Geçtiğimiz haftalarda Konya’da üretilen bir makinenin tamamen insan gücüyle kamyona yüklendiği fotoğrafı tarihin tozlu sayfalarından çıkarıp, okurlarına sunan Merhaba Gazetesi, bir de 1834 yılında yapılan ve şehrin ilk sanayi tesislerinden biri olan Konya güherçile fabrikasının hikayesini yazdı. Şimdi ise uncuların atası olarak bilinen 4 ismin Konya’da un fabrikası kurma serüveni kaleme alındı.
4 ARKADAŞ BİR ARAYA GELDİ FABRİKA KURDU
Merhaba Gazetesi’nin edindiği bilgilere göre Konya’da 4 arkadaş bir araya gelip, yeniliğe imza atmak istedi. Arabacızade Hasan, Kitapçızade Kamil, Hacıosmanzade Hacı Rüştü ve Tutaşızade Osman Efendi şehirde un fabrikası kurmayı kararlaştırdı. Bu dört isim şehrin ilk fabrikatörleri ünvanını aldı.
114 YILLIK FOTOĞRAF GÜN YÜZÜNE ÇIKTI
Dört kişi 1910’lu yıllarda Konya’da un fabrikasını kurdu. Bu fabrikanın kurulması Konya’nın, sadece bugün değil, geçmiş yıllarda da ülkenin tarım ambarı olduğunu doğruladı. Fabrika, üretime geçti. 4 arkadaş yaklaşık 6 bin liralık sermayeyle bu işe girdi. Fabrikanın kurulmasının ardından dört arkadaş bir araya gelerek fabrika önünde fotoğraf çektirdi. 114 yıllık fotoğrafı Merhaba Gazetesi okurları için gün yüzüne çıkardı.
1910’lu yıllarda Konya’da un fabrikası kuran şehrin ilk fabrikatörleri. Fotoğraftakiler: Arabacızade Hasan, Kitapçızade Kamil, Hacıosmanzade Hacı Rüştü ve Tutaşızade Osman Efendi. Bu dört isim birleşerek 6 bin lira sermayeyle Konya’da bir un fabrikası kurdular.