"Konya'mızın iklim değişikliğiyle mücadelesine katkı sağlayacağız"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Bugün 81 ilimizde ve Konya'da, 5 metreye kadar mesafeleri ölçebilen 3 boyutlu yazılımla, hava kirliliğine neden olan noktaları anlık tespit ediyoruz, ona göre harekete geçiyoruz" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, biri dizi ziyaretler ve açılışlara katılmak için Konya’ya geldi. Konya Sanayi Odası’nda düzenlenen Avrupa Yeşil Mutabakatı Web Semineri'ne katılan Bakan Kurum daha sonra Tarihi Kent Merkezi Hava Kalitesi İyileştirme Projesi Başlangıç programına, Çevre Projeleri Tanıtım Programına ve Meram Yeniyol Evliya Çelebi Parkı’nda düzenlenen Bisiklet Etkinliğine katıldı.

KONYA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDEN OLUMSUZ ETKİLENDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum. Konya'da geçmişte 20-30 metreden çıkan suyun, şimdi 250 metrelere kadar inilmesine rağmen zor bulunduğunu belirterek, "Karapınar'da obrukların sayısı 600'ü geçmiş durumda. 'Dünyanın nazar boncuğu' olarak bilinen Meke Gölü kurudu, şimdi onu tekrar canlandırmak için seferber olmuş durumdayız." dedi. Kurum, Konya Sanayi Odası'ndan katıldığı Avrupa Yeşil Mutabakatı Web Semineri'nde Konya'nın iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini çok derinden hisseden şehirlerden biri olduğunu söyledi. Türkiye'nin farklı bölgelerinde afetler yaşandığına dikkati çeken Kurum, şunları kaydetti:"Konya'mızda, geçmişte 20-30 metreden çıkan su, şimdi 250 metrelere kadar inilmesine rağmen zor bulunuyor. Karapınar'da obrukların sayısı 600'ü geçmiş durumda. 'Dünyanın nazar boncuğu' olarak bilinen Meke Gölü kurudu, şimdi onu tekrar canlandırmak için seferber olmuş durumdayız. Ülkemizin her yerinde, aşırı hava olayları nedeniyle, sel, heyelan, hortum, kuraklık gibi şiddeti sürekli artan afetler yaşıyoruz. Bu afetlerde canlarımızı kaybediyoruz." Dünyada da kutuplarda buzulların eridiğini, ülke büyüklüğünde orman yangınları olduğunu anlatan Kurum, bulaşıcı hastalıkların da insanlığın en büyük tehdidi olduğunu vurguladı. İklim değişikliği meselesine olan ilginin arttığını ifade eden Kurum, şöyle devam etti: "İklim değişikliği artık, mimari ve mühendislik anlayışlarını, şehirlerimizi etkileyen bir fenomendir. Modern dönemde geliştirdiğimiz bütün paradigmaları yerle bir etmektedir. BM, Avrupa Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı gibi uluslararası yapılar, dünyaya her gün yeni teklifler sunmakta, tüm coğrafyaları etkileyecek yeni kararlar almaktadır. İşte bugünkü gündemimiz olan Avrupa Yeşil Mutabakatı da dünyaya sunulan yeni bir tekliftir. Ülkelerin gündemine oturmuştur."

1. ETAP İÇİN BİSMİLLAH DENİLDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Bugün 81 ilimizde ve Konya'da, 5 metreye kadar mesafeleri ölçebilen 3 boyutlu yazılımla, hava kirliliğine neden olan noktaları anlık tespit ediyoruz, ona göre harekete geçiyoruz. Türkiye'de kirletici vasfı yüksek olan 300'den fazla sanayi tesisinin 686 bacasını ekiplerimiz sürekli takip ediyor." dedi. Kurum, Mevlana Kent Meydanı'nda düzenlenen "Konya Tarihi Kent Merkezi ve Mevlana Bölgesi Hava Kalitesinin İyileştirilmesi Projesi" programında, Çevre Haftası'nda yeni çevre projeleriyle, yeşil yatırımlarla geldikleri Konya'da çok özel bir günü yaşadıklarını söyledi. Çevreye saygılı şehirler hedefiyle Türkiye'nin her tarafında gerçekleştirdikleri yeşil yatırımların bir yenisini daha Konya'da başlattıklarını dile getiren Kurum, "Konya Tarihi Kent Merkezi Hava Kalitesi İyileştirme Projesi'nin 1. Etabı için 'Ya Allah Bismillah' diyoruz. Konya'mızın çehresini değiştirecek, güzelliğine güzellik katacak tüm bu projelerimiz, Konya'mız için, kıymetli hemşerilerimiz için hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu.

1106 KONUTUMUZUN DOĞAL GAZ DÖNÜŞÜMÜNÜ YAPMA KARARINI ALDIK

Kurum, Konya'nın hava kalitesini iyileştirecek, daha temiz havaya sahip olmasını sağlayacak bir projeyi daha hayata geçirmenin heyecanını yaşadıklarını ifade ederek, Konya tarihi kent merkezinde özellikle kış aylarında, kömür kullanımına bağlı olarak yoğun bir hava kirliliği olduğunu hatırlattı. Bu sorunu çözmek için Konya Büyükşehir Belediyesi ile çalışma yürüttüklerini anlatan Kurum, şunları kaydetti: "Şehrimizin tarihi ve kültürel açıdan önemli olan şehir merkezindeki 4 kilometrekarelik alanda bulunan 1106 konutumuzun doğal gaz dönüşümünü yapma kararını aldık. 4 etapta yürüteceğimiz projenin fizibilite çalışmalarını tamamladık. Yatırım maliyeti 15 milyon lira olan projemizin, her ay bir etabını bitirmek suretiyle tüm konutlarımızın doğal gaz dönüşümünü en geç ekim ayında tamamlayacağız."

"İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELEYE KATKI SAĞLAYACAĞIZ"

Kurum, bu projeyle Konya tarihi şehir merkezi ve Mevlana bölgesinde hava kirliliğinin sona ereceğini vurguladı. Projeyle Konya Temiz Hava Eylem Planı'nın uygulanmasına da katkı sunacaklarını dile getiren Kurum, şöyle devam etti: "Konya genelinde katı yakıt kullanan konut ve ticari alanların doğal gaza dönüşümünü hızlandıracağız. Katı yakıtlardan kaynaklanan hava kirletici emisyonları azaltacağız. Konya'mızın iklim değişikliğiyle mücadelesine katkı sağlayacağız. En önemlisi de Konyalı hemşerilerimizin sağlığını, sıhhatini koruyacağız." Kurum, 2002 yılında sadece 8 olan hava kalitesi izleme istasyonu sayısının 45 kat arttırılarak, 355'e çıkarıldığını vurguladı. Hava kalitesi istasyonlarının kirliliği anlık olarak takip ettiğini, ölçtüğünü ve sınıflandırdığını anlatan Kurum, şöyle devam etti: "Ekiplerimiz hemen bölgeye ulaşıyor, müdahale ediyor. Türkiye'nin en büyük şehirlerinden biri olan Konya'mızda, doğal gaz kullanımı sanayide 2003'te başladı, konutlarda 2004 yılında başladı. Hemşerilerimizin büyük çoğunluğu bugün evlerinde, iş yerlerinde doğal gaz kullanıyor. Fakat buna rağmen, özellikle Konya şehir merkezinde, hava kirliliği problemleriyle zaman zaman karşı karşıya kalıyoruz. Bilhassa sonbahar ve kış aylarında sıkça havada tabakalaşma görüyoruz. Konya'mızı, şehrin genelini kapsayacak şekilde merkez, Erenköy, Selçuklu, Meram, Karatay, Ereğli ve Sarayönü'nde bulunan 10 izleme istasyonumuzdan 7/24 olarak takip ediyoruz. Bugün 81 ilimizde ve Konya'da, 5 metreye kadar mesafeleri ölçebilen 3 boyutlu yazılımla, hava kirliliğine neden olan noktaları anlık tespit ediyoruz, ona göre harekete geçiyoruz. Türkiye'de kirletici vasfı yüksek olan 300'den fazla sanayi tesisinin 686 bacasını ekiplerimiz sürekli takip ediyor."

ÇEVRESEL BASKILARI BERTARAF ETMELİYİZ

Konya Valisi Vahdettin Özkan, dünyanın taşınamaz bir çevresel baskıyla karşı karşıya olduğunu ifade ederek, “Bu baskıları bertaraf etmek için tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük bir hassasiyet var. Çevresel değerlerin muhafazası yönünde devletimiz özellikle Cumhurbaşkanımızın güçlü iradesiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın belirlediği perspektif doğrultusunda ayrıca bütün belediyelerimizin çevresel değerleri muhafazaya yönelik stratejinin altını doldurmaya yönelik faaliyetleri takdire şayandır. Bu yönüyle Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız başta olmak üzere bütün belediyelerimizin çevresel değerleri koruyarak gelecek nesillere aktarma yönündeki çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum.” dedi.

BU PROJE DÜNYANIN HER YERİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR MODEL OLUŞTURUYOR

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, “Avrupa Birliği olarak Konya Büyükşehir Belediyesi’ni çevre faaliyetlerinde desteklemekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Böylelikle daha temiz hava başarılabilir. Çünkü temiz hava meselesini biz de umursuyoruz. Bugün başlatılan projenin ne kadar önemli olduğunun da farkındayız. Bu proje bizim için çok önemli. Çünkü sadece Türkiye için değil, dünyanın her yeri için çok önemli bir model oluşturuyor” açıklamalarında bulundu. Kurum, 81 ilin tamamında hayata geçirilen Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi ile egzoz muayenesi yaptırılmayan araçların trafikte otomatik olarak tespit edildiğini belirtti. Konuşmaların ardından Bakan Kurum ile Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Konya Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Konya Milletvekili Selman Özboyacı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, projenin 1. etabını butona basarak başlattı.

YEŞİL ALAN EKMEK VE SU GİBİ İHTİYAÇ

Çevre Projeleri Lansman Programında da düşüncelerini ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, son olarak şunları söyledi: “Çevre koruma ve iklim değişikliğine karşı mücadeleye farklı farklı projelerle aralıksız devam ediyoruz. Salgın döneminde gördük ki, yeşil alan ekmek ve su gibi ihtiyaç. Konya'da da yeşil alanı artıracağız. Konya, bisikletin başkentidir. Şehirde bisiklet ağı genişletiliyor. Yatırımlarımız devam ediyor.”

BAKANLIK İLE ÇOK SAYIDA PROJE YÜRÜTÜYORUZ

Çevre Projeleri Lansman Programında konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise şunları söyledi: “Çevre ve doğa, yarınlara miras bırakacağımız bir mücevherdir. 21. yüzyılın en büyük tehdidi, iklim değişikliği ve küresel ısınmadır. Bu iki tehdidin olumsuz sonuçlarını en aza indirmek için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Sayın Bakanımız Murat Kurum bey ile birlikte yürüttüğümüz çok sayıda çevre projesi var. Ayrıca Türkiye'de bisiklet denince akla ilk Konya gelir. Konya'da bisiklet kullanımını teşvik ediyoruz. Şehrimizde neredeyse her evde bir bisiklet var. Konya'daki bisiklet ağını daha da genişleteceğiz.”

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri