Konya'nın ilçesi Cumhuriyetin ilk yıllarından beri il olmak istiyor

Konya'ya 150 kilometre uzaklıkta yer alan ilçe, uzun yıllardan beri il olmayı bekliyor. Cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana il olma hayali kuran Ereğliler, bu hayalini gerçekleştirememenin üzüntüsünü yaşıyor

Konya'nın güneydoğusunda yer alan, şehir merkezine 150 kilometre uzaklıkta bulunan Ereğli, “İl olmaya en yakın ilçeler” sıralamasında listede yer alsa da bir türlü il yapılamıyor. Osmanlı Devleti'nin son döneminde Konya vilayetine bağlı bir kaza merkezi olan Ereğli, Cumhuriyet döneminde de ilçe olma durumunu devam ettirdi. O günden bugüne farklı rivayetler ortaya atılsa da Ereğli hala il statüsüne kavuşturulamadı.

HER İKTİDARIN VE HER PARTİNİN SÖZÜ: İL YAPACAĞIZ!

Her iktidar ve her parti Ereğli'yi il yapma konusunda söz verirken, bu sözlerin ise yıllardan beri tutulmadığı görülüyor. 150 bine yakın nüfusu olan Ereğli, her yönüyle il olmayı hak ediyor. Ereğli, Türkiye'deki süt üretiminin yaklaşık yüzde 30'unu tek başına karşılıyor. 2 büyük havzası olan Ereğli'de tarım ve hayvancılık ise çok gelişmiş bir şekilde yapılıyor. Organize sanayi bölgesi dolu olan Ereğli'de beyaz kiraz ve siyah havucun da üretim merkezi. Ayrıca Ereğli halkının da okuma oranının yüksek olduğu biliniyor.

EREĞLİ TARİH BOYUNCA ÖNEMLİ BİR MERKEZ OLDU

Tarih boyunca Hitit, Asur, Kimmer, Frig, Lidya, Pers, İskender İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu ve Bizans idaresinde bulunmuş Ereğli, 9 asırda Bizans ile Abbasiler arasındaki mücadeleye sahne oldu. Anadolu Selçukluları zamanında Türklerin idaresine giren ve 1211 ve 1216 yılları arasında Kilikya Ermeni Krallığı işgalinde kalan Ereğli, Anadolu Beylikleri zamanında Nure Sufi Bey'in kurduğu Karamanoğlu Beyliğinin 1250 ve 1256 yılları arasındaki ilk başkenti olmuştur.[4] İlçe, Fatih Sultan Mehmet devrinde Osmanlı topraklarına katıldı. 1553'te Kanuni Sultan Süleyman İran seferi dönüşünde çadır kurup konaklamış ve oğlu Şehzade Mustafa'yı Ereğli'de boğdurtmuştur. Bağdat Demiryolu'nun ilçeden geçmesi ile Ereğli'nin önemi daha da arttı.

ÇOĞU İLDE OLMAYAN KURUMLAR EREĞLİ'DE VAR”

Ercan Şen isimli bir vatandaş, Ereğli'nin il olması gerektiğini söyleyerek, “Ereğli'ye Adnan Menderes zamanından beri söz veriliyor. Hatta havaalanı Konya'dan önce Ereğli'ye yapılacaktı. Çünkü Ereğli bir köprü görevi yapıyordu. Adana-Ankara-Niğde-Konya ve Nevşehir arasında olan Ereğli 32 ilden büyük ve çoğu ilde olmayan kurumlar Ereğli'de var” dedi. İsminaz Karakuş isimli bir vatandaş da “Olsun artık. 1990 yılından bu yana il olmayı bekliyoruz. Alt yapısı ve her şeyiyle Ereğli il olmaya hazır” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (64)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri