Konyaspor tarihini kitap haline getirdi

Meslek hayatına Konyaspor ve İdman yurdu antrenmanlarını takip ederek başlayan Gazeteci-Yazar Ömer Altay, 30 yıllık meslek hayatında 6 kıta 70 ülkeyi gezdi.

Meslek hayatına Konyaspor ve İdman yurdu antrenmanlarını takip ederek başlayan Gazeteci-Yazar Ömer Altay, 30 yıllık meslek hayatında 6 kıta 70 ülkeyi gezdi. Altay, Konyaspor'un 100 yıllık tarihini de kitaplaştırarak, Konya'ya olan vefa borcunu da ödemiş oldu

HER ŞEY KONYASPOR'LA BAŞLADI

Konyalı spor yazarı Ömer Altay, 6 kıta 70 ülkeyi gezdi. Sıkı bir Konyasporlu olan Gazeteci Ömer Altay, "Konyalıyım, toprağım ve naif, berrak yürekli, çalışkan insanlarımız gurur kaynağımız. Çocukluğum İhsaniye-Barbaros İlkokulu yakınındaki Ebuziya Köşkü Bahçesi'nde geçti. Konya Maarif Koleji'nde 7 yıllık bir öğretim hayatımız oldu. Bu süreçte atletizm yaptım. Okul ve bölge yarışmalarında 800, 1500 metreler koştuk. Şimdiki Konyaspor'un iki bileşeni olan Siyah-Beyazlı Konyaspor ve Yeşil-Beyazlı İdmanyurdu'nun maçlarını ve antrenmanlarını yakından takip ettim. 1980'de Kolej'den mezun olup yüksek öğrenim için gittiğim İstanbul'da, hayatımın ikinci perdesi açılmış oldu."

1986'DA LONDRA'DAN MEKSİKA'YA GEÇTİM

Ömer Altay, İstanbul yıllarında da Konya'yı yaşayan ve yaşatan bir isim oldu. O yıllarda Konya Gençlik ve Spor İl Müdürü Vezir Balcıoğlu'na sunduğu proje ile daha önce 1976'da İhsaniye Mahallesi'nde başlattığı Çocuk Olimpiyatları'nın, Konya'da önce il sonra da Türkiye ölçeğinde gerçekleştirilmesini sağlıyordu. Yankı Dergisi, Güneş, Günaydın gibi gazetelerde muhabir ve yazar olarak Konya'mızı ön plana çıkaran haber ve yorumlarını da yurt çapında okurlarıyla paylaşıyordu. 

DÜNYA KUPALARINDA KONYASPOR'U TANITTI

Yurt dışında da Konyaspor'u da tanıttığını dile getiren Altay, "İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden mezun olduktan hemen sonra, lisanımı geliştirmek için İngiltere'ye gittim. Londra günlerimde, o yıllarda ülkemizin en yüksek tirajlı yayın organı olan Güneş Gazetesi’nin İngiltere temsilciliğini de yürütüyordum.

1986 yazında Londra'dan Mexico City'e geçtim. Dünya Kupası Meksika'da düzenleniyordu. Türkiye yoktu ama Maradona, Lineker, Barnes, Mattheaus, Butragueno, Platini gibi futbol yıldızlarının sahne aldığı Dünya Kupası Meksika'da sahneleniyordu. Ben Londra'dan geçtim, İstanbul'dan gelen Güneş ekibi ile Mexico City'de buluştuk.”

HALİL MUTLU: ABİ, NE İŞİN VAR KONYA'DA?

- Sizin beş kıtada Olimpiyat ve Dünya Kupası takip etmişliğinizi biliyoruz. Olimpiyat'a ilişkin de böylesi çarpıcı bir anınızı anlatır mısınız?
"Hamza Yerlikaya ile Atlanta 1996 Olimpiyatı'na gitmeden önce İstanbul'da kampta konuşuyoruz. İlk Olimpiyatı, yaşı 21, heyecan basmış. 'Seni seviyoruz. Ben en çok Olimpiyat Şampiyonu Hamza'yı seviyorum. Sakin ol, dikkatli ol, kendin ol, altın madalya senin' dedim. Amerika'ya birlikte gittik. Atlanta'da çok dikkatli güreşti, rakiplerine tek puan dahi vermeden şampiyon oldu. Altın madalya boynundaydı. Birbirimize sarıldık. 'Şimdi rahatladım abi' dedi. 'Şampiyon ben daha İstanbul'da yola çıkmadan bu altın madalyayı boynunda görüyordum. Emaneti sahibine teslim ettiler' dedim ve keyifle diğer müsabakaları seyrettik. Naim Süleymanoğlu ve Halil Mutlu ile de Barcelona 92, Atlanta 96, Sydney 2000 Olimpiyatlarında, Tampera vesaire Avrupa ve Dünya Şampiyonalarında hep birlikteyiz. Halil Mutlu, 2000'lerin başında Kombassan'ımızın sporcusuydu. Yıllarca İspanya'da, Amerika'da, Avrupa'nın değişik şehirlerinde, hatta dünyanın öbür ucu Avustralya'da Sidney'de görüp konuştuğumuz Cep Herkülü Halil'imizle, Kombassan'ın bir davetiyle geldiğimiz Konya'da eski Afra'nın önünde rastlaştık. Gözleri fal taşı gibi açıldı: "Abi ne işin var burada!.." İspanya'da, Finlandiya'da, Amerika'da, Avustralya'da görüşmemiz normal de memleket de görünce mi şaşırdın? dedim ve ilave ettim. "Halil'im Konyalıyım ben, bize dünya Konya!.."

KONYASPOR TARİHİ KİTAPLAŞTIRDI

-Son olarak 100 yıllık kulübümüzün tarihini yazdınız. Bu konuda neler söylersiniz. Konyaspor Tarihi kitabınızdan bahseder misiniz?
"Yıllardır İstanbul'dayım ama uzakta da olsa Konya'mızı yaşıyorum. 1999 yılında başladığım Konyaspor Tarihi'ni 2016'nın son günlerinde kitaplaştırabildim. Kulüp Başkanımız Ahmet Şan ve yöneticilerimizin ilgisiyle önümüzdeki günlerde Konyaspor Store'de taraftarlarımızla buluşuyor tarihimiz. Kulüp tarihimizi 1920'li yıllara çekmek ve kök tarihimizi, bir anlamda kuruluş kitabemizi yeniden kulübümüze kazandırabilmek kitabımızın tamamlanması için çok önemli bir motivasyon oldu."

GAZETECİ YAZAR ÖMER ALTAY

1961 Konya doğumlu Ömer Altay, Maarif Koleji, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunudur. Muhabir, yazar, tarihçi, araştırmacı, spor seyyahı ve Uluslararası Konya Çocuk Spor Oyunları’nın banisi olarak spor adamıdır. Tümü bir yana, yürekten Konya sevdalısı hemşerimizdir. 1990’da yazdığı iki ciltlik Dünya Kupası eseri, tam 540 bin adet basıldı. Tiraj itibariyle, bu alanda rekordur. Türkiye Spor Yazarları Derneği’nce 10 spor yazarlığı ödülüne layık görüldü. Yine TSYD Büyük Jürisi’nce, tam 5 yıl üst üste, “Türkiye’de Yılın Spor Araştırmacı Yazarı” ilan edildi. Altay, 1986 Meksika Dünya Kupası, 1990 İtalya Dünya Kupası, 1992 Barcelona (İspanya) Olimpiyatları, 1994 Amerika Dünya Kupası, 1996 Atlanta (ABD) Olimpiyatları, 1998 Fransa Dünya Kupası, 2000 Sydney (Avustralya) Olimpiyatları, 2002 Güney Kore/Japonya Dünya Kupası, 2004 Atina (Yunanistan) Olimpiyatları, 2006 Almanya Dünya Kupası, 2008 Pekin (Çin) Olimpiyatları, 2010 Güney Afrika Dünya Kupası, 2012 Londra (İngiltere) Olimpiyatları, 2014 Brezilya Dünya Kupası, 2014 Sochi (Rusya) Kış Olimpiyatları ve 2016 Rio (Brezilya) Olimpiyatları’nı yerinde takip ederek, Türkiye’de bu alanda rekor sahibi.
İBRAHİM BÜYÜKEKEN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Spor Haberleri