Konya'nın Beyşehir ilçesinde kabak çekirdeği hasadı başladı. Özellikle Esence Mahallesi, son yıllarda yürütülen çalışmalarla çerezlik kabak çekirdeği üretiminde önemli bir merkez haline geldi. Yılda yaklaşık 250-300 ton kabak çekirdeği üretilen bölge, Konya'da kabak çekirdeği üretiminin merkezi olma yolunda hızla ilerliyor.
Beyşehir Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Özver, hasat döneminde üreticilerle bir araya gelerek, Esence Mahallesi'nde kabak çekirdeği hasadı yapılan tarlaları ziyaret etti. Çiftçilerin hasat ettikleri kabak çekirdeklerini güneşte kurutma yaptıkları alanları gezen Özver, bu yıl yaklaşık 2.200 dekarlık bir alanda ekim yapıldığını ve verimin oldukça yüksek olduğunu belirtti.
KABAK ÇEKİRDEĞİ EKONOMİK VE AVANTAJLI
Özver, kabak çekirdeğinin özellikle sulama imkanlarının sınırlı olduğu tarım alanlarında ekonomik ve avantajlı bir ürün olduğunu ifade etti. Ayrıca, “Çıkarılan çekirdekler uygun alanlara serilerek güneş ışığında doğal olarak kurutuluyor. Kuru şartlarda dekara 75-80 kilogram, sulu koşullarda ise 100-150 kilograma kadar verim elde edilebiliyor," dedi.
Bu sene 2 bin 200 dekarlık alanda kabak ekimi yapılan mahallede yılda 250-300 ton kabak çekirdek üretimi yapıldığını belirten Özver, son yıllarda ilçenin önemli bir üretim merkezi haline geldiğini söyledi.
KONYA'DA KABAK ÇEKİRDEĞİ ÜRETİM MERKEZİ: ESENCE MAHALLESİ
Esence Mahallesi, verimli toprakları ve kabak çekirdeği üretiminde elde ettiği başarılarla Konya’nın tarımsal üretim haritasında öne çıkıyor. Bölge, yüksek kalitede ve organik yöntemlerle üretilen kabak çekirdekleri ile sadece Konya değil, Türkiye genelinde de dikkat çekiyor.