Konya’nın afet risk planı hazır

Afetlere müdahale planı kapsamında Konya Valiliği ve AFAD’ın hazırladığı masa başı Tatbikatı Konya Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığında gerçekleştirildi.

Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı Meclis salonunda gerçekleştirilen tatbikata Konya Vali yardımcıları, Konya AFAD İl Müdürü Yıldız Tosun, Konya Tarım İl Orman Müdürü Ali Ergin, Konya Çevre Şehircilik İl Müdürü Hülya Şevik, Konya Orman Bölge Müdürü Cafer Bal, Konya İl Garnizon Komutanı Şakir Bal ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu katıldı.

AFAD TÜRKİYE'NİN ORTAK GÜCÜDÜR

AFAD İl Müdürü Yıldız Tosun, Gerçekleştirdiği konuşmada Türkiye’nin bir afet ülkesi olduğunu hatırlatan yıldız şunları kaydetti: "Orman Bölge müdürlüğü verilerini göre Konya orman yangının yüksek olduğu iller arasında yer almaktadır. Afetlerin tek başına bir kurum tarafından yapılacak müdahalelerden daha çok birlikte hareket edilmesi gerektiğini, bu çalışmamızın amacı Konya’nın afet durmalarına karşı dayanaklılığını ve hazırlığını artırmak farazi bir orman yangını oluşturulmuştur. Olası bir afetten önce toplum olarak afet, öncesi, afet sırası ve afet sonrasında yapılacakların bilinmesi hayati öneme sahip. Bu nedenle bireyden başlayarak toplumun tüm kesimine, afetlerin ilk 72 saatine hazırlıklı olmaları için afete hazırlık kültürünü kazandırmak amacıyla eğitimler verilmektedir. "Konya AFAD olarak çeşitli projeler yürütüyoruz. Genel kanının aksine Konya'da da ağır yıkımlı depremler olabilir. Bu çerçevede binaların durumlarını analiz ediyoruz. Bunun yanında İç Anadolu Bölgesinde en fazla obruk Konya'da görülüyor. Obrukları da bir doğal afet kabul edip alan tarama çalışmaları yapıyoruz.”

AMAÇ, CAN VE MAL KAYIPLARINI ÖNLEMEK

Tatbikatta sunum gerçekleştiren Afet ve Acil Yönetim Merkezi Şube Müdürü Halil İbrahim Çiçekdağı, “Konya Afet Müdahale planı afet ve acil durumlara müdahalede ihtiyaç duyulacak tüm güç ve kaynakları yerel düzeyde planlanarak bu güç ve kaynakların yerel düzeyde planlamak, bu güç ve kaynakların bölgesinde hızlı ve etkin bir şekilde ulaştırılmasını sağlamalıyız. Tatbikatların asıl amacı yardımlaşmayı sivil toplum kuruluşları ile ortak bir şekilde hareket edebilme kapasitesine artırmak amaçlanmaktadır. Afetlerde en çok dikkat edilmesi gereken huşuların başında kaynakların doğru kullanılması ve iletişimin çok iyi olması gerekmektedir. Türkiye Afetlere müdahale gurubunda 26 çalışma grubu var bu gurupların ana çözüm ortakları da tatbikatımıza katılım gösterdiler bu grupların birbirleri ile ortak çalışmalarını kaynak ve imkânlarını doğru kullanımını sağlamak istiyoruz. Türkiye afet planı kapsamında dört ayrı servis olarak ayrılmış durumlarda. Bunlar operasyon servisi bilgi planlama lojistik bakım ve finans idari işler olarak ayrılmış durumda olduğunu söyledi.

SAİT ÇELİK

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri