"Konyaspor bizim hayatımız"

Çumraspor’un kuruluşunda büyük emekleri olan ve uzun yıllar Konyaspor’da masörlük yapan Mehmet Kaçıran, tecrübe ve izlenimlerini Merhaba Şehir’e anlattı.

Masör odasının bir futbolcunun içini döktüğü yer olduğunu belirten Kaçıran, “Çok futbolcunun derdini dinledim. Masör odasında öğrendiğim birçok futbolcunun derdini çözdüm” dedi.

İLK OLARAK FUTBOLCULUKLA BAŞLADIM

Spor dünyasına amatör takımlarda futbolcu olarak adım attığını kaydeden Masör Mehmet Kaçıran, “1961 yılında Çumra’da Karkın kasabasında doğdum. 1976 yılları civarında köydeki iki öğretmenimiz ve kitapçı bir abimizin teşvikleri ile Çumraspor’u kurmaya karar verdik. Kurduğumuz bu takımda ben de bir yıl oynadım. Spor camiasına ilk olarak kurduğumuz bu amatör takımda atıldım. Burada bir yılı devirdikten sonra Konya merkeze gelmek istedim. Ardından ailemden ayrıldım. Onlar köyde kaldı. Konya’ya geldikten sonra da Kromspor’da kalecilik yaptım. Futbolculuk hayatım ardından Konyaspor’un amatör takımında yaptığım kalecilik ile devam etti. O dönem Muhammet Kencik iye birlikte çalıştık” ifadelerini kullandı.

DAHA SONRA SEDAT VAROL İLE ÇALIŞTIM

Amatör kulüpte oynadığı dönem aynı zamanda Konyaspor kulüp müdürlüğünde çalıştığını söyleyen Kaçıran, şunları kaydetti: “Futbol oynarken çalışmam da gerekiyordu. Bunun için Konyaspor kulüp müdürlüğünde işe başladım. O zamanlar Zafer’de dükkana benzeyen bir ofisimiz vardı. Orada Konyaspor kulüp müdürü rahmetli Sedat Varol ile çalıştım. Müdürlükte çalışırken aynı zamanda idmanlara da gidip geliyordum. Günler böyle devam ederken Sedat abi bir gün malzemecinin işi bıraktığını söyledi. Ve bana ‘zaten oralardasın birkaç gün bak’ diyerek anahtarı verdi. Malzemecilik yaptığım o dönem, Konyaspor’da masör yoktu. Benim elim de yatkındı. Malzemecilik yaparken isteyen futbolculara masörlük de yapar oldum. Daha sonra senin elin bu işe yatkın dediler. Artık tüm futbolcular benden masaj yapmamı ister oldu”

GALATASARAY MASÖRÜNDEN DERS ALDIM

“Futbolculara masörlük yapmaya devam ettim. Yaptığım bu işi daha da geliştirmek adına İstanbul’a gitmeye karar verdim. Sezon biter bitmez de İstanbul’a gittim. İstanbul’da Yorgo Tagar adında İtalyan asıllı Galatasaray’dan emekli bir masör vardı. Yorgo hoca aynı zamanda eski bir boksördü. Beyoğlu’nda güzel bir yeri vardı. O zamanki Galatasaray kalecisi Nihat ile beraber yanına gittik. Nihat bana çok yardımcı oldu. Ardından Yorgo Tagar hoca beni yanına büyük ricalarla kabul etti. 6 ay onun yanında masörlük mesleğini tam manasıyla öğrenmek için tıpkı bir işçi gibi çalıştım. 6 ayın ardından mesleği öğrenip Konya’ya geri döndüm.”

KONYASPORU HALEN TAKİP EDERİM

Konyaspor’da 35 yıl geçirdiğini vurgulayan Mehmet Kaçıran, “Konyaspor’da aşağı yukarı 35 yıl çalıştım. Konyaspor bizim hayatımız. Şu an başka bir takımda görev yapmama rağmen halen Konyaspor’u takip ediyorum. Bir maç sonrası hemen telefona bakıyorum Konyaspor ne yaptı diye. Konyaspor hayatımızın tam orta noktasında” açıklamalarında bulundu.

FUTBOLCU İÇİNİ MASÖR ODASINDA DÖKER

Masör odasının bir futbolcunun derdini en iyi anlattığı yer olduğunu belirten Kaçıran, “Masör odası, bir futbolcunun içini döktüğü ve derdini paylaştığı en rahat yerdir. Futbolcu orada tüm sıkıntılarını paylaşır. Benim de yapım dert dinlemeye müsaitti. Futbolcular bana içlerini çok rahat dökerlerdi. Ben çözülmesi gereken sorunları çözmek adına adımlar atardım. Birçok problemi de çözdüm. Futbolculara gerçekten çok yardımcı olduk” dedi.

ÖZKAN HOCA HEPİMİZE CEZA KESTİ

Konyaspor’da yaşadığı birçok hatıra olduğuna işaret eden Mehmet Kaçıran, şunları aktardı: “Özkan Sümer ile de yaşadığımız çok anımız vardır. Mesela Ankara’da maç oynadığımız bir dönemdi. Aynı zamanda da şampiyon olduğumuz seneydi. Maçta 2-1 öndeydik. Birden bir frikik oldu ve top döndü. Dönen topa da sadece bir kişi koştu. Orta sahada oynayan bir arkadaşımızdı topa koşan tek kişi. Derken maçın ertesi günü geldi. Özkan hoca elinde bir defterle geldi. Kara kaplı bir ceza defteri vardı onun. Cezaları tek tek yazmıştı. Ben dâhil herkese o zamanın parası ile 10 bin lira para cezası kesmişti. Ceza yazmadığı tek kişi ise topun peşinden koşan arkadaşımızdı. Herkes merak etti ona neden ceza yok diye. Özkan hoca da şöyle dedi: Kaleci topu kaçırdığında topun peşinden sadece bir kişi koştu. Bende sizden aldığım paraları ona prim olarak vereceğim. Ve gerçekten bizden topladığı paraları o arkadaşımıza prim olarak vermişti.

NEDEN BİRDEN BIRAKTIM?

Konyaspor’dan neden ayrıldığı sorusunu cevaplayan Kaçıran, “Bu soruyu birçok kişi sordu bana. Şu ana dek bundan pek bahsetmedim. Ama artık söyleyeceğim: Yıllarca bir takıma hizmet ediyorsun ama bazı insanlar vardır benim işe aldığım. Bu insanlar bir dönem sonra filizleniyor. Ardından seni itibarsızlaştırmaya çalışıyor. Sonra da istediği konuma getirmeye çalışıyor. Ama kimse kusura bakmasın ben bu saatten sonra o konuma gelmem. Yani pat diye bırakma sebeplerimden birisi bu. Aslında benim ayrılma niyetim falan yoktu. Artı olarak takım ile aramda iletişimsizlik oldu. Bizler sözleşmeli çalışırız. Takım beni 10 gün bekletti. 10 gün boyunca sözleşme konusunda bir adım olmadı. Kalıp kalmamam konusunda hiç bir adım göremeyince ben de pat diye ayrıldım” ifadelerini kullandı.

HER FUTBOLCUNUN KAS YAPISI FARKLIDIR

Futbolcuların kas yapılarına da değinen Mehmet Kaçıran, “Kas yapıları fizik yapılarına göre değişir. Uzun kas ve kısa kas vardır. Kısa kaslar daha çabuk sakatlanır. Biz de futbolcuyu ona göre yönlendiririz. Önlem olarak ise kasları çok iyi ısıtmak gereklidir. Antrenman öncesi egzersizleri çok iyi yapmak lazım. Antrenmanda iyice ısınıp ondan sonra maça başlamak gerekir. Eğer vücudu ısıtmadan başlanırsa sakatlanma doğal olur. Ama vücudu ısıtıp da idman çalışmasına başlandığı zaman çok problem olmaz. Yine de bu durum bir ölçü değil. Yani uzun kas veya kısa kas sakatlanmaya doğrudan etkilidir diyemem. Ortopedik olarak farklı etkenler de var. Şimdi tüm kulüplerin donanımlı spor salonları var fakat çalışmaların da bilinçli şekilde yapılması gerekir. Mesela sporcu yaptığı bir hareketin hangi kasa iyi geldiğini bilmeli. Ki bazen yanlışlıklar oluyor. Tüm sporcular salona giriyor aynı hareketleri yapıyor. Bu yanlıştır. Çünkü her sporcunun fizik yapısı bir değildir” açıklamalarında bulundu.

Konya futboluna her daim sahip çıkacağını belirten Mehmet Kaçıran, son olarak “Karaman Belediyespor’da olsak da Konya futbolunun içindeyiz. Ömrümüz yettiğince de içinde olacağız, hizmete devam edeceğiz” dedi.

EYYÜB KARAKUZU

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Spor Haberleri