Konya’nın vazgeçilmez geleneklerinden 'Şivlilik' heyecanı başladı. Her yıl üç ayların başladığı ilk günlerde Konya’nın cadde ve sokaklarında, 'Şivlilik' sesleri yankılanıyor. Şivlilik etkinliğinde Konya’da Regaip Kandili sabahı çocuklara şekerleme ve çikolata dağıtılıyor Konya’da yüzyıllardır sürdürülen ve şehirde ayrı bir heyecan oluşturan “Şivlilik” geleneği, bu yıl da coşkuyla bütün şehirde kutlanmaya hazırlanıyor. Bedesten Çarşısında şivlilik hareketliliği başladı. Şivlilik için şeker satışlarının başladığını dile getiren Bedesten Çarşısı esnafından Arif Altınok, şivliliğin coşkuyla kutlanacağını söyledi.
ŞİVLİLİK COŞKUYLA KUTLANACAK
Esnaf Arif Altınok, Şivlilik geleneğinin unutulmaması gerektiğini belirterek, Konya’nın kendisine özgü çok sayıda geleneği olduğunu dile getirdi. Altınok, “Her yıl olduğu gibi Şivlilik coşkuyla kutlanmaya hazırlanıyor. Çocukların gözlerinden mutlulukları şimdiden okunuyor. Şeker satışlarımız şimdiden başladı. Ama Konyalılar genelde bir gün önceden alışverişlerini yaparlar. Son gün daha yoğun olacağını biliyorum. Şivlilik asla unutulmaması gereken bir gelenek. Bazı söylemler var unutulacak gibi. Ama unutulmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Sadece çocukların yüzlerindeki gülümseme için bile bu gelenek devam ettirilebilir. Türkiye’de sadece Konya’ya özgü bir gelenek olduğu için özel bir anlamı ve bereketi var. Konya’yı şimdiden heyecan sardı. Bedesten Çarşısı Şivlilik gününde çok dolu oluyor. Konyalıların geleneklerine her yıl sahip çıkması çok güzel bir duygu. Bu yıl da aynı coşkuyla kutlanacağını inanıyorum” diye konuştu.
VATANDAŞLAR GÜÇLÜ DESTEK VERMELİ
Şivlilik geleneğinin her zaman devam edeceğini vurgulayan Altınok, bu geleneğinin sadece Konya’ya has bir gelenek olduğunu ifade etti. Altınok, “Konya’mıza has olan Şivlilik geleneği inşallah diğer illerimize de yayılır. Çünkü Şivlilik güzel bir âdetimiz. Konya’ya has olan Şivlilik geleneğinin devam etmesi için Konya’da yaşayan vatandaşlarımız güçlü destek vermeli. Bu gelenek dedeler, babaanneler ve ananeler tarafından yeni nesile anlatılmalı. Bizim çocukluğumuzda kutlanan şivlilik, bu dönemde ise kutlanmaya devam ediyor. Hiçbir değişkenlik görmüyorum. Aynı heyecan, aynı duyguyla her zaman yaşayacağını biliyorum. Konyamız her zaman şivlilike sahip çıkmak için özen gösterirler. Şivlilik bin yılı aşan bir gelenektir, Türklerdeki en önemli yapılanmalardan biri de teşkilatlanma, birlik ve beraberlik amaçlı Toylardır. Günümüzdeki resmi bayramlar geçmişte olmadığı için, Şivlilik, Nevruz, Hıdırellez gibi etkinlikler Türklerin düğünüdür. Yine bu etkinlikler ile kültür şöleni yaşanıyordu. Bu geleneklerde amaç hem çocuklar arasında hem de yetişkinler arasında birlik ve beraberliğin sağlanmasıdır. Şivlilik Konya’da hicri takvime göre üç ayların başlangıcı olan Recep ayının ilk perşembesini cumaya bağlayan gecede ve Regaip Kandili sabahı çocuklarca yapılan kandil kutlama geleneğidir. Bu gelenek her zaman var olacaktır” dedi.
KONYALILAR KÜLTÜR ŞÖLENİNE HAZIR
Önceki yıllarda kuruyemişin de Şivlilik geleneğinde dağıtıldığını söyleyen Bedesten Çarşısı esnafından Altınok, şunları söyledi: “38 yaşındayım, bizim zamanımızda kuruyemiş de verilirdi. Şu an pek verilmez. Konyalıların biraz kolaya kaçtığını belirtebilirim. Paketlerde satılan şekerler daha sağlıklı oluyor. Şu anda fiyatlar 80 liradan başlayarak 180 liraya kadar çıkabiliyor. Genelde tek tek satılır. Tek olarak almak daha masraflı olabiliyor. İşlerimizde yeni başladı. Geçen yıla oranla fiyatlar yükseldi. Ama her şeye rağmen Konyalılar şivlilik geleneğini kutlamaktan geti durmuyor. Pandemide Şivlilik kutlamaları sekteye uğramıştı. Artık böyle bir sorunun da olacağını sanmıyorum. Bizler şivlilike hazırız, Konyalılar hazır dört gözle bekliyoruz.”
ALİ GÖZEN