Konya'nın vergi rekortmenleri belli oldu

Konya'da 2011 yılı vergilendirme dönemi vergi rekortmenleri belli oldu.

Konya Vergi Dairesi 2011 yılı Vergilendirme Dönemi Yıllık Gelir Vergisi rekortmenlerini açıkladı. Kira rekortmenleri arasından 1. sırada olan Yaşar Yapıcı Türkiye vergi rekortmenleri sıralamasında 98. sırayı aldı

Konya Vergi Dairesi’nde vergi rekortmenleri sıralamasını açıklamak için basın toplantısı düzenleyen Konya Vergi Dairesi Başkanı Sıtkı Aksöz, “Konya ili 2011 vergilendirme dönemi yıllık gelir vergisi beyanlarına ilişkin sonuçlara göre, 2012 yılının Mart Ayı’nda, 48 bin 567 yıllık gelir vergisi beyannamesi verildi. Aynı dönemde 22 bin 760 gayrimenkul sermaye iradına ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmiştir. Verilen beyannamelerden yıllık gelir vergisi beyannamesi ile 450 milyon 261 bin 342 TL matrah beyan edildi. Bu tutar üzerinden 101 milyon 125 bin 921 TL gelir vergisi tahakkuk ettirilmiştir. Aynı dönemde verilen gayrimenkul sermaye iradına ilişkin gelir vergisi beyannamelerinde ise 109 milyon 212 bin 15 TL matrah ve bu tutar üzerinden de 22 milyon 968 bin 146 TL gelir vergisi tahakkuk ettirilmiştir” dedi.

KİRA GELİRİNDE TÜRKİYE ORTALAMASINDAN YÜKSEĞİZ

Konya’yı Türkiye içerisinde değerlendiren Aksöz, “Türkiye genelinde 2011 vergilendirme dönemi için yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilen matrah toplamından bir önceki döneme göre yüzde 11,37, Konya’da ise yüzde 39,97 olarak gerçekleştirilmiştir. Kira geliri beyanında Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde bir artış gerçekleştirdik” diye konuştu. Kişi başı gelir beyanını da Türkiye geneli ile kıyaslayan Aksöz, “Türkiye genelinde 2011 vergilendirme dönemi beyanda bulanan mükellef kişi başı ortalama 14 bin 141 TL matrah beyanında bulunmuş, beyan olunan bu matrahlar üzerinden ise mükellef başına ortalama 3 bin 715 TL yıllık gelir vergisi tahakkuk ettirilmiştir. Konya’da ise sırasıyla, kişi başı ortalama 9 bin 271 matrah beyanında bulunulmuş, beyan olunan bu matrahlar üzerinden ise mükellef başına ortalama 2 bin 82 TL yıllık gelir vergisi tahakkuk ettirilmiştir” ifadelerini kullandı.

Konya’da mükellef başına 1 TL gelir alındığını söyleyen Aksöz, “Türkiye genelinde gayrimenkul sermaye iradı mükellef beyannamelerinde, 2011 vergilendirme dönemi için mükellef başına ortalama 8 bin 949 TL matrah beyan edilmiş, Bu matrahlar üzerinden ortalama 2 bin 84 TL gelir vergisi tahakkuk ettirilmiştir. Konya’da ise mükellef başına ortalama 4 bin 798 TL matrah beyan edilmiş, bu matrahlar üzerinden ortalama bin 9TL gelir vergisi tahakkuk ettirilmiştir” dedi.

VERGİ REKORTMENLERİ

2011 yılı Konya Vergilendirme Dönemi Gelir Vergisi Rekortmenleri’nden ilk 10 sıraya giren mükellefleri de açıklayan Aksöz, “1. sırayı menkul sermaye işi ile uğraşan ve 1 milyon 379 bin 81 TL 20 kuruş ödeyerek Ali Akkanat aldı. 2. sırada akaryakıt ticareti ile uğraşan Ahmet Atila Duruk, 3. sırayı nakliye işi ile uğraşan Ali Naci Özbilgiç, 4. sırayı akaryakıt işi ile uğraşan Hüseyin Erkan, 5. sırayı yeminli mali müşavir Mehmet Gökçe, 6. ve 7. sıradaki mükelleflerimiz isminin açıklanmasını istemiyor. 8. sırada noter Rasih Emlakçıoğlu, 9. sıradaki mükellefimiz isminin açıklanmasını istemiyor. 10. sırayı da menkul sermaye işi ile uğraşan Kamil Akkanat aldı” diye konuştu. Konya’da ilk yüze giren mükellefleri faaliyet türlerine göre sıralayan  Aksöz, “Mükelleflerimizin yüzde 16’sı noter, yüzde 15’i avukat, yüzde 9’u, eczacı, yüzde 7’si vergi danışmanlığı, yüzde 7’si menkul sermeye iradı, yüzde 5’i müteahhit, yüzde 5’i akaryakıt satıcısı, yüzde 36’sıda diğer faaliyet türlerinde bulunuyor” dedi.

KİRA VERGİSİ REKORTMENLERİ

2011 yılı kira geliri rekortmenlerinden de ilk 10’a girenleri söyleyen Aksöz, şöyle konuştu, “Yaşar Yapıcı 432 bin 101 TL, 39 kuruş ile 1. oldu. Aynı zamanda kendisi Türkiye vergi rekortmenleri arasında da 98. sırayı aldı. 2. sırada Mehmet Katırcı, 3. sırada Mustafa Sabri Bayır, 4. sırada Ali Yapıcı, 5. sırada Hasan Yapıcı, 6. sırada Fevzi Yalnız, 7. sırada Fahrettin Büyükkaplan, 8. sırada İbrahim Yapıcı, 9. sırada Kemal Akpınar, 10. sırada Aziz Oruç yer aldı. Ülkenin kalkınması verilen vergiler ile olur. Bizde Konya Vergi Dairesi olarak vergisin veren tüm mükelleflerimize teşekkür ederiz.”

MUSTAFA ÖZÇELİK

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri