Konyalılar hayat pahalılığından dolayı sağlıklı beslenemiyor!

Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hulusi Ada, “İnsanımız sağlıklı beslenemiyor, sadece karnını doyurmanın mücadelesini veriyor” dedi

Ekonomik daralmadan dolayı, vatandaşın tüketim alışkanlığı değişti. Birçok Konyalı, hayat pahalılığı gerekçesiyle protein odaklı beslenemiyor. Et, balık, süt, peynir, tereyağı, yumurta gibi protein ağırlıklı besinler, pahalı olduğu için eskisi gibi alınamıyor. Vatandaş, fiyat artışlarından ötürü ucuz ürünlere yönelirken, gıda mühendisleri hileli ürün satışının artırdığını belirtiyor. Birçok insan, özellikle çocuklar ve yaşlılar dengeli ve sağlıklı beslenemediği için sürekli hasta oluyor. Faturaların yüksek geldiği bu günlerde, masraf arttığı için vatandaş kaliteli besinden iyice kıstı.

İNSANIMIZ PROTEİNLİ BESLENEMİYOR!

Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hulusi Ada, ekonomik şartlardan, yüksek enflasyondan ve hayat pahalılığından dolayı gıda fiyatlarının yükseldiğine dikkat çekti. Bununla birlikte insanların tüketim alışkanlıklarının değiştiğini ifade eden Başkan Ada, “İnsanlar bugün sağlıklı beslenmekten ziyade, sadece karnını doyurabilmenin mücadelesini veriyor” dedi. Bebeklerin, çocukların gelişimi, yaşlıların ise konforlu bir yaşam sürmesi için protein ağırlıklı beslenmesi gerektiğini dile getiren Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hulusi Ada, bir koli yumurtanın fiyatının 115 lira olduğunu, bu şartlarda yumurta tüketiminin bile zorlu olduğunu söyledi. Ada, daha sonra şunları kaydetti: “Özellikle geleceğimiz olan çocuklarımızın protein alması gerekir. Süt içmesi, yumurta ve peynir tüketmesi gerekir. Şartlar ortada. İnsanların beslenme düzeni gerçekten bozuldu. Et tüketmek lazım. En ucuz etin kilogram fiyatı 400 TL. Balık tüketmek lazım, fiyatlar çok yüksek. Yeteri kadar dengeli beslenilmediği zaman, insanın vücut direnci düşüyor. Vatandaş, daha çabuk hastalanıyor. Çocuklarımızda gelişim bozuklukları ortaya çıkıyor.”

FİYATLAR YÜKSELDİ HİLELİ ÜRÜNLERİN SATIŞI ARTTI!

“Fiyatların yüksekliğinden dolayı hileli ürünlerin satışı arttı” diyen Başkan Ada ayrıca “Pahalı olduğu için insanlar ucuz ürüne yöneliyorlar. Fiyat düşük olunca ürün insanlara daha cazip geliyor. Tereyağının içine margarin katılıyor ve tereyağı diye satılıyor. Birçok insan tereyağı alamaz duruma geldi. Margarin tüketiliyor. İnsanlar mecbur kalıyor. Hiç yememektense, margarin yerim düşüncesi içine giriyor vatandaş. Bu da insanların sağlıklı beslenmekten ziyade, karnını doyurma meselesinin gerçekliğini gözler önüne seriyor. Bugün insanlarımız ekonomik şartlardan ötürü beslenmeyi ikinci plana atmak zorunda kaldı” şeklinde konuştu.

EMEKLİLER HASTANELİK OLDU: BAĞIŞIKLIKLARI DÜŞMÜŞ!

Türkiye Emekliler Derneği Konya Şube Başkanı Gülhan Çağlar, emeklilerin durumunun içler acısı olduğunu söyledi. Sefilliğin son perdesini yaşadıklarını aktaran Çağlar, doktora giden birçok emekli arkadaşının yetersiz beslenmeden ötürü bağışıklık sisteminin düştüğünü vurguladı.

Emeklilerin yüzde 80'inin dengeli beslenemediğinin altını çizen Çağlar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sütün litresi 22 lira. Peynirin kilogram fiyatı 300 lira. Et 400 lira. Gidin emeklilere 'Haftada kaç kez balık tüketebiliyorsunuz' diye sorun. Alacağınız cevap 'Hiç' olacak. Emekliler balığı sadece vitrinde görüyor. Bu durum içimizi yakıyor. Açlık sınırının çok çok altındayız. Dengeli beslenmek için maaşımızın en az 20 bin TL olması gerekir. İnsanların nefes alması kadar dengeli beslenmek de çok önemli. Emeklilerin yüzde 80'i dengeli beslenemiyor. Kış geldi, masraflar arttı, faturalar kabardı. Bu durum, beslenmeden daha çok kısacağız anlamını taşıyor. Allah, bize sabır versin.”

PROTEİNLİ BESLENİLMEZSE SAĞLIK SORUNLARI ORTAYA ÇIKAR!

Diyetisyen Uğur Arslanbay ise şunları dile getirdi: “Her bireyin vücut sağlığı içi alması gereken protein, yağ ve karbonhidrat miktarı vardır. Çocuklarda kas gelişimi hızlıdır. Bunun için bol proteinli beslenmesi gerekir. Bu proteinin de hayvansal gıdalardan sağlanması daha büyük önem taşır.

Proteinli beslenmek, bağışıklığı güçlendirir, mental gelişimi sağlar. Bununla birlikte vitamin ve mineral açısından faydalı olan meyvelerin de bol bol tüketilmesi lazımdır. Protein azlığı, çocukta büyüme geriliğine yol açar. Beyin gelişimi açısından çeşitli sorunlar ortaya çıkar. Bununla birlikte psikolojik sorunlar görülür. Bağışıklık sistemi zayıflar. Bu da çok sık hastalanmaya davetiye çıkarır. Bunun için dengeli ve proteinli beslenmek gerek. Biyoyararlılığı fazla olan hayvansal gıdalardan tüketmek gerekir. Çeşitli meyvelerin tüketilmesi de vücuda katkı sağlar.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (9)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri