Konya’nın en eski lokantaları

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Konya’da yemek kültürü de oldukça gelişmiş durumda. Kendine has lezzeti ile dillere destan bir yemek kültürüne sahip Konya’da bulunan restoranlar oldukça köklü bir geçmişe sahip.

Ekonomik açıdan Türkiye'nin gelişmiş kentlerinden biri olan Konya doğal ve tarihsel zenginlikleriyle de önem taşıyor. Dünyanın en eski yerleşimlerinden biri olan Çatalhöyük de Konya’da yer alıyor. Konya şehirleşme konusunda diğer illere örnek bir yapılaşmaya sahip.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Konya’da yemek kültürü de oldukça gelişmiş durumda. Kendine has lezzeti ile dillere destan bir yemek kültürüne sahip Konya’da bulunan restoranlar oldukça köklü bir geçmişe sahip.

Merhaba Gazetesi olarak Konya’nın en eski lokantalarını siz kıymetli okurlarımız için derledik

GAZYAĞCI FURUN KEBAPÇISI – 1891
Takvimler 1891 yılını gösterdiğinde, her geçen gün müdavimi artan o küçük lokanta Aziziye Cami muhitinde açılmıştı. Sadece Furun Kebabı ile ustalaşan, namı Konya’nın dört bir yanına hatta çevre illere yayılan ve “Konya’ya giderseniz mutlaka orada Furun Kebabı yiyin” tavsiyelerine mazhar olan o küçük ve şirin Osmanlı kebapçısı... Paşalardan Vezirlere, Valilerden Milletvekillerine kadar her kalemden insanı ağırlamış, nesilden nesile aktarılan alamet-i farikası ile benzersiz bir lezzet sunan, sizler tarafından kompedan ünvanı almış o lezzet durağı... Furun Kebabını Konya’nın turistik bir yemeği haline getiren, günümüzde hala hizmet veren ve ilk akla gelen ustaları yetiştiren ustaların ustası Mehmet Gazyağcı’nın doğduğu mekan; Gazyağcı Furun Kebabı.

HACI ŞÜKRÜ KEBAP SALONU – 1907
Hacı Şükrü, Konyada 1855-1949 yılları arasında yaşamış Konyalı esnaf. 1907 yılında Konya’da bedesten içinde kendi mülkiyeti olan küçük ahşap binada fırın kebabı ve poğaçası ile ilk hizmetini vermeye başlıyor. Fırın kebabındaki ustalığı ile Anadolu’nun vazgeçilmeyen damak tadını unutulmaz lezzetleri arasına katmıştır. İşindeki başarı ve istikrarını, otoritesi ve kalitesinden hiç bir zaman taviz vermeyerek elde eder. Kuzuların 4 aylık büyüme ve serpilme sürecinde dükkanın kepenkleri indiriliyor. İşletmeci kebabın yapılış usulünü saklamamış ve bir çerçeve içinde duvara asmıştır.

(Konya'nın Belediye Başkanları da Kurucu Kazım'ın müdavimlerinden)

KURUCU KAZIM AĞA – 1955

1955 yılından bu yana Konyalılara hizmet veren, şehrin meşhur esnaf lokantalarından olan Kazımağa'da özellikle öğle vakitlerinde uzun kuyruklar oluyor. Konya'da birçok lezzet durağı bulunuyor. Yıllardır şehre hizmet veren lokanta ve restoranlar ise vatandaşın öncelikli tercihleri oluyor. Bu kapsamda Konyalıların en uğrak mekânlarından biri de Kurucu Kazımağa. 1955 yılından beri Konya'da Araboğlu Makası'nda hizmet veren Kazımağa, özellikle kuru fasulyesiyle “Şehrin efsane” lezzetlerinin başında geliyor.

BOLU LOKANTASI – 1964
1964 yılında hizmet vermeye başlayan Konya bolu lokantası Konya’nın nam salmış eksi etliekmek lokantaları arasında tarihteki yerini alır. Etiliekmek ustalığında ki marifeti ve lezzetiyle birçok Konyalı tarafından çok beğenilir. Bolu Lokantası meşhurluğunun aksine öyle şatafatlı ve havalı bir hizmet vermiyor. Aksine sade, sakin bir sunumu oluyor. Bunun yanında mesela bir etliekmek siparişi verdiğinizde masanıza sadece tabak üzerinde etliekmek, bir dilim limon ve iki tane de kızarmış biber geliyor. Bolu Lokantası 2019 yılında yıkımına başlanan Mevlana Çarşısının yeniden yapılmasıyla eski mekânına geri dönmüş oldu

ALİ BABA FIRIN KEBABI – 1974
Ali Baba Fırın Kebap’ ın kurucusu Ali İyigökler 1943 yılında Konya’ da doğdu. 10 yaşında bu mesleğe çırak olarak başladı. Uzun bir süre mesleğin tüm inceliklerini ve disiplinini ustası sayesinde kavradı. Bununla yetinmeyen Ali Baba en iyisi olma yolunda ilerlemek için 1974 yılında kendi salonunu açtı. Bu sayede “Ali Baba Fırın Kebap” ı hizmete açtı. İşletmenin adı olan “Ali Baba” bir arkadaşının önerisi üzerine kendisine sunulmuştur. Hoşuna giden bu isimde karar kılmıştır. İşletmenin yeri eskiden avukatlar sokağı olarak ta bilinen, günümüzdeki Şems-i Tebrizi Mahallesindedir. 1974’ten günümüze titiz ve azimli bir çalışmanın sonucu olarak hem Konya hem de Konya dışında isim yaptı. Adını geniş bir çevreye duyurmuştur. Mesleğinin örnek isimlerinden olan Ali Baba, Konya Fırın Kebabını yerli ve yabancı olmak üzere pek çok kişiye en doğru şekilde temsil etmiş, onlara Konya’yı ve bu meşhur yemeği tanıtmıştır.

SAİT ÇELİK

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (15)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri