Konyalılar eskisi kadar kışlık sos yapmıyor! İşte nedeni

Konyalıların eskisi kadar kışlık sos yapmadığını açıklayan Melike Hatun Çarşısı (Kadınlar Pazarı) esnafı, vatandaşın neden bu kararı aldığını duyurdu.

Konya'da yaşayan vatandaşlar sonbaharın yaklaşmasıyla birlikte kışlık hazırlıklarına başladı. Kış hazırlıklarının başında mutfak kültürünün parçası olan kışlık salça ve soslar geliyor. Kışa hazırlık ayı olan Eylül ayında evlerde turşu, salça ve reçel hazırlıkları devam ediyor.
Hal fiyatlarının pazar ve marketlere göre daha uygun olması, vatandaşları hale yönlendiriyor. Organik kışlık sos yapımı için yoğun mesai harcayan maharetli eller, toplanan domatesleri temizleyip robotta çekip, odun ateşinde pişirmeye bırakıyor. Büyük tencerelerde odun ateşinde kaynatılarak koyulaşan domates, kışlık sosa dönüştükten sonra kavanozlarda saklanıyor. Kış mevsimi için kiler gibi serin yerlerde muhafaza edilen soslar daha sonra çeşitli yemek ve kahvaltılarda kullanılıyor. Biber salçası yapmak için, biber tezgâhlarını gezen vatandaşlar, bütçesine uygun tezgâhlardan alışverişini yapıyor.

10 yıl aşkın süredir Melike Hatun Çarşısı’nda (Kadınlar Pazarı) pazarcılık yaptığını belirten Ramazan Alkan satışların geçen yıllara göre daha yavaş ilerlediğini söyledi. Alkan, “Kapya biberlerin fiyatları 20 ile 30 lira arasında değişiyor. Vatandaşların ilgisi geçen yıllara göre biraz daha az. Herkes daha az ürün alarak geçimini sağlamaya çalışıyor” dedi.

VATANDAŞLARIN İLGİSİ DAHA AZ

Geçtiğimiz yıllarda kış hazırlıkları için pazarın daha yoğun olduğunu belirten Alkan şunları söyledi: “Vatandaşlar genelde bu aylarda pazarda kışa hazırlık için çok alışveriş yaparlardı. Pazarda güzel bir hareketlilik olurdu. Bazen müşterilerimize domates, biber yetiştiremezdik. Bu yıl vatandaşların ilgisi daha az. Eskisi kadar kışlık salça, acı sos yapılmıyor. Vatandaşlar fiyatları biraz pahalı buluyorlar. Kışa hazırlıkları yerine kışında az az alır yeriz diyorlar. Ama az da olsa pazarda bir hareketlilik var az da olsa satış yapıyoruz. Vatandaşlar fiyatların biraz daha düşmesini bekliyor. İlerleyin günlerde satışların biraz daha hızlanacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı

EN ÇOK BURSA DOMATESİ TERCİH EDİLİYOR

Uzun yıllardır Melike Hatun çarşısında esnaflık yapan Ramazan Türkmen ise Pazar da satışların yavaş ilerlediğini belirtti. Türkmen, “Kış hazırlıkları için alışveriş yapmak isteyen vatandaşlar yavaş yavaş pazara hareketlik kattı. Geçen yıllara göre biraz daha zayıf ilerlese de şükür satış yapıyoruz. Vatandaşlar genelde fiyatların düşmesini bekliyor. Ancak şu an için fiyatların düşmesini beklemiyoruz. Havalar artık yavaş yavaş soğumaya başladı. Fiyatların düşmesi zor görünüyor” dedi. Kışlık hazırlık için vatandaşların an çok Bursa domatesini tercih ettiğini belirten Türkmen sözlerini şöyle tamamladı: “Şu an pazarda en çok bursa domatesi satılıyor. Kilosu 10 ila 15 lira arasında değişiyor. Kapya biberler 20 ila 25 lira arasında satılıyor. Sarımsak ise 60 ile 90 lira arasında değişiyor. Salça ve acı sos hazırlıkların yanında turşu kurmak isteyen vatandaşlar cin biberi daha çok tercih ediyor. Biber fiyatları da kilosu 10 liradan başlıyor 25 liraya kadar devam ediyor. Şuan pazarın hareketliliği yavaş ama ilerleyen günlerde daha da hareketleneceğini bekliyoruz.”

KIŞLIK ACI SOS NASIL YAPILIR?

Önce domateslerin kabuklarını soyup robotta çekip ve kaynaması için ocağa alınır. Yaklaşık 30-40 dk. Kaynatılır. Kırmızıbiberleri temizleyip robotta çekilir. Daha sonra Yeşilbiberleri ve sarımsakları da robottan geçirilir. Domateslerimiz kaynadıktan sonra biberleri, sarımsakları, tuzu, zeytinyağını ve sirkeyi üzerine dökelim, karıştırılır. Suyunu çekene kadar yaklaşık 25-30 dk daha kaynatılır. Sıcak sıcak kavanozlara boşaltıp ağızlarını temiz kapaklarla sıkıca kapatıp ve ters çevirip, bir gün bekletip serin bir yerde muhafaza edilir
Kışlık Acı Sos Tarifi İçin Malzemeler:
2 kilo domates
Yarım kilo kırmızı kapya biber
100 gram acı süs biberi
150 gram tatlı kıl biber
15 diş sarımsak
Yarım demet maydanoz
1 yemek kaşığı tuz
1 büyük çay bardağı zeytinyağı

SAİT ÇELİK

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri