Konya'nın yöresel lezzetleri cep yakıyor: Fiyatı 55 lira oldu!

Konyalının olmazsa olmaz lezzetleri arasında yer alan etliekmek ve yağ somununu tüketmek artık lüks oldu. Restoranlar, etliekmek ve yağ somununu belirlenen tarifeye göre daha ucuz satsa da; vatandaş fiyatları yüksek buluyor

Zam furyası devam ediyor. 7'den 70'e her ürüne zam geliyor. Haziran ayının sonuna doğru Konya'nın yöresel lezzetleri yağ somunu ve etliekmek de zamlardan nasibini almıştı. Yeni zamlı tarifeye göre klasik yağ somunu için 55 lira, atom yağ somunu için de 80 lira belirlenmişti. Yine o tarifeye göre Konya'da tek etliekmek için 60, bıçakarası için 70 lira belirlenmişti. Esnaf, alım gücü düşen vatandaşı ve satışlarını düşünerek belirlenen tarifenin altından satış yapıyor. Buna rağmen, vatandaş fiyatları yüksek buluyor. Çoğu restoranda yağ somunu 45, etliekmek ise 50 liraya satılıyor.

YAĞ SOMUNU FİYATINI VATANDAŞ YÜKSEK BULUYOR

Konya'nın vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan yağ somunu, fiyatıyla cep yakıyor. Haziran ayının sonunda gelen zamla birlikte yağ somunu fiyatı zirveyi gördü. Bazı esnaflar, güncel fiyatın altından satış yapsa da, şehrin önemli lezzetlerinden olan yağ somunu, yerli ve yabancı turistler tarafından pahalı bulunuyor. Konyalılar da fiyatın yüksekliğinden şikayet ediyor. Güncel tarifeye göre klasik yağ somunu 55 liradan satılıyor. Sebzeli yağ somunu 55 lira, pastırmalı, kavurmalı ve sucuklu yağ somunu 60 liradan satılıyor. Atom yağ somunu da 80 lira. Fiyat yüksekliğine gerekçe olarak ise “girdi maliyetlerindeki aşırı artış” gösteriliyor. Konya'da çoğu esnaf, “vatandaş bu fiyatlara yağ somunu tüketemez” düşüncesiyle Konya Lokantacılar Esnaf Odası tarafından gönderilen tarifenin altında bir fiyata satış yapıyor. Buna rağmen fiyatlar, alım gücü her geçen gün azalan vatandaş tarafından yüksek bulunuyor. Konya'da klasik yağ somunu ortalama 45 liraya satılıyor.

ETLİEKMEK YEMEK ARTIK KONYALI İÇİN LÜKS!

Sadece yağ somunu değil, tarifeye göre Konya'nın akla gelen ilk lezzeti etliekmek fiyatları da çok yüksek bulunuyor. Tarifiye göre Konya'da tek etliekmek 60 lira. Tereyağlı peynirli fırın böreği ve Konya böreği de 60 liradan satılıyor. Bıçakarası için ise 70 TL belirlendi. Şehirde etliekmek ve pide hamuru da 5 lira. Yine Konya esnafı, fedakârlık yaparak, belirlenen tarifenin daha altında bir fiyata etliekmek satışı yapıyor. Konyalılar ise fiyat yüksekliğinden ötürü eskisi gibi etliekmek tüketemiyor. Ailece bir restorana gidip, etliekmek tüketmek de hayal oldu. Et, sebze ve hamur fiyatının yüksek olmasından ötürü iç hazırlayıp etliekmek yaptırmak da Konyalı için lüks oldu.

MURAT GÜNTEKİN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (7)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri