Konya'nın bir tramvayı bu şehirde ortaya çıktı! Geçen yıl parçalayıp taşımışlar

Konya'da yeni tramvayların hizmete girmesiyle birlikte, eski tramvayların bir kısmı Saraybosna'ya gönderildi, bir kısmı da garaja çekildi. 1 tramvay ise 6 yıl önce Karabük'e hibe edildi. Birçok Konyalının bu hibeden haberi yok!

Konya'da yıllarca hizmet vermiş Düewag marka eski tramvaylardan bir tanesinin, Raylı Sistemler Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin eğitim ve öğretimine, bilgi ve becerisine katkı sağlamak amacıyla Karabük Üniversitesi'ne hibe edildi. Konya'dan Saraybosna'ya 20 tramvay gönderildiği Konyalılar tarafından bilinirken, o dönem bazı gazetelerde konu ile ilgili haberler yapılsa da Karabük'e gönderilen tramvaydan birçok Konyalının haberi yok.

ESKİ TRAMVAY KONYA'DA İLK KEZ 32 YIL ÖNCE KULLANILDI

Eski tramvaylar, 83 oturaklı ve 248 ayaklı yolcusuyla toplamda 331 toplam yolcu kapasitesine sahip. Bu tramvaylar, Konya'da ilk kez 1992 yılında (32 yıl önce) kullanılmaya başlandı. Konya halkı tarafından toplu taşıma araçları içerisinde büyük ilgi görmesi nedeniyle 1996 yılında ise tüm hatlarda kullanılmaya başlandı

HİBE KARARI 2018 YILINDA ALINDI

Karar Konya Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2018 yılında alındı. Alınan kararda şu ifadelere yer verildi: “Belediye araç parkında bulunan, ekonomik ömrünü doldurmuş 1 (bir) adet Düewag marka tramvayın, Raylı Sistem öğrencilerinin eğitim ve öğretimine, bilgi ve becerisine katkı sağlamak amacıyla, Karabük Üniversitesine verilmesi için Belediyemiz ve Karabük Üniversitesi Rektörlüğü ile ortak hizmet protokolü yapılması ve protokolün imza ve icrası için Başkanlık Makamına yetki verilmesi Komisyonumuzca uygun görülmüştür.”

TRAMVAYIN KARABÜK'E GİTMESİ UZUN VE YORUCU OLDU

Karabük Üniversitesi Rektörlüğü ile Konya Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan protokolle Konya Raylı Sistemler Mahallesi’nden teslim alınan tramvay, meşakkatli ve uzun süren yolculuk sonrasında 18 Ekim 2018'de akşam saatlerinde Karabük'te üniversite kampüsüne ulaştı. Düewag marka tramvay, o gün için Konya Büyükşehir Belediyesi ve Karabük Üniversitesi ortak çalışmasıyla stadyum alanındaki trenin arkasına çekilmişti.

2023 YILINDA PARÇALARA AYRILDI 4 TIR İLE TAŞINDI

Karabük Üniversitesi (KBÜ) kampüsündeki tramvay, Eskipazar Meslek Yüksekokulu'na (MYO) taşındı. Raylı Sistemler Elektrik ve Elektronik ve Raylı Sistemler Makinistliği programları öğrencileri, 2023 yılında ilk defa parçalara ayrılarak 4 tır ile Eskipazar MYO'ya getirilen tramvay desteği ile eğitim aldı.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Konya Haber Haberleri