Konya’nın tarımda potansiyeli artacak

Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Gıda ve Tarım Üniversitesi arasında işbirliği sözleşmesi imzalandı. İşbirliği sözleşmesiyle Konya'nın tarımsal potansiyelinin artırılması hedefleniyor

Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Gıda ve Tarım Üniversitesi arasında işbirliği sözleşmesi imzalandı. İşbirliği sözleşmesi Gıda ve Tarım Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. İmzalar Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarım Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Fatih Özdemir ve Gıda ve Tarım Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mikdat Çakır arasında atıldı.

ŞEKER PANCARI KANUNU OLUŞTURULDU

Basın toplantısında konuşan Dr. Mikdat Çakır, Konya Şeker, bir ürün üreten çiftçileri bir araya getirip sanayi ile buluşturan bir kurumdur. Konya Şeker'in birçok faaliyeti var. Bu faaliyetlere bakıldığı zaman sadece şeker gözüküyor. Aslında Konya Şeker tarımın faaliyetler yürütüyor. Tarımın tamamı olunca sanayinin tamamı ile de işliyor. Bununla birlikte insan sağlığı, bitki sağlığı gibi birçok konuda da çalışmalar yapıyor. Bu gibi sistemleri bir araya getiren sisteme biz 'biyosistem' diyoruz. Konya Şeker'in kurgulanması ise bu sistem üzerinden ilerliyor. Çiftçiler bir araya gelerek kooperatif oluşturuyorlar. Bu sistemde ihtiyaçlarını karşılamak için bir teşkilatlanma oluyor. Bu teşkilatlanma ise bir üst teşkilatlandırma oluşturuyor. Daha sonra bu teşkilatlandırmalar çiftçilerin ihtiyacını karşılıyor. 2000 yılında Recep Konuk'un Konya Pancar Ekiciler Kooperatif Birliği'ne gelmesi ardından da Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği'nin başına gelmesiyle birlikte bu biyosistem oluştu. Bu biyosistemin aşamalarında önce şeker pancarı ile ilgili şeker kanunu oluşturuldu. Ardından çiftçilerin ihtiyaçları karşılanması için Çumra Şeker Fabrikası kuruldu. Bunun arkasından aslında Konya Ovası'nın sorunu gibi gözükse de tüm Türkiye'nin su sorunu ortaya çıktı. Bu sorunda çözülerek halledildi" dedi.

6. YIL SONUNDA ÜNİVERSİTEMİZİ KURDUK

Dışarıdan alınan bilgi olarak alınan hizmetinde kaynağının oluşturulması için Gıda ve Tarım Üniversitesi'nin kurulduğunu belirten Çakır, şunları söyledi: "Üniversitemizin kurulması ile biyosistem bilimle buluştu. Üniversitemiz tüm tarımın ihtiyacını giderecek çiftçinin sorunlarına çare arayacak. 6 yıl boyunca nasıl bir şablon üzerine üniversite kuralım diye düşündük. Birçok ülke gezdik. 6. yıl sonunda üniversitemizi kurduk. Gerekli prosedürlerin ardından idari kadroyu oluşturduk. Konya Şeker'in altyapısında ki tüm hizmetlerden faydalandık. Şimdi ise çevremizdeki hizmetlerden faydalanacağız. Bizimle aynı çalışmaları yürüten firmalarla işbirliği yaparak çalışmalarımızı güçlendireceğiz. Bahri Dağdaş'la işbirliği için burdayız. Bahri Dağdaş uluslararası tanınan bir firma. Devlet ile ortak projeler yürüteceğiz. Çağımız uzay çağı ve iletişim çağı. Projelerimizi hızlı yürütebilmek için işbirliği yapıyoruz. Biz bu işbirliğinde araziden faydalanmayacağız. Meselemiz arazi değil. Kaynak israfını önleyebilmek için işbirliği yapıyoruz. Üniversite kadromuzda Bahri Dağdaş'ta çalışmış profesörlerimiz yer almaktadırlar. Hemen hemen hepsi en az 3 ülke gezmiş. 1-2 yıl orada kalmış ve çalışmalar yapmış insanlardan oluşuyor. Akademisyenlerimiz Türkiye'nin sorunları çok iyi biliyorlar.  Biz suyu üretemiyoruz. Tabiat şartları elvermezse su bulamıyoruz. Su bulamadığımız zaman bitkimiz çürüyecek mi? Tabii ki hayır. Kurak iklime dayanaklı bitki projesi gerçekleştiriyoruz. ”

ULUSLARARASI BİR FİRMAYIZ

 Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Fatih Özdemir ise, “Bakanlığa bağlı bir kurumuz. Bizimle birlikte aynı faaliyeti yürüten 49 tane kurum var. Bunlardan en büyüğü Bahri Dağdaş. Yaptığımız çalışmalarla Uluslar arası alandayız. Her yıl 100'e yakın ülkeden tohum alıyoruz. Genetik materyalı bile günümüzde ülkelerin paylaşmaktan kaçırdığı şeyler oldu. Her yıl 55 tane ülkeye AR-GE materyalı gönderiyoruz. Bizim kurumumuz uluslararası yapan unsur bu. Ülke olarak oldukça stratejik konuları istişare etmeye birlikte yürütmeye ihtiyacımız var. Burda işbirliği güç birliği metodu ile bir araya geldik. Bu masada ilgilerle birlikte olmaktan mutluyuz. Hem Konya açısından hem de ülkemiz açısında olumlu olacağını düşünüyorum. Beraber yürütmekte olduğumuz projeler vardı. Böylelikle bu iş birliğini resmiyete dökmüş olduk. Biyoteknoloji, nanoteknoloji gibi alanlarda da işbirliği yapmayı hedefliyoruz. Uygulamalara katkı vermeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

AHMET SÜTCÜ merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri