Konya’nın yüz aklarına ödül

İSO’nun yaptığı araştırma kapsamında Türkiye’nin ilk 500 ve ikinci 500 büyük sanayi kuruluşu arasında yer alan Konyalı Firmalar ile 35 yılını dolduran KSO üyeleri ödüllendirildi
İstanbul Sanayi Odası ‘İSO’ tarafından belirlenen Türkiye’nin ilk 500 ve ikinci 500 büyük sanayi kuruluşu arasında yer alan Konyalı firmalar ile 35 yılını dolduran Konya Sanayi Odası (KSO) üyelerine plaket verildi. Hilton Garden İnn Otel’de gerçekleşen plaket törenine Devlet Bakanı ve AB Başmüzakerecisi Egemen Bağış ve Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker katıldı. Törende Vali Aydın Nezih Doğan, milletvekilleri, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya Garnizon Komutanı Tümgeneral Orhan Tufan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, TSE ve KSO Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil’nin yanı sıra çok sayıda idari ve mülkü amirde hazır bulundu. “AB’NİN YOLU MEVLANA’NIN ÖĞRETİLERİNDEN GEÇİYOR”
Ödül törenindeki konuşmasında Konya’nın önemine dikkat çeken Devlet Bakanı ve AB Başmüzakerecisi Egemen Bağış, Avrupa Birliği (AB)’nin yolunun Konya’dan geçtiğini söyledi. AB’de Türkiye’yi kabul etmemek gibi düşünceye sahip zihniyetlerin, vizyonsuzların, İslam’ı terör olarak gören faşistlerin olduğunu belirten Bakan Bağış, tüm bu düşüncelerin HZ. Mevlana’nın düşünceleriyle değişeceğini ve bunu da Konya’nın yapacağını kaydetti. Bakan bağış, bunun için demokrasinin herkes tarafından güçlendirilmesi gerektiğini bu kapsamda Konyalı sanayicilerden demokrasiye sahip çıkmalarını isteyerek, bugün büyümenin arkasında yatan gerçeğin demokrasi olduğunu bildirdi. “Bu sayede AB yüzde 1,5 büyürken Türkiye yüzde 11 büyüdü” diyen Bakan Bağış, şunları söyledi: “Dün İrlanda mucizesi konuşulurken bugün Türkiye mucizesi konuşuluyor. Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olduk. Şuanda normal hızımızda devam etsek bile yakın bir zamanda 8. büyük ekonomi olabiliyoruz. Fakat bunları görme özürlü muhalefet sevmiyor. Ama biz onları sevmeye devam edeceğiz. Türkiye’ye ilk yabancı sermayeye izin veren Atatürk olmuştur. Atatürkçü geçinenler ise yabancı sermayeye karşı çıkmaktadır. Umarım bundan sonra Türkiye’nin önünü açan yabancı sermayeye karşı çıkmazlar.” KOBİ’lerin gelişmesi noktasında yoğun çaba içerisinde olduklarını anlatan Bakan Bağış, 2011–2013 yıllarını kapsayacak KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı hazırladıklarını dile getirdi. Teşviklerle KOBİ’ledi desteklediklerini vurgulayan Bakan Bağış, “Konya’nın teşvik belgeleri yüzde 100 artmıştır.  KOP hayal olmaktan çıkıp gerçek bir hedef olmuştur. Daha çok gelişmek için AB ile vize konusu başta olmak üzere çifte standartları kaldırmaya çalışıyoruz” dedi.
“SİYASETE BIRAKIP ÇEVRENİZE BAKIN”
“Konya insanı akıllıdır. Nerede bir gelişmişlik görülse tüccar olarak bir Konyalı daima vardır” diyen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da tarımın yüzde 10’nun Konya’dan karşılandığını ve Konya’nın her geçen gün sanayi gelişimini arttırdığını aktardı. Hisarcıklıoğlu, “İçeride bir çatışma olsa bile Konyalı dışarıda bir bütündür. Bu sayede gelişimini arttırmaktadır. Önemli bir kiriz dönemi geçirdik fakat krizden kurutlan 14 ülkeden biri olduk. 2009 Ağustos’undan 2010 Ağustos’una kadar 1 milyon 100 bin kişiye istihdam sağladık. Fakat önemli bir sorunumuz Avrupa’daki çifte standarttı. Vize, kota ve gümrük konusunda çifte standart kaldırılmalıdır” dedi. Ayrıca sanayicilere akaryakıt desteği sağlanmalıdır. Afyon’dan bir mermer Antalya limanına 100 TL’ye gidiyor, fakat Antalya’dan Çin’e mermer 80 TL’ye gidiyor. Böyle giderse tüm sanayi kuruluşları limanlarda toplanacaktır.” 2011’de gerçekleşecek olan genel seçimler konusunda sanayicileri uyaran Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: “Siyasete kafa takmayın. Çevrenize bakın. Birçok yatırım biz girişimcileri beklemektedir. İran, Irak, Suriye, Lübnan gibi ülkelerde çok sayıda yatırım vardır. 9, 4 milyarlık yatırım sahası çevremizdedir.
“165 ÜLKEYE İHRACAAT GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”
TSE ve KSO Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konya'da 32 bin KOBİ ile 165 ülkeye ihracat yaptıklarını dile getirerek, Konyalı sanayicilerin AB, Ortadoğu ve Afrika'nın yanı sıra insanların haritada yerini bulmakta bile zorlanacağı Burkina Faso, Oman, Brunei, Eritre, Maritus, Trinidad ve Angola gibi pek çok ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini belirtti. Konya’nın çok eski bir sanayi merkezine olduğunu belirten Büyükhelvacıgil, “Tarihi ipekyolu bu topraklardan geçmektedir. Bu topraklarda her zaman ticaret ve üretim vardır. Bundan sonra da girişimcilik ruhumuz, mücadeleci azmimiz, tecrübemiz, genç nüfusumuz ile üretmeye devam edeceğiz” diye konuştu. Konuşmaların ardından ise firmalara ödülleri verildi.
Ödül alan firmaların listesi ise şöyle:
İlk 500 giren firmalar: Konya Şeker, Eti Alüminyum, Pakpen, Konya Çimento, Helvacızade Gıda, Ova Un, Hekimoğlu Un, Akova Süt.
İlk 500 giren firmalardan Konya’da yatırımı olanlar: İpragaz, Anadolu
İkinci 500’e giren firmalar: Kombassan Kağıt, Altınapa Değirmencilik, Atiker Metal, Büyükhekimoğulları Gıda, Selva Gıda, Enka Süt ve Gıda, Safa Tarım, Aydınlar Yedek Parça, Kompen PVC, Tosunoğulları Mobilya, Akbel Süt, Alçelik Çelik Kapı, Komgıda.
Yatırımı dışarı da olan ve ikinci 500’e giren Konyalı firmalar: Modavizyon Tekstil, Murat Karton, Divapen Entegre, Erkunt Sanayi, Beybo Boya, Arık Bey Tekstil.
Yatırımı dışarıda olan ve ilk 500’e giren firmalar: Bilim Ağaç Sanayi, Aroma Bursa Meyve Suları, Bilkont Dış Ticaret ve Tekstil Sanayi
İkinci 500’e giren firmalardan Konya’da yatırımı olanlar: Ergaz Sanayi, Aklim Alkali Kimya.
35. yılını dolduran Konyalı firmalar: Değirmenci Kardeşler Değirmen Makineleri, Osmanoğulları Un, S.S. Akşehir-Ilgın ve Civarı Pancar Ekicileri İstihsal Kooperatifi, Tarım-İş, Tisan İnşaat, Çum-Paş Çumra Patates ve Zirai Ürünleri Değerlendirme Sanayi.    
HASAN AYHAN
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri