Konyalılar 65 yaş üstüne ulaşımın ücretli olmasını istemiyor

Bir kesim, 65 yaş üstünün ulaşımdan ücretsiz yararlanması gerektiğini söylerken, diğer kesim “Para alınmalı” diyor. Konya'da ise böyle bir meselenin gündemde olmadığı öğrenildi

Emeklilere verilen en önemli haklar arasında yer alan 65 yaş üstüne ücretsiz toplu taşıma hakkı, bazı şehirlerde sona erdi. Özel Halk Otobüsü işleten kişiler, söz konusu uygulamayı sona erdirdiklerini açıkladı. Gözler, belediyelere ait ulaşıma da çevrildi. Bazı vatandaşlar, Konya'da tramvayların ve otobüslerin de 65 yaş üstüne ücretli olmasını talep ediyor. 65 yaş üstü vatandaşlar ise bu talebe karşı çıkarak, “Aldığımız maaş ortada. Böyle bir karar alınmamalı” diyor.

65 YAŞ ÜSTÜ İÇİN “PARA ALINSIN” TALEBİ

Konya'da büyük bir kesim, 65 yaş üstünden az da olsa ulaşım için bir miktar alınması gerektiğini savunuyor. Özellikle üniversitelerin ve okulların açık olduğu dönemlerde toplu taşımanın Konya'da yoğunlaştığını söyleyen vatandaşlar, “65 yaş üstü, ulaşım ücretsiz olduğu için sabahın erken saatlerinde çıkıyorlar, yine mesai çıkışında evlerine dönüyorlar. Sabah ve akşam saatleri, ulaşımın en yoğun olduğu saatler. Bu konuda biraz kolaylık sağlanmalı. Ücret alınmasa da belli saatler aralığında 65 yaş üstüne ücretsiz ulaşım hakkı tanınmalı” diyor.

KONYA'DA ULAŞIM YİNE ÜCRETSİZ OLMALI, ŞARTLAR ORTADA

65 yaş üstü vatandaşlar ise Konya'da ulaşımın yıllardır olduğu gibi yine ücretsiz olmasını istiyor. Emekli maaşlarının düşük olduğunu, hayat pahalılığının arttığını dile getiren 65 yaş üstü vatandaşlar, “Bir de ulaşıma mı para verelim” diyor. Belli saatler aralığında 65 yaş üstüne sınırlama getirilmesi talebinin de sosyal haklara darbe vuracağını belirten 65 yaş üstü “Bu, bize haksızlık olur” diyor.

İLGİLİ KURUMLARIN GÜNDEMİNDE BÖYLE BİR KONU YOK

Bu tartışmalar devam ederken, Konya'da ilgili kurumların masasında ve gündeminde asla böyle bir konunun olmadığı öğrenildi. Bu meselenin de kasıtlı olarak gündeme getirildiği belirtildi. Konya'da 65 yaş üstü vatandaşların dün olduğu gibi yarın da toplu ulaşımdan ücretsiz olarak yararlanmaya devam edeceği bilgisi verildi.

ÜCRETSİZ ULAŞIM EN DOĞAL HAKLARI

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç de konu ile ilgili Merhaba Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundu. Dinç, ücretsiz ulaşımın yaşlılara, engellilere, şehit ve gazi ailelerine verilmiş bir hak olduğunu söyledi. “65 yaş üstü ulaşım ücretli olsun” tartışmalarıyla vatandaş ve hükümetin karşı karşıya getirilmek istendiğine dikkat çeken Başkan Dinç, “65 yaş üstünün en doğal hakkı ulaşımdan ücretsiz yararlanmak” diye konuştu. Dinç, Konya merkezde özel halk otobüslerinin olmadığını, bu sebeple böyle bir konunun Konya gündeminde yer almayacağına dikkat çekti.

65 YAŞ ÜSTÜNE UYARI: İYİ NİYETİ DE SUİSTİMAL ETMEMEK GEREKİR

65 yaş ve üzeri özelinde ulaşım konusunda kendilerine de bazı şikayetlerin geldiğini dile getiren Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Ulaşım ücretsiz diye kahvaltısını erkenden yapıp, şehir turuna çıkan yaşlılarımız var. O saatlerde tramvay da otobüs de çok yoğun oluyor. Yine mesai çıkış saatlerinde de evlerine dönüyor yaşlılarımız. Yani bir kısım büyüğümüz, ulaşım ücretsiz diye dolaşıyor. Dolaşsınlar tabi. Bu konuda bir problem yok ama saatlere biraz dikkat etmemiz gerekir. Vatandaşın hakkını gözetlemek gerekiyor. İyi niyeti de suistimal etmemek gerekir. Biz zaten gereken saygıyı yaşlılarımıza gösteriyoruz. Yoğunluğun fazla olduğu belli saatlerde toplu ulaşımla yolculuk yapmamaya dikkat etmek gerekir. Büyüklerimizden u konuda daha hassas olmasını istiyoruz. Tekrar ifade ediyorum, yaşlı vatandaşlarımızın dikkatli olması gerekir. Uzak yere işe gidenler, gün içinde çok yorulanlar ve öyle evine dönenler var. Onlara da hak vermeliyiz. 65 yaş üstünün yolculuklarını seyrek saatlere bırakması gerekiyor. Kamu hizmetinden hepimiz faydalanacağız ama hassasiyeti de elden bırakmamak lazım. Sabahın erken saatinde hastaneye giden 65 yaş üstü vatandaşa kimse bir şey diyemez ama keyfi olarak şehir turuna da o saatlerde çıkılmamalı.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (16)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri