Konyalılar bu türbenin sırrını bilmiyor! Yüzü görünmeyen çarşaflı kadın rivayeti

Konya’da Sedirler'de bulunan Arap Dede türbesi sırrını korumaya devam ediyor. Kapısı kilitli, içi örümcek ağıyla kaplı, camı çatlamış türbenin geçmişini ise çoğu kimse bilmiyor. Türbe ile ilgili ilginç rivayetler dile getiriliyor.  

Medeniyetlerin beşiği Konya'da birçok evliya ve alimin mezarı bulunuyor. Tarih kokan Konya'da geçmişi bilindiği gibi, eskiye ait bilginin yeterince olmadığı türbeler de bulunuyor.  Bu türbelerden biri de Sedirler'de bulunan Arap Dede türbesi oldu. Kapısı kilitli, içi örümcek ağıyla kaplı, camı çatlamış türbenin geçmişini ne mahalle sakinleri ne de araştırmacılar yeterince bilmiyor. 

TÜRBE HAKKINDA NET BİLGİ YOK!

Konya içinde barındırdığı önemli şahısların ve evliyaların mezarları ile de evliyalar şehri olarak anılıyor. Bu zamana kadar birçok evliyanın, âlimin ve önemli şahsiyetin Konya’da bulanan mezarları, evleri ortaya çıkarılıp ve restore edildi. Ancak Sedirler'de bulunan Arap Dede türbesi hakkında net bir bilgi bulunmuyor. İçinde bulunan tabut ise gizemini korumaya devam ediyor. Yol kenarında ziyarete kapalı olan türbe içeresinde bulunan tabut ise mahalle sakinleri ve esnaf tarafından merak ediliyor. Bölgedeki çoğu esnaf, türbenin kaç yılında yapıldığını, türbedeki zatın yaşamında hangi özelliklerinin olduğunu bilmiyor. Ayrıca internette de türbe ile ilgili bilgi yer almıyor. 

MAHALLE SAKİNİ TARAFINDAN TÜRBENİN DIŞI BOYANDI 

Hz. Mevlâna ile birlikte Sadreddin Konevî, Celâleddin Karatay, Sâhib-i Atâ Fahreddin Ali ve Bedreddin Muslih gibi gönül sultanları ve devlet adamlarının, Selçuklu ’ya başkentlik yapmanın ötesinde bir aşk ve irfan kaynağı, bir ilim ve medeniyet merkezi hâline getirdikleri Konya’da yeni bir türbe tarih sahnesindeki yerini almayı bekliyor. Türbe etrafında bulunan vatandaşlar ise türbenin uzun süredir kapalı olduğunu belirtti. Türbenin çok uzun yıllardır aynı yerde bulunduğu, yakın zaman içirişinde mahalle sakini bir kadın tarafından türbenin dış boyasının yapıldığı belirtildi. 

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin ekipleri de dönem dönem türbenin bakımını yapıyor. 

SIRLI ÇARŞAFLI KADININ ARDINDAN TÜRBENİN ARKASINA MEZAR! 

Hacı Hasan Mahalle Muhtarı Fatih Lamcı, Merhaba Gazetesi'nin sorularını yanıtladı. Lamcı, Arap Dede türbesi ile ilgili kendilerinin de elinde net bir bilginin olmadığını aktardı. Bu türbenin arka tarafında Arap kızı mezarının da olduğunu söyleyen Lamcı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ben, küçüktüm. O dönem mahallede bazı olaylar yaşandı. Çarşaflı, yüzü görünmeyen bir kadının bugün Arap kızı mezarının olduğu yerden Yediler Mezarlığı'na yürüdüğü görülmüş. Zamanla bunu görenlerin de sayısı artmış. Daha sonra mahalleli, oraya bir mezar yaptırmış. Mezarı yaptırdıktan sonra da çarşaflı kadını gören olmamış. İşte o mezar da Arap kızı mezarı. Onunla ilgili de net bir bilgi yok.” 

EMRE ÖZGÜL


 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri