Konya’nın en eski salepçisi

Dedesinin babasına devrettiği salepçilik mesleğinin son halkası olan Bilal Demirölmez, her gün sabah namazından yaklaşık bir saat önce kalkıp salep yapıyor, namazdan çıkanlara ikram ediyor
Sabahleyin erken kalkıp Kayalıpark civarından geçen hemen herkesin görebileceği Salepçi Bilal Demirölmez, gece hazırladığı salebi sabahın ilk ışıkları ile birlikte müşterilerine sunuyor. Kayalıpark’ın karşısında seyyar olarak salepçilik yapan Bilal Demirölmez, “Rahmetli dedemin başlattığı salepçilik mesleğini aynı mekanda babam devam ettirmiş. Babam da beni yetiştirdi, ben de yine aynı yerde salep satarak geçimimi sağlıyorum. Dedem Selanik göçmeni Serezli Süleyman Ağa lakabıyla bilinirmiş, Konya’nın ilk seyyar salepçisi de dedemmiş. Ben ailemde mesleğin son halkasıyım. İstesem kendi oğlumun da bu mesleği öğrenmesini sağlardım ama bu meslek zamana yenik düştü” dedi.
KONYA ESNAFI ARTIK ERKEN KALKMIYOR
Eski müşterilerin kendisini daha iyi tanıdığını, büyük bir çoğunluğunun da eskiden kalanlar olduğunu söyleyen Bilal Demirölmez, “Özellikle sabah namazı sonrasında birçok insan buraya geliyor. Önceden daha çok insan sabahleyin salep içmeye gelirdi. Çünkü sabah namazını camiden kılan esnaf, daha sonra evine gitmez, iş yerini açardı. Buğday Pazarı, Demirciler İçi, Üzüm Pazar ve Kadınlar Pazarı esnafının cami çıkışında kepenk sesinden durulmazdı. Şimdi ise esnaf artık eskisi gibi iş yerini erken açmıyor. Bu da bizim işimizi olumsuz etkiliyor. Önceden bir güğüm salep, yarım güğüm süt satabilirken, şimdi bu yarı yarıya azaldı. Şimdilerde esnaftan ziyade sabahın erken saatleride işe giden fabrika çalışanları daha çok uğruyor. Yeni nesil güne erken başlamaya, farklı yerlerde farklı lezzetler tatmaya pek ilgi göstermiyor. Bu nedenle artık mesleğimin devam edebileceğini sanmıyorum” dedi.
Konya’nın nüfusunun artması ile birlikte yeni yerleşim yerlerinin açıldığını anımsatan Bilal Demirölmez, “Önceden tek merkez vardı, Türbe önü olarak bilinen Mevlana civarıydı. Şimdi ise her yer farklı bir merkez” dedi.
Salebi nasıl hazırladığını anlatmayan ve dedesinden babasına ve babasından kendisine gelen bir sır olduğunu söyleyen Bilal Demirölmez, “38 senedir bu işi yapıyorum. Dedemden bana gelinceye kadarki sürece baktığımızda meslekte bir asrı aştık. Yaptığım salebin özelliği; suni değil hakiki çekirdek salep kullanıyor olmam. Birçok salep satıcısı fiyatı yüksek olduğu için gerçek salebi almaz, suni salep kullanır. Bugün salebin kilogram fiyatı 250 TL, tarçın 30 TL, süt 1,50 TL olmuş. Suni salep ise 20-30 TL. 1,25 TL’ye salep satıyorum, masrafını zor kurtarıyorum” ifadelerini kullandı.
n RASİM ATALAY

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Merhaba Şehir Haberleri