Hava sıcaklığı düştükçe kalp krizi, göğüs ağrısı ve kalple ilgili diğer sorunların görülme sıklığı artıyor. Soğuk havanın etkisi ile kan damarlarında büzüşme ve daralma oluyor. Bu daralma kalp ve damar sisteminde bazı sorunlara neden oluyor. Kalp, vücuda oksijen bakımından zengin kanı pompalamak için daha fazla çalışmak zorunda kalıyor. Sağlık açısından herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması adına, uzmanlar sıklıkla uyarılarda bulunuyor.
KONYA'NIN HAVASI BİRÇOK İLE ORANLA DAHA SERT!
Konya'da havanın diğer illere göre daha sert olması, Konya'da yaşayan ve kalp rahatsızlığı bulunan vatandaşlara hastalıkları konusunda daha fazla önlem almaya yönlendiriyor. Uzmanlar, soğuk havalarda mümkün olduğunca dışarı çıkılmamasını tavsiye ediyor. Dışarı çıkan kalp hastalarının ve risk grubunda yer alanların da tedbirli davranması isteniyor.
KALP HASTALARI RÜZGÂRA KARŞI YÜRÜMEMELİ
Farabi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Murat Sakallı, havaların soğumasıyla, risk grubunda yer alan insanların daha da dikkatli olmasını tavsiye etti. Sakallı, “Havaların soğuması ve rüzgârın artmasıyla birlikte damar tıkanıklığı olup da stend takılan hastaların ve bypasslı hastaların soğuğa maruz kalması, kalp açısından risk teşkil etmekte” dedi. Özellikle soğuk havalarda rüzgâra karşı yürümenin, kalp damarlarında spazmına neden olacağını belirten Sakallı, “Ayrıca rüzgâr, göğüste ağrıyı tetikler. Bu nedenle kalp hastaları bu dönemlerde dışarıya çıkarken, sıkı giyinmeli. Mutlaka atkı takmalı. Kalp hastalarının soğuk havada ve rüzgârlı günlerde rüzgâra karşı yürümemelerini de özellikle tavsiye ederiz” şeklinde konuştu.
KORONA AŞILARININ KALBE OLUMSUZ ETKİSİ OLMADI
Vatandaşın son günlerde daha çok dillendirmeye başladığı “Korona aşıları, kalp krizlerini tetikledi” söylemine de cevap veren Uzm. Dr. Murat Sakallı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Pandemi sürecinde kalp krizinde artış bekleniyordu. Oysa tam tersi oldu. 'Korona aşılarından sonra kalp krizi arttı' söylemleri doğru değil. Bu ifadeler, bilimle bağdaşmayan ifadeler. Bilimsel veriler ortada. 2021 yılı resmi rakamlarına göre Türkiye'de anjiyo olan insan sayısı azaldı. Önceki verilere göre anjiyo olan hasta sayısı 750 bindi. 2021 yılında 572 bine düştü. Ayrıca insanların pandemi sonucunda oluşan kalp şikayetleri de bitti. Aşıların da kalbe herhangi olumsuz bir etkisi olmadı.”
EMRE ÖZGÜL