Konya'nın çocuk gelin sorunu yok

Konya'da çocuk gelin sorununun olmadığını belirten Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İzzet Güneş, "2014 yılında çocuk gelin evlendirme yaşanmadı. Konya'nın böyle bir sorunu yok" dedi

Türkiye'de 18 yaş altında 2009 yılında 32 bin 401 çocuk anne olurken bu rakam 2013 yılında 20 bin 700'e geriledi. Ülke genelinde bu yıllar arasında çocuk anne sayısında yüzde 30 azalma yaşandı. Konya'da ise 2009-2013 yılları arasında illere göre çocuk anne sayısı dikkate alındığında yüzde 25,9 oranında gerçekleşti. 2014 yılında da Konya'da çocuk gelin evlendirme yaşanmadı.

TÜİK'ten elde edilen bilgiye göre de Konya, Türkiye'deki iller dikkate alındığında çocuk gelin evlendirmede 63'üncü sırada yer alıyor. Türkiye'de en fazla çocuk gelin ise Kırıkkale'de bulunuyor. Kırıkkale'yi Çorum ve Yozgat takip ediyor. Çocuk gelinin en az olduğu şehir ise Düzce.

BU HABERLER KONYA'YI YIPRATIYOR

Konya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İzzet Güneş, çoçuk gelinle ilgili 2014 yılında ellerinde kayıtlı bir rakamın olmadığını söyledi. Ülke genelinde de çocuk gelin oranında ciddi bir azalmanın olduğunu ifade eden Güneş, "Basında yer alan 'Konya'da çocuk gelin artıyor. Türkiye'de en fazla çocuk gelin Konya'da yer alıyor' gibi haberler, kamuoyunda farklı ve yanlış yorumların yapılmasına neden oluyor. Bu haberler Konya'yı yıpratıyor. Kaş yaparken göz çıkarmanın bir anlamı yok. Kız çocuk evliliklerinde 2003'ten itibaren de düşüş var. TÜİK tarafından yıllık yayımlanan evlenme istatistiklerinin Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) veri tabanından elde edildiği ve resmi evlenmeleri kapsadığı belirtilen açıklamada, Birleşmiş Milletler'in tanımına göre; ulusal yasalarca daha genç bir yaşta reşit sayılma hariç, 18 yaşın altındaki her insanın çocuk sayıldığı, Medeni Kanun ilgili maddesine göre de erkek ve kadının 17 yaşını doldurmadıkça evlenemeyeceği, ancak hakimin olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple 16 yaşını doldurmuş olan erkek ve kadının evlenmesine izin verebileceği, bu karardan önce anne, baba veya vasinin dinlendiği biliniyor" dedi.

KONYA'DA EVLENME YAŞI ARTIYOR

Konya'da evlenme yaşının da 25'e çıktığını kaydeden Güneş, "Evlenme yaşının 25'e çıktığı bir ilde çocuk gelin olma ihtimali yoktur. Konya bu bakımdan tüm illere örnek olmaktadır. Aslında 25 yaş bile endişe vericidir. Bu oran her geçen gün artmaktadır. Geçmiş yıllarda askerden gelen bir genç evlendirildi. Şimdi ise gençler garanti altına alıyor. Ayaklarının üzerinde durabildiklerine emin olduktan sonra evleniyorlar. Konya'daki okuma oranı da çok yüksek. Çocuk gelin adlandırılan yaşlardaki çocuklar hepsi okula gidiyor. 12 yıl da okumak zorunlu hale geldi. Bu çocuk gelin olan illerimizde azalmaya da neden olacaktır. 18 yaşını doldurmuş olsalar bile aileler çocuklarını gözetim alkında tutuyor" diye konuştu.

İSLAM'DA ÇOCUK GELİNİN YERİ YOK

İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar ise, “Evlilik, Allah'ın emri Peygamber'in kavli ile bizim kültürümüze kurulan ve ibadet olarak görülen bir uygulamadır. Nikahta kadın ve erkeğin biraraya gelişinde dinin ileri sürdüğü bir takım şartlar vardır. Taraflar arasında olması gereken hususlardan bir tanesi de denklik konusudur. Yani evlenecek olanların birbirleriyle denk olması gerekmektedir. Yaşların birbirine yakın olması gerekmektedir. İslam hukukunda bunlar tavsiye edilmiştir. Evlilikte de İslam'da gereken tedbirler alınmıştır. Konya'da da başlık parası yoktur. Miras konusunda kadının dışlanması yoktur. Zaten çocuk yaşta birinin evlenmesi, fiziken, aklen ve mantıken uygun olan bir şey değildir. Tartışmalara da kulak asmamak gerekiyor. Her şey kayıt altına anılıyor. Bu konularla ilgili yetkili mercilere müracaat edilmesinde fayda var. Konya'da çocuk gelin konusu tehlike arz etmemektedir. Olmayan bir şeyi insanların kafasına sokmaya gerek yok" ifadelerini kullandı.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ - merhabahaber.com 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri