Konya'nın yeşil dokusu bitiyor

Online harita servisi Google Earth’ün yayınladığı geçtiğimiz 32 yıla ait Konya’ya ait uydu görüntülerinde yeşil dokunun azalması gözlerden kaçmadı. Haritadaki yeşil alanlar her yıl beton rengi griye dönüyor

Son 10-15 yılda hızla artan dikey yapılaşma ve düzensiz şehirleşme nedeniyle Konya’nın yeşil dokusu bitme noktasına geldi. Yaşanan yeşil katliamını uydu görüntüleri tescilledi. Google’ın harita servisi Google Earth, 1984 yılından 2016’ya kadar olan 32 yıllık süre zarfında yeryüzünde yaşanan değişiklikleri hazırladığı hızlandırılmış resimler (timelapse) ile ortaya koydu. Miami’den Las Vegas’a, Dubai’den Arabistan’a kadar pek çok bölgede çarpıcı görüntülerin olduğu hızlandırılmış resimlerde ülkemizden de çarpıcı görüntüler bulunuyor. Yıllara göre değişimin daha çarpıcı bir şekilde fark edildiği görüntülerde Konya’da yaşanan yeşil katliamı gözlerden kaçmadı.

YEŞİL MERAM GRİLEŞİYOR

İlk kez 2012 yılında duyurulan Google Earth Engine üzerinden sunulan Timelapse özelliği, yeni uydu görüntüleri ile 2016 yılı için güncellendi. Sitenin ilgili sayfası üzerinden herhangi bir konumu belirleyip 1984 yılından 2016 yılına kadar olan 32 yıllık değişimi görülebiliyor. 1984’ten bugüne kadar geçen süre zarfında kimi bölgelerde akarsuların yok olduğu, kimi bölgelerde ise kentleşmeden dolayı yeşil alanların azaldığı net bir şekilde görülüyor. Her bir yıla bir görsel olmak üzere sırasıyla gösterilen 33 görsellik bir görüntü oluşturuluyor. Konya’da 33 karede yaşanan değişim ise görenleri şaşkına çeviriyor. 2000 yılından itibaren Konya genelinde gözlenen yeşil dokunun azalışı, 2010 yılı sonrasında ise adeta bir katliama dönüşüyor. Konya genelinde gözlenen yeşilin beton rengi griye dönüşümü, 2010 yılı sonrasında Meram bölgesinde daha çok gözleniyor. Yeşili ile ünlü Meram’da bulunan Yeni Meram Caddesi ve Eski Meram Caddesi boylarında, Dere ve Köyceğiz Mahalleleri’ndeki yeşil dokunun griye dönüşmesi vatandaşları şaşırtıyor.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (5)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri