Konyalı üreticiler prim desteği bekliyor

Mısırın taban fiyatının 5 bin 700 lira olduğu açıklandı. Konya çiftçisi, açıklanan fiyatın beklentilerinin bir tık altında olmasına rağmen kendilerini memnun ettiğini söyleyerek, “Bir de prim desteği bekliyoruz” çağrısı yaptı

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) mısır alım fiyatını destek hariç ton başına 5 bin 700 lira olarak açıkladı. Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Mısır alım fiyatının üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Tarımsal üretimin başkenti Konya'da ise üreticiler genel anlamda fiyattan memnun olduklarını dile getirdi. Ayrıca bu yıl Konya'da mısırda üretim fazlası bekleniyor.

GENEL ANLAMDA ÇİFTÇİ FİYATTAN MEMNUN

Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, beklentilerinin 6 bin 6 bin 500 TL bandında olduğunu söyledi. Açıklanan 5 bin 700 liralık taban fiyatının da çiftçileri genel anlamda mutlu ettiğini dile getiren Başkan Yağız, prim desteği verilmesi durumunda çiftçinin daha fazla üreteceğine dikkat çekti. Yağız, şunları söyledi: “Arpada, buğdayda uygulanan prim desteğinin mısırda da uygulanması gerekir. Ton başına 30 kuruştan az olmamak üzere devletin destek vermesi gerekir. Dünyada mısır fiyatları 320 dolar seviyesinde. Açıklanan fiyat memnun etti. Prim desteği çıkılırsa, önümüzdeki yıllar için de üretime fayda sağlanır. Konya Ovası'nda bu yıl bereket var. 2 buçuk milyon ton üretim fazlası bekleniyor mısırda. Çiftçi için önemli olan bir diğer husus da ofisin alım yapması. Önceki yıllarda alım yapılmadı. Bu yıl muhakkak alım yapılması gerekiyor” dedi.

ALTINEKİN ÜRETİCİSİ PRİM DESTEĞİ BEKLİYOR

Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu da ilçeler arasında mısırın en çok üretildiği yerin Altınekin olduğunu belirtti. Bölge çiftçisinin mısır alım taban fiyatını 14 nem için 6 bin 100 6 bin 200 lira civarında beklediğini aktaran Kağnıcıoğlu, mısırın maliyetli bir bitki olduğunu vurguladı. Başkan Kağnıcıoğlu, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Beklentinin altında bir fiyat açıklansa da bu telafi edilebilir. Üretimin sürdürülebilir olması adına mısıra arpa ve buğdayda olduğu gibi prim desteği verilmesi şart. TMO o zaman alımı daha çok yapar. En az 50 kuruş civarında bir prim desteği bekliyoruz. Çiftçimizin rahatlatılması gerekiyor. İlçemizde 155 bin 517 dekar ekili mısır alanı var. Üretimimiz çok. Prim desteği açıklanırsa, üretimimiz daha da artar. Çiftçimizin beklentisi bu yönde.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri