne yükselmesinin Konya basketboluna etkisini konuştuk.

SPORCU SAYSINDAKİ ARTIŞ MUAZZAM

Konya'da özellikle son yıllarda minikler kategorisinden başlamak üzere sporcu ve takım sayılarında büyük bir artış yaşandığını, bununda basketbola olan ilginin bir göstergesi olduğunu belirten Basketbol İl Temsilcisi Mehmet Berk Torun, “Bir bölgede bir spora olan ilginin artışını ve düşüşünü gösteren en somut veri sporcu ve seyirci sayısıdır. Konya basketbolunu değerlendirdiğimizde geçen yıllara göre özellikle minikler kategorisinden başlamak üzere sporcu sayılarında büyük bir artış yaşanıyor. Bu ilgi devam ettiği sürece sporcular kategori atladıkça bu artış üst kategorilere de sıçrıyor. Bu yıl Yıldızlar kategorisinde 18 takımın olmasını bekliyoruz örneğin. Minikler kategorisindeki sporcu sayısındaki artış muazzam. Konya basketbolundaki bu sıçrama iyi değerlendirilmeli. Bu bizim için büyük bir fırsat” dedi

PLAY-OFF SİSTEMİ GETİRECEĞİZ

Sporcu ve takım sayısındaki artışın bazı zorunlu değişiklikleri de beraberinde getirdiğini söyleyen Torun, “Geçen yıllarda kategori ayrımı sadece yaş baz alınarak yapılıyordu. Bu takım sayısındaki artış ile birlikte artık bütün takımları aynı ligde oynatmamaya karar verdik. Katılım beklediğimiz gibi olursa minikler kategorisini iki gruba ayırarak play-off sistemine geçmeyi planlıyoruz. Bu şekilde güçlü takımların kendi aralarında yapacakları maç sayısı artacak ve sporcular tecrübe kazanacak. Bu sistem hem liglere daha fazla heyecan katacak hem de ulusal turnuvalarda Konya takımlarının başarısın tetikleyecek” ifadelerini kullandı.

ULUSAL BAZDA BAŞARISIZIZ

Yerel liglerde çok yetenekli gençlerin bulunduğunu ancak Konya takımlarının ulusal turnuvalarda başarısız olduğunu aktaran Torun, “Geçen yıl Selçuklu Belediyespor takımı vardı örneğin. Minikler kategorisindeki bütün maçlarını büyük farklarla kazandılar ve namağlup şampiyon oldular. Ancak bu çocuklar Türkiye Şampiyonası'nda ilk maçta yenilerek elendiler. Bu yönde bir sıkıntımız var. Bu problemin çözülmesi ve Konya'nın ulusal turnuvalarda başarısının artırılması için çeşitli projeler üzerinde uğraşıyoruz. Federasyonun kuralına göre bir ilde şampiyon olan bir takım ulusal turnuvalar giderken o ildeki başka takımlarda oynayan iyi oyuncuların bir kaçını kadrosuna katmasına izin veriyor. Selçuklu Belediyespor şampiyon oldu örneğin. Ancak Konyagücü'nde çok iyi 2 oyuncu var. Eğer takımı izin verirse bu oyuncular Selçuklu Belediyespor forması ile Türkiye Şampiyonası’nda mücadele edebilir. Ancak Konya'da bunu başaramadık. Takımlar birbirlerine oyuncu vermiyor. Diğer iller bölgelerinin en iyi kadroları ile şampiyonalarına gelirken biz yardımlaşamıyoruz. Bu sıkıntıyı aşmamız gerekiyor” diye konuştu.

BİR HAYALİMİZ VAR

Konya'da basketbolun yaygınlaştırılması ve kalitenin artırılması adına önemli hamleler yapmak istediklerini söyleyen Torun, “Bazı takımların antrenörleri ve yöneticileri ile bazı toplantılar yaptık. Konya basketbolu için neler yapabileceğimizi konuştuk. En büyük hayalimiz Konya basketbolunu bir çatı altında buluşturmak. Bu yapının çatısı elbette Selçuk Üniversitesi olacak. Bütün kategorilerde bir pilot takım belirleyeceğiz. Örneğin miniklerde Konyagücü, yıldızlarda Mevlana Üniversitesi, Gençlerde Selçuklu Belediyespor. Ve en üstte de Selçuk Üniversitesi. Bütün kategorilerdeki en iyi oyuncuları bu belirlediğimiz pilot takımlarda birleştirerek tam potansiyel ile güçlü takımlar kurmak istiyoruz. Bu oyuncular son olarak yıllarca gerekli bütün süreçlerden geçtikten sonra Selçuk Üniversitesi'ne hazır oyuncu olarak gelecekler. Bu bizim en büyük hayalimiz. Basketbola olan ilgi artışını iyi değerlendirmeliyiz. 5 yıl sonra Selçuk Üniversitesi kadrosunda ilk 5'te 3 Konyalı çocuk çıkamıyorsa bu bizim için büyük kayıp olacaktır. Selçuk Üniversitesi'nin 1. Lige yükselmesi Konya basketbolu ve yerel ligler için büyük bir kazanç oldu. Liglere ve şehre büyük heyecan katacaktır.” dedi.

KONYASOR BASKETBOL'A GERİ DÖNMELİ

Konya basketbolunun şu anda en büyük sıkıntısının salon problemi olduğunu söyleyen Torun, “Takım sayısındaki artış ile birlikte haftalık maç sayısında da büyük artış meydana geldi. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bize gereken bütün desteği veriyor. Ancak şu anda sadece iki salonu kullanabiliyoruz. Bu iki salon artık yerel ligleri kaldırmıyor. Belediyelere ait salonlarda bizlere verilmeli. Eğer bir kaç salona daha sahip olursak salon sıkıntımız kalmayacak. Yetkililerden bu konuda yardım bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Konya basketbolundaki bunca sevindirici gelişmenin yanında kendilerini çok üzen bir konu olduğunun altını çizen Torun, “Konyasporsuz Konya basketbolu öksüz ve yetim. Konyaspor'un daha önce basketbol anlamında bir Anadolu takımının yapması gereken her şeyi yaptı. Müthiş başarılar kazandılar. Türkiye'yi Avrupa'da temsil ettiler. Biz o başarıların tekrar yaşanması için Konyaspor'un basketbol şubesinin tekrar hayata geçmesini bekliyoruz. Bu ilin en büyük spor takımı Konyaspor. Konyaspor her alanda faaliyet göstermeli ve başı çekmeli” diye konuştu.

3x3 MASTERLER TURNUVASI BAŞLIYOR

Yerel liglerdeki faaliyetlerin haricinde çeşitli turnuvalarla basketbolu canlandırmaya çalıştıklarını belirten Konya Basketbol İl Temsilcisi Mehmet Berk Torun, “4-5 Ekim tarihlerinde 3x3 Masterler Turnuvası var. 30 yaş üstü 3'er kişilik takımlarla maçlar yapılacak. Başvurular halen sürüyor. Başvurmayı düşünen sporcular aile hekimlerinden alacakları sağlık raporları ile birlikte Basketbol İl Temsilciliğine başvurabilirler” dedi.

YUNUS ALTINBEYAZ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Spor Haberleri