Konya’nın ‘duyusu’ gözlemlendi

Konya Mimarlar Odası Başkanlığı’nın düzenlediği Mimarlık Festivali’ne, Konyalı vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Kültürpark’ta gerçekleştirilen festivale mimarlık bölümü öğrencilerinin çalışması yoğun ilgi ile karşılandı. Mimarlık Bölümü öğrencileri, Konya Merkezi’nin görsel, ses ve koku duyularıyla yapılmış analizlerini harita üzerinde gösterdi. Konya’nın en olumsuz yeri Melike Hatun Çarşısı (Kadınlar Pazarı) olumlu yeri ise Hz. Mevlana’nın türbesinin olduğu aktarıldı.

KİMSENİN YANLIŞ ANLAMASINA GEREK YOK

Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Araştırma Görevlisi Begüm Aköz Çevrimli, Konya’nın duyu haritasını çıkardıklarını belirtti. Çevrimli, “Bizler, Duyusal İzlenimler Atölyesi olarak bu araştırmaya başladık. Amacımız belirlediğimiz rotada duyu haritası çıkartmaktı. Arkadaşlarımız iki gün boyunca atölyede çalıştılar. İlk olarak belirlediğimiz rota üzerine yürüyüşler, ses, koku ve duyu izlenimleri yaptık. Arkadaşlarımız yaptığı çalışmayı duyu kartlarına not etti. İlk gün olumlu, olumsuz veya nötr olarak notlarını aldılar. İkinci gün ise bunu nasıl temsil edebiliriz hangi araçlar üzerine işleyebiliriz diye düşündük ve farklı temsil araçları kullandık. Köpük küreler, asetatlar ve buruşturulmuş kartonlar kullandık. Haritada gördüğümüz her şeyin bir anlamı var. Şunu hemen ekleyeyim. Bu görüşler arkadaşlarımızın kişisel gözlemleri. Kimsenin yanlış anlamasına gerek yok” şeklinde konuştu.

16 ARKADAŞIMIZ ÇALIŞMAYI YÜRÜTTÜ

Melike Hatun Çarşısı (Kadınlar Pazarı) ve Buğday Pazarı’nın çevresinde olumsuz koku gözlemlediklerini dile getiren Çevrimli, “ Arkadaşlarımız Kadınlar Pazarı ve Buğday pazarını olumsuz olarak algıladı. Hz. Mevlâna türbesi ve Alaaddin Tepesi tarafı ise olumlu algıladı. Şerafettin Cami çevresinde olumlu olduğunu görebiliyoruz. Yer yer değişebiliyor. Bir mekân görme duyusu olarak olumlu algılanıyor iken koku duyusuna olumsuz algılıyor. 16 arkadaşımız ile bu çalışmayı yürüttük. Tamamen ne hissettiler ise bu haritada onu görüyoruz. Bu çalışmamız tamamen subjektif bir çalışma. Renkli yeşil toplar olumlu algılanıyor. Kadınlar Pazarı çevresinde gri asetatlardan koku alınmış ve olumsuz algılanmış. Bunun gibi birçok yer mevcut. Konya’da böyle bir çalışmaya imza attığımız için çok mutluyuz. Umarım devamını da getirebiliriz” diye konuştu.

ALİ GÖZEN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri