Konya'da kuralık ciddi ekonomik ve ekolojik sonuçlar doğuruyor. Tarımsal üretimle ön plana çıkan ilde kuraklıkla mücadele edilmesi gerekiyor. Mısır gibi çok su tüketen bitkilerin ekiminin yasaklanmasına kadar birçok öneri zaman zaman sunuluyor. 2024 yılında Konya Ovası'ndaki su kaynaklarının azalması ve iklim değişikliğinin etkisiyle zor bir dönemden geçiliyor.
Söz konusu durum ölçüm verilerine de yansıdı. Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (KOSKİ) Altınapa Barajı'nda düzenli olarak ölçüm yapıyor.
2023 yılında yapılan ölçüm
Geçtiğimiz yıl Kasım ayında barajda 18 milyon metreküp su varken, şimdilerde su miktarının 5 milyon metreküpe kadar gerilediği görülüyor.
Yani son 1 yılda Konya'nın 13 milyon metreküp suyu buhar oldu.
Konya'da su krizi devam ederse yaşanacak sorunlar şöyle sıralanıyor:
1. Tarımsal Üretimde Verim Düşüşü
Konya Ovası'ndaki kuraklık, özellikle sulama suyu eksikliği nedeniyle tarımsal üretimde ciddi verim kayıplarına yol açmaya devam edecek.
2. Tarım Arazilerinin Kuruması ve Göç
Konya'da kuraklık nedeniyle tarlalar kuruyor ve tarıma dayalı iş gücü kaybı artıyor. Tarım alanındaki zorluklar, bölgedeki bazı çiftçileri ekonomik zorluklar nedeniyle başka iş imkanlarına yönelmeye zorluyor. Ayrıca, bazı köylerden büyük şehirlere göç de hız kazanıyor.
3. Kuraklığın Uzun Vadeli Etkileri ve Çözüm Yolları
Konya’daki sulama sistemlerinin yenilenmesi, suyun daha verimli kullanılmasını sağlayacak modern sulama tekniklerinin benimsenmesi gerektiği söyleniyor. Ayrıca, yağmur suyu toplama sistemlerinin kurulması ve yer altı su kaynaklarının daha dikkatli bir şekilde yönetilmesi önem arz ediyor.