Konya'nın hayali yalan oldu! Tam 51 yıl geçti

Konya'nın en büyük hayali arasında yer alan yeni hal projesi yalan oldu. Mevcut hal inşa edileli tam 51 yıl oldu.

51 yıl önce yapılan Konya Adnan Menderes Toptancı Hali, fiziki ömrünü tamamladı. Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkan Yardımcısı İbrahim Dönmez, “Hal ömrünü tamamladı. Modern hal şart. Bu sorunun çözülmesi gerekiyor” dedi.

Tarımın başkenti Konya'da üretici, halci ve vatandaş büyük sıkıntılar yaşıyor. Projeler bir türlü hayata geçirilemiyor. 2003 yılından bu yana şehrin gündeminde olan “yeni hal projesi” hâlâ yapılamıyor. Önceki yıllarda büyük umutlarla alt yapı çalışması bitirilen, yapılması durumunda Türkiye'ye örnek olacağı söylenen ve tarımsal üretimin başkenti Konya'ya çok yakışacağı söylenen hal projesinde adım atılamıyor.

HER YIL SORUN ARTARAK BÜYÜYOR

Halin fiziki ömrünün tamamlandığını belirten Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkan Yardımcısı İbrahim Dönmez, halin yaklaşık 51 yıl önce yapıldığı belirtti. 2012 yılından bu yana ise halin, yoğunluğu kaldıramadığını aktaran Dönmez, “Her geçen yıl, sorun artarak büyüdü. Sadece Konya’da değil tüm Türkiye’de haller ömrünü tamamlamış. Sorunun çözülmesi gerekiyor Bu kadar zaman içerisinde zaman zaman küçük dokunuşlar yapıldı hale. Esnaflar, ilkel şartlarda hizmet veriyor. Yeni hal, bu şehre gerekli. Konya, bölgenin tarımsal üssü. Üreticilerimiz güçlü. Üreticileri, birkaç firmaya yedirmemek gerekir. Bizler hâl yapılmasını istiyoruz. Konya Büyükşehir Belediyesi de istiyor. Hâl meselesinde yine aksama yaşandı. Seçim döneminden sonra böyle sorunların olmasını bizlerde istemezdik. Artık hâl meseli çözüme kavuşmalı. İhmalkarlık var mı? elbette var. Daha bir hali düzenleyemiyoruz. Tarım ve Orman bakanlığının masasında olan bir proje. Elbette yoğun çalışılması gerekiyor. Biz üzerimize düşeni yaptık. Ne yazık ki yürümedi” diye konuştu.

DÜZENSİZ BİR YAPIYA SAHİP

Araçların kolay kolay hale giremediğini, dönüşlerde, yanaşmada, park etmede hal içinde büyük problemlerin yaşandığını dile getiren Dönmez, “Çok düzensiz bir yapısı var artık halin. İçeride araç yoğunluğu fazla. Karmaşıklık var. Tırlar mal indirmeye, yüklemeye yanaşamıyor. Şartlar elverişli değil. Esnafın ısınması yine ilkel yöntemlerle sağlanıyor. Halin girişine kadar doğalgaz geldi, taşınacağız düşüncesiyle içeriye doğalgaz çektirmedik. Ufolarla ısınan esnafımız var. Avrupa ülkelerinin 100-150 yıl önce yaptığı modern halleri bir türlü kuramadık. 57 bin metrekare alan içerisinde hizmet vermeye çalışıyoruz. Dükkanların içi zaten eski. Acilen yeni hale taşınmak, yeni hali Konya'ya kazandırmak gerekir” ifadelerini kullandı.

20 YILLIK HAYALDİ, OLMADI!

Yeni bir cazibe merkezi yaratılmasının altını çizen belirten Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkan Yardımcısı İbrahim Dönmez, sözlerini şöyle tamamladı: “Önceki yıllarda Konya-Aksaray yoluna yapılacaktı yeni hal. 800 bin metrekare alana kurulacaktı. Son noktaya gelmiştik. 2003 yılında bu konu ilk olarak gündeme gelmişti. 20 yıldır ciddi anlamda konuşuluyor. 20 yıllık bir hayaldi. Sona yaklaşmıştık. Ülkeye de model olacaktı. Çok ciddi bir alt yapı projemiz vardı. İlkinde reddedilmişti. İkinci göndermemizde yine proje reddedildi. Stratejik anlamda yer de çok kıymetli. Ulaşım anlamında çok elverişli bir yer. Çevre yolları var. Havaalanına yakın. Yeni bir cazibe merkezi olacaktı. Burası tarım alanı olma vasfını da yitirmiş bir yer. O bölgede sanayi için bir yere onay verildi ama tarım için izin verilmedi. Biz, sadece tarıma katkı sağlayacaktık. Yine de Konya'ya yeni ve modern bir hal kazandırma hayalimizden vazgeçmeyeceğiz. Bu konuda girişimlerimiz devam ediyor.”

ALİ GÖZEN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (17)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri