Konyalı sarraflar ve kuyumcular zarar ediyor! Gerekçesi gurbetçiler

Harman sezonunu istediği gibi geçiremeyen çiftçiler, farklı ülkelerde yaşayıp, tatil için memleketi Konya'ya gelen gurbetçiler, ekonomik kriz nedeniyle bu yıl altına yatırım yapamadı. Şehirde düğünler azaldı

Konya'da sarrafların birçoğu iş yapamamaktan şikayet ediyor. Gurbetçilerden ve çiftçilerden umduğunu bulamayan kuyumcular, satışlarının yüzde 50'den fazla düştüğünü söylüyor. Ekonomik gerekçelerden ötürü Konya'da artık eskisi gibi düğün de yapılmıyor. Altını yatırım aracı olarak gören Konyalılar, ay sonunu getirmenin mücadelesini verirken, eskisi gibi altın alamıyor. Bugün Konya'da en çok gram altın satışı yapılıyor. Aylık geliri iyi olan vatandaşlar da en fazla gram altın alabiliyor.

SARRAFLARIN SATIŞI YÜZDE 50'DEN FAZLA AZALDI!

Göçülü Altın İşletme Sahibi İsmail Karagöz, konu ile ilgili Merhaba Gazetesi'ne konuştu. Önceki yıllarda bu ayda işlerinin çok yoğun olduğunu hatırlatan Karagöz, “Şimdi ise sinek avlıyoruz” dedi. İşlerinde yüzde 50'den fazla düşüş yaşandığına dikkat çeken Karagöz, “Sarraflar, uzun zamandır böyle durgun bir sezon geçirmemişti. 2024 yılının böyle geçeceğini öngörüyoruz. Hareketlilik olmayacak gibi duruyor. Dedim ya, gerçekten bu yıl satış yapmıyoruz, sinek avlıyoruz” şeklinde konuştu.

GURBETÇİLERDEN VE ÇİFTÇİLERDEN BEKLEDİĞİMİZ DÖNÜŞ OLMADI!

Bu yıl Konya'ya yeterince gurbetçi gelmediğini, gelenlerin de Türkiye'yi pahalı bulduğunu dile getiren Karagöz, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Önceden haziran ayının sonundan itibaren Konya'ya gurbetçi akını olurdu. Temmuz ve ağustos ayında şehirde gurbetçi nüfusu artardı. Şimdi öyle değil. Onlar da Türkiye'yi pahalı buldukları için gelmiyorlar eskisi gibi. Kuyumcular dört gözle gurbetçilerin gelmesini beklerdi. O devir de bitti. Ayrıca çiftçiler hasat sezonu istediğini alamadı. Üreticiler, harmanı kaldırır, geleneksel Konya pilavlı düğünler yapardı. O da bitti. Çiftçiler bu yıl sadece borçlarını ödeyebildi, altına yatırım yapamadılar. Düğün dernek de çok azaldı.”

BIRAKIN YATIRIMI İNSANLAR AY SONUNU GETİREMİYOR!

Altının bir yatırım aracı olduğunun altını çizen İsmail Karagöz, ekonomik şartlardan dolayı Konyalıların artık eskisi gibi yatırım yapamadığını ifade etti. Karagöz, şunları kaydetti: “Bırakın yatırım yapmayı, insanlar bugün sadece ay sonunu getirmenin mücadelesini veriyor. Allah aşkına, bu şartlarda vatandaş nasıl altın alsın da yatırım yapsın? Parası olanlar da sadece gram altın alabiliyor. Bugün gram altın 2 bin 600 TL. Çeyrek altın 4 bin 400 TL. Cumhuriyet altını da 17 bin 500 TL.”

KUYUMCULAR ZARAR EDİYOR

Kendilerinin harman sezonunun da temmuz, ağustos ayları olduğunu belirten Göçülü Altın İşletme Sahibi İsmail Karagöz, birçok sarrafın bu ayları beklediğini ancak hayal kırıklığı yaşandığını söyledi. Karagöz, konuşmasını şu cümlelerle noktaladı: “Vatandaşlar, 'iş yapmasa da kuyumculara bir şey olmaz' düşüncesi içinde. Yanılıyorlar. Kuyumcuların da kendine göre giderleri var. Kiralarımız çok yüksek. İşçi çalıştırıyoruz. Gelirlerimiz, giderlerimizi karşılamıyor. Zarar ediyoruz.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (17)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri