Konya’nın sınır ilçelerinden birisi olan Emirgazi Belediye Başkanı Ali Rıza Koçak: Onbinlerce hektar araziye sahip olmalarına rağmen ne yazık ki bin bir türlü sıkıntı içerisinde hizmet etme gayreti içerisinde olduklarını söyledi. Belediye Başkanı ile yaptığımız söyleşi de ilçenin yeterince tanınmadığı ortaya çıktı.
Başkanım sizi ve ilçenizi tanıyabilir miyiz?
Öncelikle Konya’nın en ücra ilçesine geldiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum. Benim ismim Ali Rıza Koçak, 4 dönemdir belediye başkanlığı görevini yürütüyorum. 2004 yılında 75 kişi çalışıyordu belediyede. Bunların birçoğunun alacakları duruyordu biz ödedik. Şu an 29 personelle çalışıyoruz. İller Bankası’na borçluyuz ama sadece kamu kuruluşlarına borcu var belediyemizin. Belediye personeline hiçbir zaman maaşını ödememe durumumuz olmadı. Borcumuz kamu kuruluşlarına sadece. Aslında ben pek parasızlıktan ağlamayı sevmem ama yinede kendi yağımızda kavrulmaya çalışıyoruz.
Emirgazi Konya’ya uzak olan sınır ilçelerden birisi 1990 yılında ilçe olmasına rağmen ne yazık ki yeterince tanıtımı yapılamadı. Nüfusumuz son sayıma göre 5 bin 200’dür. Ama bizim bir özelliğimiz var. 42 bin hektar merkezi alana sahibiz. 7 köy ve 2 kasabamız buna dahil değil, bu sadece belediyenin mücavir alanı dahilindeki yer. Mücavir alan genişledikçe, buraların alt yapısında hizmet vermekte o kadar zor oluyor ama biz elimizden geldiği kadar her noktaya eşit bir şekilde hizmet verme gayreti içerisinde oluyoruz
Emirgazi’de yaşam nasıl sıkıntılar neler?
Emirgazi 1955 yılında kasaba olmuş, 1990 yılında ise ilçe oldu. Diğer devlet daireleri 90 yılından sonra yavaş yavaş geldi. Aslında nüfusumuz daha fazlaydı. Hayvancılığın, koyunculuğun para etmemesi nedeniyle nüfusumuz büyük oranda düştü. Bir de ilçemiz, Türkiye’nin en az yağış alan yeridir. Sulu tarımın yaygınlaşmasını ise enerji masrafları önlüyor. Bu etkenler nedeniyle Emirgazi nüfusu büyük oranda azaldı. Ama son dönemlerde hayvancılık kredisinin teşvik edilmesi, 0 faizli kredilerin verilmesi ile yeniden köye dönüş başladı. Meralarımız çok geniş. Bu meralar son birkaç yıldır değerlendirilmeye başlandı. Dışarıya giden ailelerden bazıları geri geldi, en azından göç durdu. Yani bu koyunculuğun desteklenmesini, desteklerin devam etmesini bekliyoruz. Evde kaç kişi varsa koyunla meşgul oluyor. Koyun hem gelir, hem de istihdam sağlıyor. Burası küçükbaş hayvancılık için çok elverişli bir yer. Koyunculuğun geliştirilmesi için bazı bölgelere koyun havzası kurulması gerektiğini milletvekillerine söylemiştim. Koyunculuk desteklenirse gerçekten o zaman büyük başarı elde edilmiş olur.
Emirgazi’nin altyapı ve su sorunu ile projeleri neler
2009 yılında kanalizasyonun küçük bir ana arterini bitirmiştik. İnşallah bu sene kalan 53 kilometrelik kanalizasyon hattını bitirmiş olacağız. İçme suyu konusunda sıkıntılarımız var. Yani sağlık yönünden sıkıntılı sular var. Bu çerçevede KOSKİ’ye 34 kuyuda inceleme yaptırdık. En sağlıklı su Yeşilyurt kasabasında bulundu. Oradan Yeşilyurt Belediyesi’nden izin alındı. Onların arsasına kuyu vurulması için çalışmalar yapıldı. Yeterli sağlıklı su çıktığı zaman buraya 21 kilometrelik hatla su getirilecek. Buradaki üç yerleşim yerine içme suyu gelecek. Yeterli sağlıklı su gelirse biz merkezimizin şebekesini de yenileyeceğiz.
Belde ve köylerle ilişkileriniz nasıl?
Belde ve köylerimizde bir sıkıntımız yok. Hepsiyle abi kardeş ilişkisi içerisinde çalışıyoruz. Makamdan ziyade hepsiyle dostluğumuz var. Birbirimize her konuda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bizim olduğu gibi beldelerimizin de yüzölçümü geniş. Yollarımızın asfalt olması bizi ulaşım açısından rahatlattı. Emirgazi’de görev yapan memurlar var. Bir yerleşim yerine geldiği zaman suyu varsa yeşilliği var demektir, parası varsa evi var demektir. Bizim burada su yok, ev de yoktu. Yani zengin de değiliz yeşil de. Daha önceki memurlar Ereğli’ye gidip geliyorlardı. TOKİ’nin burada yaptığı yatırımla birlikte memurların bir kısmı ilçemizde kalmaya başladı.
Emirgazi’ye yatırım ve eğitim durumu nasıl?
Önceleri Emirgazi’ye yatırım yaparsam boşa gider zihniyeti vardı. Ama bu zihniyet şimdi değişti. Bir şahıs bina yaptırmış. Kiralık ev diye de ilan etmiş. Bunların Emirgazi için iyi bir gelişme olduğunu düşünüyorum. TOKİ bitince şahıslar da kaloriferli, modern binalar yaptırınca ilk olarak konut sorunu ortadan kalktı.
Aslında Emirgazi’nin en büyük eksiği ana yoldan uzak olması. Geçen yıl haritası biten, bu yıl da proje çalışması yapılan bir yol çalışması var. En büyük hedeflerimizden birisi de Karadağ. Orayı yıllarca uğraştık ve hazineye verdik. Devlet de ormanlaştırma çalışması başlattı. 5 bin fidan diktiler. Burada ağaç yetiştirmek çok zor, çünkü 6 ay hiç yağış düşmediğini görüyoruz. Ama biz bu zor şartlara rağmen çevremizi yeşertmeye yönelik çalışmalar yapıyoruz.
Emirgazi’deki eğitim durumuna bakacak olursak, bu bir zihniyet olayı. Eskiden vatandaş, eğitim için harcanan parayı fuzuli bir harcama olarak görürdü. Ama şimdi ise çocuğunun eğitimi için kendi harcamalarından kısıyor. Bugün lisemizde kız öğrenci sayısı erkek öğrenci sayısından daha fazla. Yani eğitimde de iyi yerlere geliyoruz diyebilirim.
Konyanın unutulan ilçesi EMİRGAZİ
Emirgazi Belediye Başkanı Ali Rıza Koçak: Onbinlerce hektar araziye sahip olmalarına rağmen ne yazık ki bin bir türlü sıkıntı içerisinde hizmet etme gayreti içerisinde olduklarını söyledi.