Konyalı pancar üreticileri alım fiyatından memnun

2022 yılı pancar alım hasadı Konya’da başladı. Çiftçiler ürettikleri pancarları hasat ederken bu yıl bin 450 lira olarak açıklanan alım fiyatı yüzleri güldürdü. Üreticiler bu yıl pancar hasadı rekoltesinden umutlu 

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi tarafından açıklanan pancar alım fiyatı üreticiyi memnun etti. Yüzde 245 artırılarak 1450 TL/ton olarak belirlenen pancar fiyatı, Konya çiftçisi tarafından olumlu karşılandı. 

BU SEZON FAZLA EKİM OLDU

Pancarını yetiştiren çiftçiler hasada başladı. Bu yıl rekolteden ümitli olan çiftçiler çevre illerden pancar almaya gelen vatandaşların olduğunu belirtti. Üretim kotasını tamamlayan üreticiler ton başına 50 TL kota tamamlama primi alacak. Pancar alım hasadı ile ilgili konuşan Konya Pancar Üreticileri Birliği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, “Çiftçilerimiz bu yıl pancar hasadına başladı. Bu yıl açıklanan alım fiyatlarından çiftçilerimiz oldukça memnun. Tarım Bakanı’mızın açıkladığı fiyat çiftçimizi memnun etmişti. Bu yıl geçen yıllara göre daha fazla ekim oldu. Çiftçimizin beklentisi yüksek, inşallah beklentimizin altında kalmayacaktır” dedi.   

ALIM FİYATINDAN MEMNUNUZ 

Çiftçinin pancar alım fiyatından memnun olduğunu belirten Bestil, “Şeker pancarı alımlarının ton başına bin 400 lira artı 50 lira da kota tamamlama ücreti bugünkü şartlarda gayet iyi. Bin 400 lira fiyat güzel, bunun yanında ortalama 180 lira da polar (şeker oranı) farkı olacaktır. Ton başına 100 lira nakliye desteği veriliyor. Çiftçimiz pancar küspesini satıyor, küspenin fiyatı da 350 liraydı, onu da 450 olarak bekliyoruz. Çiftçiler olarak bu ekler ile birlikte bin 700 TL’ye kadar yükseliyor” diye konuştu. 

ÇEVRE İLLERDEN PANCAR ALMAŞYA GELİYORLAR

Alım fiyatının açıklanmasından sonra birçok çiftçinin pancar ektiğini belirten Bestil, şunları kaydetti: “Geçen yıllara göre bu yıl açıklanmış olan pancar alım fiyatı çiftçilerimizi oldukça memnun etti. Fiyattan memnun olan üreticiler bu yıl pancar ekmeye yöneldi. Pancarda yaşanan rekolte artışından sonra çevre illerden Konya’ya pancar almaya gelen vatandaşlarımız oluyor. Bu yıl inşallah rekolte daha iyi seviyelerde olur.”

DEKAR BAŞINA 8 TON BEKLİYORUZ

Bu yıl pancar hasadının geçmiş yıllara göre daha verimli olduğunu dile getiren KONPADER Başkanı Ahmet Bestil, “Bu yıl rekolteden beklentimiz oldukça yüksek. Çiftçilerimiz ektiklerinin karşılığını almaya başladılar. Bu yıl geçen yıllara göre daha fazla çiftçimiz pancar ekti. Bu da üretimde fazlalığı sağlayacaktır. Şu an hasat işlemi yapılan tarlalardan dekar başına 8 ton pancar hasat ediliyor. Bazı bölgelerde bu rakamlara daha da fazla rakamlara ulaşabiliyor çiftçimiz hasattan oldukça memnun. Geçen yıla göre açıklanan fiyatlar çiftçimizi memnun etti herkes ekmiş olduğu ürünün karşılığını alacak inşallah verim daha çok artar. Ülke olarak geçirdiğimiz bu zor günlerde bizlerde ülke ekonomisine katkı sağlamış oluruz” ifadelerini kullandı.  

SAİT ÇELİK 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri