Konyalılar ev sahibi olamıyor! Şehirde yeni konutlar üretilmiyor

İnşaat sektöründeki keyfi zamların konut fiyatlarına doğrudan yansıdığı ifade eden İMKON Denetim Kurulu Üyesi Şaban Topal, “İnsanlar ev alamayacak duruma geldi. Sektörde zam furyası var. Bir türlü bu artışları durduramadılar” dedi

Son 1 hafta içinde Konya'da inşaat sektöründe hareketlilik başladı. Bu hareketlilik daha çok yapımı devam eden projelerde oluyor. Şehirde eskisi gibi yeni konut projeleri üretilmiyor. Arsa fiyatları, beton ve çimento girdileri başta olmak üzere, birçok kalemdeki fiyat artışları, konut fiyatlarına da yansıyor. Konyalılar için ev alabilmek artık rüyadan öteye gidemiyor. Çalışarak ev almak, Konyalı için artık imkânsız hale gelirken, biraz birikimi olanlar da piyasadaki belirsizlik ve fiyatlardaki dengesizlikten ötürü ev sahibi olamıyor.

KONYA'DA UCUZ SATILIK EV KALMADI!

Konya'da neredeyse 2,5 milyon liradan daha ucuza ev kalmadı. Bu fiyata satılan evlerin büyük çoğunluğunun ise 15-20 yıllık binalar olduğu biliniyor. Ulaşımı kolay olmayan, genellikle zemin kattaki daireler bu fiyattan satışa çıkarılıyor. Asgari ücretle çalışan bir kişinin veya 10 bin TL emekli maaşı alan bir emeklinin, bu fiyatlara ev alabilmesi mümkün olmuyor. Yeni yapılan konutlar için de genelde en az 500-600 bin TL peşinat, aylık 40-50 bin TL arasında ise taksit isteniyor. Ev sahibi olabilmek için artık birikim de iş görmüyor.

KONUTTA YENİ PROJE ARTIK ÇOK AZ!

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Denetim Kurulu Üyesi Şaban Topal, inşaat ve konut sektörüyle ilgili Merhaba Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundu. Topal, son 1 haftadır sektörde bir hareketlilik yaşandığına dikkat çekti. Yeni daire yapımının azaldığını işaret eden Topal, “Başlanıp, bitirilmemiş binalar yükseliyor. Yeni daire yapımı az. Ruhsat az alınıyor” dedi. Yapılan binaların da Konya'nın talebini karşılayamacak oranda olduğunu ifade eden İMKON Denetim Kurulu Üyesi Şaban Topal, “Arsa fiyatları son 2 aydan bu yana talep azlığından dolayı düşse de fiyatları çok yükseldi. Sektörde eleman sıkıntısı devam ediyor” şeklinde konuştu.

İNSANLAR EV ALAMAYACAK DURUMA GELDİ

“Malzeme fiyatlarında bir istikrar yok” diyen Topal, ayrıca şunları kaydetti: “Çimentoda kartel var. Bunlara müdahale edilmesi gerekir. Biz, yetkililere bu konudaki beklentilerimizi söyledik ancak hala bir baskı yok. Ne oldu? Çimentoya yine zam yaptılar. Bir torba çimento 100 liradan, 150-160 liraya yükseldi. Kısa süre içinde oldu bu artış. Kafalarına göre, keyfi olarak fiyat artışı yapıyorlar. Çimentoya gelen her zam, diğer ürünlere yine zam olarak yansıyor. Betona yine zam geldi. 1 metreküp betonun fiyatı şu an 2 bin 100 TL civarında. Sektörde zam furyası var. Bir türlü bu artışları durduramadılar. İnşaat maliyetleri belli, işçilik ücretleri ortada. Bunların her biri konut fiyatlarına zam olarak yansıyor. Konuta ulaşım zorlaşıyor. İnsanlar ev alamayacak duruma geldi.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (5)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri