Konyalılar kuruyemiş yiyemiyor! Antep fıstığı 600 liraya satılıyor

Konya’da fındık, badem ve kaju 400 liraya yükseldi. Antep fıstığının kilosu 600 lira ile rekor kırdı. Kuruyemişçi Fatih Öztorun, Konyalıların artık eskisi gibi çerez alamadığın belirtti

Türkiye’de her geçen gün onlarca ürüne zam geliyor. Önceki yıllarda herkesin tükettiği kuruyemiş artık lüks oldu. Tüm kuruyemiş çeşitlerine zam geldiğini belirten Fatih Öztorun, Konyalıların çerez tüketmediğini kaydetti.

ZAMLARI TAKİP ETMİYORUZ

Artan fiyatların, kuruyemiş satışlarını ve tüketim miktarını olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Öztorun, endüstriyel tarafta da bunun hissedildiğini söyledi. Öztorun, vatandaşın normalde Antep fıstıklı baklavayı daha çok tercih etmesine karşın artan fiyatlardan dolayı zorunlu olarak cevizli baklavaya yöneldiğini dile getirdi. Kuruyemiş çeşitlerine zam geldiğini belirten Öztorun, “Antep fıstığı 550 ile 600 bandında değişkenlik gösteriyor. Antep fıstığının kilosu 600 liradan satışa sunuluyor. Esnaf arkadaşlarımız bu fiyatlar yüzünden ekonomik sorun yaşıyor Ürünlere o kadar zam geliyor ki artık takip etmiyoruz. Fındık 400 lira, ayçekirdeği 110 liraya satışa sunuluyor. Badem 400 lira. Kaju 400 lira. Sarı leblebi 140 lira. Bütün ürünlerimize zam geldi. Böyle giderse zam gelmeye devam edecek. Ne hikmetse depolarda duran Antepfıstığı 1 ayda 550-600 TL bandına taşındı. Bu durum esnafımızı zor duruma düşürdü. Zaten maliyetler sürekli artıyor ama bu son zamma anlam veremedik” diye konuştu.

GRAM DEĞİL 20, 30 LİRALIK İSTİYORLAR

Rakamlar arttıkça satış miktarlarının da çok düştüğünü belirten Öztorun, “Geçen sene müşteriler alımlarında kilo, pahalılarda ise gram belirtiyorlardı. Ancak yılın yarısından itibaren bu alımları rakamsal olarak söylenmeye başlandı. Parasal durumlarına göre 20, 30 veya 50 liralık şeklinde veya göz kararıyla tartılırken yeter diyerek ürün almaya başladılar.” açıklamasında bulundu.


Önceki yıllarda en çok satış yapılan çeşitlerin lüks kuruyemiş kategorisine giren, Antep fıstığı, badem, kaju fıstığı gibi ürünler olduğunu hatırlatan Öztorun, “Bu ürünlerin karışımını tüketiciler daha çok tercih ediyordu. Ama satın alma gücünün azalması ve hayat pahalılığı sonucu leblebi, çekirdek daha çok satılıyor” ifadelerini kullandı.

ALİ GÖZEN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (9)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri