Konya'nın Çumra ilçesinin 35 kilometre güneyinde Çarşamba çayı üzerinde bulunan yüzde 90 sulama yüzde 10 taşkın koruma amacı ile 1963 yılında faaliyete geçen Apa barajında su seviyesi düştü, barajdaki adalar ortaya çıktı
Konya'da 1957 yılında ihale edilen ve 1963'te işletmeye açılan Apa Barajı'nda su seviyesi ciddi şekilde düştü. Konya'nın Çumra ilçesinde bulunan barajın mevcut durumu, bölge sakinlerini ve doğaseverleri derinden üzdü. Baraj, yüzde 90 sulama ve yüzde 10 taşkın koruma amacıyla kullanılıyor.
Kuraklık ve yağışlardaki düzensizlik nedeniyle Apa Barajı'nda su seviyesi büyük ölçüde azaldı. 61 yıllık barajda sadece çok az miktarda su kaldığı gözlemlendi. Bu durum, Konya Ovası'ndaki kuraklığın boyutunu ve şiddetini gözler önüne sererken, bölgenin doğal dengesinin bozulduğunu gösteriyor. Sular çekilince barajdaki adalar ortaya çıktı.
BARAJIN TARİHİ
Apa Barajı, Çumra'nın 35 kilometre güneyinde, Çarşamba Çayı üzerinde ve Apa kasabasında yer alıyor. 61 yıl boyunca faaliyet gösteren barajın ismi, Tunç-bronz çağında Anadolu topraklarında yaşamış Luvi'lerin dilinde “su” anlamına gelen “Apa” kelimesinden gelmektedir. Barajın çevresinde Devlet Su İşleri (DSİ) ve Selçuk Üniversitesi tesisleri ile piknik alanları bulunuyor.
Geçmişte sazan ve tatlı su levreği balıkları ile bilinen baraj gölü, olta balıkçılığı meraklıları için uygun şartlar sunuyordu. Ancak kuraklık nedeniyle bu doğal dengenin bozulması, baraj gölündeki ekosistemin zarar görmesine neden oldu. Ayrıca, 2021 yılından itibaren kaz ve ördekler gibi su kuşlarının bölgeyi terk ettiği bildirildi. Yakın zamanda ise, Apa Barajı'ndan ovaya su taşıyan isale kanalında bir obruk oluştu. Apa Barajı, Konya'nın tarımsal sulama açısından önemli su kaynaklarından biri olarak biliniyor.
HABER MERKEZİ